7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăOp & EdVa fi Bucureștiul centrul politic al Europei?

Va fi Bucureștiul centrul politic al Europei?

Nicolae Ciucă e principalul amfitrion al Congresului Partidului Popular European, ce se desfășoară timp de două zile în capitala României. În calitate de președinte al PNL, a decretat că Bucureștiul va deveni, în această perioadă, centrul politic al Europei.

Începând de astăzi, cel puțin unsprezece șefi de guverne și de state vor fi prezenți în România, cu ocazia Congresului celui mai puternic grup politic din Parlamentul European, anunță organizatorii. Printre aceștia, Ursula von der Leyen, Roberta Metsola, Manfred Weber, Karl Nehammer, Donald Tusk și alții.

citește și: Lupta lui Donald Trump cu infernul

Cu acest prilej, liderii liberali se așteaptă la votarea unei moțiuni de susținere a aderării depline a României la Schengen. Acesta este cel mai important punct al dezbaterilor pentru România.

Congresul se va ține la Romexpo. Interesul presei europene este uriaș. Aproape șapte sute de acreditări.

Ursula merge înainte

În timpul reuniunii, se va stabili strategia de campanie a partidelor populare europene, pentru a obține voturilor necesare menținerii grupului drept cel mai reprezentativ din Parlamentul European. Se așteaptă reconfirmarea candidaturii Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene! Cu acest prilej, anunță organizatorii, se va lansa Manifestul popular.

Întâlnirea pare a fi o lovitură de imagine excelentă pentru Partidul Național Liberal. Important e ca vocea liberală -PSL este cel mai vechi partid din Europa – să fie auzită de mai marii politicieni ai statelor membre ale UE.

Ținerea căciulii în mână și adoptarea poziției struțului nu sunt soluții eficiente, nici recomandabile, mai ales în contextul importanței geopolitice a României, în situația de conflict în vecinătate.

„Noi nu plecăm, noi nu murim!” (versuri ale melodiei „Timișoara,” compoziție a lui Ilie Stepan)

Nu ne așteptăm ca vreun lider român să spună ferm că nu vom trimite niciodată gleznuțele goale să lupte pentru cauze străine, dar măcar aspirația de prosperitate a românilor să fie auzită.

La nivel european se discută enorm despre imigrație. Mai marii de la Bruxelles nu știu, însă, că poporul român asigură cea mai eficientă forță de muncă și că diaspora română s-a integrat excepțional în concertul statelor membre ale UE. Sigur că noi nu cerem compensații, dar e păcat să nu li se spună verde-n față că românii noștri fac cele mai grele munci în statele europene.

“Așa cum sistemul statelor-națiune din Europa secolelor XIX și XX nu a putut asigura pacea pe termen lung și Uniunea Europeană în stadiul său actual de integrare, se va dovedi la fel de incapabilă să gestioneze provocările demografice și cele generate de globalizare cu care Europa se confruntă în prezent. Europa trebuie să-și afirme angajamentul cu privire la modelul economiei sociale de piată. Viitorul popoarelor și natiunilor europene se bazează pe o comunitate construită pe principiile responsabilitătii și solidaritătii, reunite în cadrul economiei sociale de piată,” s-a spus în Rezoluția Congresului PPE, care a avut loc tot la București în anul 2012, într-o vreme în care președintele Traian Băsescu era într-o mare criză de imagine în România.

PNȚCD a adus prima oară PPE la București

Primul partid din România care s-a afiliat, încă din clandestinătate la PPE, a fost Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat. În calitate de apropiat al marii familii europene, am organizat, împreună cu structurile statului, prima reuniune a grupului politic PPE la București, în anul 1998, la Hotel Intercontinental.

Îmi amintesc situația geopolitică deloc roză a României, bântuită de coșmarul revenirii FMI, de criza de lichidități de valută și de ritmul slab al privatizărilor.

Secretarul general al PPE era un neamț. Am pregătit o întreagă echipă care să se ocupe de organizare. I-am plătit pe state de plată specifice. Țin minte că traducătorilor le-am dat o mie de mărci pe zi, iar șoferilor 200 DM, sume enorme, comparabile cu salariile lor de atunci, care nu depășeau o sută. Corpul tehnic îmi spunea șefu’.

La final, trebuia să fac decontul. Am prezentat rapoartele financiare cu toate cheltuielile și deducerile taxelor la stat. Totul costa 200.000 de mărci germane, echivalente ECU, moneda de atunci a UE. De tot râsul a fost momentul în care secretarul general mi-a întins o hârtie și m-a pus să semnez că primesc suma de bani. Mi-a dat-o cash, moment în care am rămas siderat. Citise despre falimentul Bancorex și mi-a destăinuit că de aceea a urca în avion cu valiza de bani.

200.000 de DM cash. Decontul era semnătura mea

Nu mai văzusem așa un purcoi de bani în viața mea. I-am dus acasă cu o frică îngrozitoare. Noroc de șoferul președintelui Emil Constantinescu, singurul care s-a oferit noaptea târziu să mă însoțească până la domiciliul meu de pe Calea Victoriei. Plata serviciilor cash era îmbucurătoare pentru hoteluri și restaurante.

De pomină a fost masa organizată la ”proțap,” în mijlocul Muzeului Satului de la Șosea. Nu exista ISU atunci. Doar o singură persoană mi-a sesizat riscul. Dar focul era deja încins. Cât despre fetele frumoase de la Intercontinental, le-am dat viteză trei zile, să nu rămână câmpul minat.

Cam așa a fost prima reuniune a grupului PPE de la București.

P.S. Pentru detractorii mei din PNL, în calitate de mic boier, n-am stat niciodată la masă cu servitorii. În mariile oriente nu se merge cu clăbățul în mână. Doar cu fruntea sus și mâna pe inimă.

VOCILE LUMII

Rareș Bogdan

Europarlamentar

„Congresul de la București este cel mai important eveniment internațional pe care îl găzduiește România în acest an. Sunt nu mai puțin de 13 șefi de stat și de guvern, care vor fi prezenți, începând de miercuri seara, până joi, după prânz, la Romexpo. Sunt 1.500 de delegați, 700 de membri ai staff-urilor tehnice de la Comisie, Parlament din Bruxelles, și de asemenea 658 de jurnaliști acreditați,” a declarat Rareș Bogdan, potrivit B1 TV.

Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Lingușirea ca politică de stat

Din 20 ianuarie, liderii lumii au pășit pe scena geopolitică mondială, cu o combinație de precauție și curiozitate. Lingușirea, ca monedă de schimb, va...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă