Pentru prima oară de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, în plan strategic, principiul defensiv de funcționare este înlocuit cu cel ofensiv. Dacă ar fi să facem o analiză corectă a stării de fapt de azi, în care hegemonia SUA este amenințată de posibila coaliție dintre urs și dragon, ar trebui să căutăm și în alte științe, decât politice. Primatologii susțin că cimpanzeii caută expansiunea teritorială și cât mai multă putere. Ei se bat cu alții din rațiuni adaptative, pentru a asigura supraviețuirea și dezvoltarea comunităților viitoare. De ce s-au înechat azi delfinii diplomației și au apărut rechinii războiului? Avem un război al lumilor?
NATO este mai mult o alianță politică decât militară. Astfel nu se explică absența opiniilor generalilor de la Pentagon despre noua ofensivă armată, stabilită la Madrid, în iunie 2022. Există imense cercuri de interese în susținerea și amplificarea războiului din Ucraina. Corifeii înarmării, oligarhii buni ai lumii, nu recunosc că sunt malthusiști ( teorie social-politică a lui Thomas Malthus – 1766-1834 – potrivit căreia populația globului crește în progresie geometrică, iar mijloacele de existență cresc în progresie aritmetică, iar foametea și sărăcia vor provoca războaie).
citește și: Sultanul Erdoğan și-a deschis în NATO califat
Există o serie de indicii că noul capitalism al grupurilor interesate – prevăzut în Teoria resetării – ar urmări reducerea populației globului, acțiunea fiind premeditată pentru următoarea jumătate de secol.
Nu ne mai încape planeta sau suprapopularea e motiv de război?
Biologul progresist Paul R. Ehrlich (supranumit şi Malthus contemporan), un alarmist notoriu, este foarte mediatizat în presa mainstream. Acesta susţine că viitoarele creșteri demografice vor cauza crize de resurse, crizele vor provoca foamete, iar foametea va cauza revolte, discriminări sociale şi rasiale, iar într-un final oamenii vor aluneca spre canibalism, într-o încercare disperată de a supravieţui. Evident că ideile sale sunt exagerate. Dar e susținut de progresiști. Suprapopularea, însoţită de deficitul de resurse, duce frecvent la creşterea nivelului de agresivitate socială, susțin deontologii Școlii de la Frankfurt.
În evoluția speciilor, de la Darwin încoace, nu a existat o relaţia biunivocă între suprapopulare şi agresivitate, chiar dacă aventurierul și publicistul britanic a fost un discipol al lui Malthus.
Să privim și dincolo de perdeaua ideologică de întreținere a războaielor lumii.
Războiul din Ucraina era prestabilit
Liderii lumii democratice au fost demult informați că după liniștea căderii Cortinei de fier, vor urma războaie în fostul bloc răsăritean. Cauzele războiului din Iugoslavia nu sunt elucidate nici acum. De fapt, agresiunea militară a SUA nu a fost încă justificată. Nici de ce Kosovo reprezintă un punct strategic în politica expansionistă a SUA.
Școala de gândire conservatoare din America susține că asistăm, în prezent, într-un haos generalizat, la o reconfigurare a polilor de putere, iar SUA ar trebui să-și regândească echilibrul.
În analiza supusă dezbaterilor intelectuale despre politica globală, apar variabilele dependente statele-națiune și actorii majori: marile puteri (în prezent, SUA, Rusia și China). Situația politică globală este anarhică, adică nu există nicio superputere sau principiu moral care să asigure garanții de securitate ale sistemului internațional și o ordine prestabilită. În prezent, marile puteri caută să justifice cu motive raționale puterea și extinderea influenței globale.
E pentru prima oară, când într-un curent de gândire american apare cuvântul hegemon și puterea sa de a supune alte state.
”Invazia lui Putin a Ucrainei nu se referă la ambițiile expansioniste ale Rusiei sau la intenția sa de a restabili statutul global, din zilele de glorie sovietice, de mare putere. În schimb, este vorba despre intervenționismul occidental. Mai exact, este vorba de presiunea SUA asupra Ucrainei, Belarusului și Moldovei pentru a se alătura Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Uniunii Europene (UE). Putin consideră extinderea în viitor a NATO spre est viitor, prin includerea Ucraine, Belarusului și Moldovei, ca pe o amenințare asupra securității și intereselor geopolitice ale Rusiei,” consideră profesorul John Mearsheimer de la Universitatea din Chicago, promotorul teoriei ”realității ofensive.”
Rusia și China sunt provocate
Mearshimer este criticat azi de progresiști. Puțină lume știe că savantul, încă din 1990, a prevăzut ascensiunea militară și economică a Chinei, în cartea ”Tragedia marilor puteri,” ascensiune ce trebuie contracarată prin echilibru și mai puține conflicte, nu prin revizionism și dictat. Interesele financiare de dominație a pieței globale trebuie negociate, nu impuse, spunea savantul american, încă din timpul ridicării Cortinei de Fier.
Toate necazurile de azi, legate de conflictul din Ucraina, au început cu adevărat în aprilie 2008, la Summit-ul NATO de la București, în care NATO a decis extinderea spre est a Alianței militare ”defensive”. Ucrainei și Georgiei li s-a promis că vor deveni parte a NATO. Rușii au ripostat. Au spus că aceasta e o amenințare existențială. Este de părere Mearshimer.
Soluția lui Mearshimer la finalizarea războiului din Ucraina e concesivă. În sensul, gândirii lui Henry Kissinger (fost secretar de stat al SUA și consilier pe problem de securitate a doi președinți americani): “renunțați la teritorii de dragul păcii.” Doar că nimeni nu-i ascultă.
Vocile lumii
Shane J. Ralston
Profesor al Universității de stat din Pennsylvania
”Pentru Mearsheimer, agresorul nu este Rusia. Sunt de fapt SUA, care au încercat să aducă Belarus și Ucraina în NATO. Odată ce l-au supărat pe Putin și au provocat invazia și anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, a trebuit să se inventeze o poveste pentru a face Rusia să arate ca tipul rău,” spune Shane J. Ralston, profesor și filosof american.