Întotdeauna copiii au fost fascinați de surprize și probabil că de la această idee au pornit și guvernanții când au gândit campania de testare pentru COVID-19 în unitățile de învățământ preuniversitar.
La fel ca în cazul celebrelor ouă de ciocolată sau pungi de pufuleți cu câte o jucărie, fiecare pachet de test COVID noninvaziv, pe bază de salivă, rezervă câte o surpriză pentru elevi, părinți și cadre didactice.
După prima mare surpriză, cu testele livrate descompuse, avem acum pachete care au ajuns târziu și incomplete.
În mai multe județe au fost livrate teste fără substanță sau fără alte componente.
Ministerul Educației nu poate face altceva decât să le contorizeze, pentru a trimite o statistică Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Sunt însă autorități în subordinea Ministerului Afacerilor Interne competente să intervină când sunt sesizate astfel de fraude.
Nerespectarea unui contract prin livrarea unor produse inutilizabile sau de proastă calitate reprezintă o fraudă.
Ar fi normal ca și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să se autosesizeze.
Cu siguranță o societate comercială obișnuită, fără șanse de a câștiga licitații pe bani mulți organizate de statul român, ar fi fost amendată și chiar închisă de urgență dacă ar fi comercializat produse precum testele de salivă livrate beneficiarului DSU.
Așteptăm să fie livrate și teste deja folosite elevilor.
Să fie livrat un test pozitiv și unul negativ, iar părintele să decidă cum vrea să fie odrasla sa astăzi!
Cât despre următoarea tranșă de teste, necesară pentru această săptămână, Ministerului Educației nu i s-a livrat nicio informație.
Probabil că se așteaptă ca Moș Crăciun să vină mai repede la elevi și preșcolari și să le aducă teste COVID, posibil tot sub formă de puzzle.
Autoritățile au reușit totuși să înlăture discriminarea din rândul comunității școlare: nu vom mai avea părinți care vor și alții care se opun să-și testeze copiii.
În curând nu se va mai testa nimeni.
Important este că afacerea pe bani mulți merge.