9.5 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTradiționalul început de liceu cu discuții despre transferul copilului

Tradiționalul început de liceu cu discuții despre transferul copilului

A debutat noul an școlar și, odată cu el, eternele discuții.

Pe lângă unități cu toalete în curte, lipsă de manuale, slaba dotare a clădirilor școlilor și clase supraaglomerate, sunt și eternele discuții legate de transferul elevilor (mai ales în cazul celor de liceu).

Clasa a IX-a ocupă mereu primul plan la acest capitol, în mare parte, din cauza neglijenței părinților, care nu au știut să completeze cum trebuie fișele cu opțiuni pentru repartizarea computerizată a copiilor în învățământul liceal și în cel profesional, după Evaluarea Națională.

După cum am mai spus, evident, este și vina profesorilor diriginți de la clasa a VIII-a, care nu și-au făcut datoria de a-i instrui pe părinți (aceasta, dacă au avut cu cine să se înțeleagă).

Așa se ajunge ca părintele nepăsător, mereu sigur că sistemul este împotriva odraslei sale, să caute orice cale posibilă pentru a-și transfera copilul la un alt liceu.

Am auzit o mulțime de astfel de cazuri și anul acesta.

Circulă și zvonul că nu se mai pot realiza transferuri.

Din contră! După noul Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, trebuie așteptat chiar mai puțin pentru realizarea transferului.

Nu mai e nevoie să treacă un semestru, deoarece nu mai există semestre.

Transferurile pot fi realizate în prima vacanță, adică peste o lună.

Așa scrie în regulament.

Media elevului ce se dorește transferat trebuie să fie cel puțin egală cu cea a ultimului admis în liceul dorit ca “destinație” și trebuie ținut cont de numărul maxim de copii dintr-o clasă.

Evident că vor fi mulți părinți care nu vor înțelege nici aceste reguli simple , cum vor fi și directori care vor “lăsa de la ei”, pentru mari “mici atenții”.

E de așteptat însă ca numărul celor pasionați de plimbări între școli și licee să se reducă semnificativ după câteva săptămâni de confruntrare cu birocrația și cu angajații neprietenoși din sistem.

Sunt doar manifestări ale orgoliilor nestăvilite ale părinților care știu că merită mai mult copilul lor, dar care vor realiza că important e ca odrasla să fie atrasă de carte.

La fel, vor fi depășite și mofturi ale copiilor care, ce-i drept, trec printr-o mare schimbare, de la gimnaziu la liceu.

Citește și:

Elevi care învață la demisol și merg la o toaletă mizerabilă, în Capitală

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Von der Leyen salută rezistența ucraineană, la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat astăzi "rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean", la sosirea sa la Kiev, la fix doi ani...

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 709: Interdicție pentru ucraineni de a se apropia de granițele cu România și Republica Moldova

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă