2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăOp & EdTestele noinvazive ar putea ajunge când școlile se închid

Testele noinvazive ar putea ajunge când școlile se închid

Luând în considerare ultimele declarații ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, și prevederile legislației privind achizițiile publice în vigoare, am putea da ca termen optimist pentru livrarea testelor COVID noninvazive în școli, abia la sfârșitul săptămânii viitoare.

În data de 8 noiembrie, potrivit șefului Învățământului, a fost semnat contractul subsecvent pentru prima tranșă de teste.

Pe 9 noiembrie ar fi fost semnate contractele subsecvente pentru celelalte două tranșe.

Până la 5 zile au la dispoziție furnizorii desemnați câștigători în urma licitației să prezinte scrisorile de garanție.

Apoi, furnizorii au la dispoziție până la 5 zile pentru a livra prima tranșă și până la 11 pentru a livra următoarele două tranșe.

DSU și-a asumat că le va distribui în maximum 24 de ore.

Prin urmare, aceste teste ar putea fi utilizate în școli abia după două săptămâni de la data reluării cursurilor cu prezență fizică, după vacanța elevilor și preșcolarilor.

Este vorba fix de perioada de incubare, de 14 zile.

Astfel, am putea avea testele în școli, în momentul în care multe unități de învățământ preuniversitar vor fi deja închise din cauza cazurilor multiple de COVID-19.

Acest lucru nu poate conduce decât la o singură concluzie: vacanța pentru elevi duce la o înmulțire a cazurilor, nu la scăderea acestora, iar autoritățile nu sunt pregătite pentru testarea în masă a școlarilor.

Cireașa de pe tort sau bomboana de pe colivă – în funcție de gravitatea situației – este dată de nelămuririle celor care conduc Învățământul.

În acest context Ministerul Educației nu știe cum să gestioneze situația testelor noninvazive.

Nu se știe nici măcar cine va efectua testarea și cum vor fi preluate deșeurile medicale.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Elon Musk caută genii să lucreze gratuit pentru reforma statului

Elon Musk recrutează voluntari, dar cu IQ ridicat pentru noul departament al SUA Un nou proiect controversat al lui Elon Musk a prins contur, Departamentul...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...
Ultima oră
Pe aceeași temă