4.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPNL, noul PD-L + PSD

PNL, noul PD-L + PSD

Acest lucru ar însemna, după declarațiile triumfătoare ale liberalilor, că avem parte de o schimbare față de politica dusă de PSD. Realitatea ne arată însă o cu totul altă situație. Constatăm o schimbare de nume, dar în niciun caz de mentalitate și, în unele cazuri, nici măcar de partid.
Premierul Ludovic Orban spunea că vrea să obosească semnând demisii ale celor din PSD, pe care vrea cu îndârjire să-i îndepărteze din ministere. Dar se pare că a omis să menționeze că vrea să aducă tot PSD-iști, transformați, “noaptea, ca hoții”, în liberali.
Cel mai bun exemplu în acest sens este numirea apropiatei Elenei Udrea, fostă social-democrată, în Ministerul Fondurilor Europene. Cu alte cuvinte, nu s-a renunțat la posturile pe unde, nu cu mult timp în urmă, Orlando Eugen Teodorovici își plasa amantele.
Carmen Moraru, fost director în Ministerul Turismului, în mandatul Elenei Udrea, şi om de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute, recuperată apoi de PSD, a fost numită secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, la cererea ministrului Marcel Boloş. Decizia a fost aprobată de premierul Ludovic Orban şi publicată în Monitorul Oficial din 7 noiembrie.
Carmen Moraru a fost martor în dosarul Direcției Naționale Anticorupție privind Gala Bute şi a colaborat cu anchetatorii, furnizându-le informaţii despre circuitul banilor.
Un raport OLAF citat de Gazeta Sporturilor, în 2013, arăta că Moraru a participat la încercarea nereuşită de a deconta ilegal 1,5 milioane de euro din bani europeni pentru Gala Bute.
În 2013, Carmen Moraru a fost angajată de Ramona Mănescu, ministru al Transporturilor, ca director peste Direcția de verificare a corectitudinii folosirii banilor europeni în minister.
În 2018, ministrul PSD al Transporturilor, Lucian Şova, a promovat-o pe Carmen Moraru, desemnând-o vicepreşedinte al grupului de lucru Working Party on Transport-Intermodal Questions and Networks, un format de lucru al Uniunii Europene.
Fostul om de încredere al Elenei Udrea a ocupat postul pe perioada în care România a deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Această numire la Ministerul Fondurilor, prezentată în detaliu de mass-media, se bate cap în cap cu declarațiile premierului Ludovic Orban, secundul lui Klaus Iohannis, de la prima ședință susținută de Guvernul PNL la Palatul Victoria.
”Toată clientela PSD va părăsi guvernarea liberală, pentru că noi nu acceptăm să lucrăm cu cei care şi-au bătut joc de România trei ani de zile”, spunea premierul Orban. Într-adevăr, se pare că PSD-iștii care și-au bătut joc de țară timp de trei ani nu au suficientă experiență pentru noul cabinet. Și, în fond, orice PSD-ist poate deveni un bun liberal, trebuie doar să dea cu pixul cum trebuie, când ocupă o funcție cheie într-un minister.
 
Jonglând cu funcțiile din Educație
 
După cum era de așteptat, Guvernarea PNL a dat iama în inspectoratele școlare. Misiunea a fost clară: să plece inspectorii PSD și să vină cei ai PNL, evident, fără a-i deranja pe cei ai UDMR (e nevoie de susținere pentru turul doi al prezidențialelor și urmează parlamentarele).
Mai există câte un inspector rebel, care nu vrea nici sub PSD și nici sub PNL să plece din funcție, mergând prin instanțe și având câștig de cauză pentru că a câștigat un concurs de manager școlar. Ceva este în neregulă cu acești oameni. Ei chiar cred că Orban sau Dăncilă pun preț pe competențele de manager ale unui inspector școlar? O să vadă ei materialele didactice… Bugetul tot de la centru, de la Ministerul Educației, vine.
Și dacă tot vorbim despre Ministerul Educației, acum, din nou, și al Cercetării, să menționăm că, și aici, secretarul de stat al UDMR nu a fost deranjat Irina Elisabeta Kovács rămâne în funcție, așa că școlile conduse de directori partizani UDMR vor avea în continuare mai mulți bani decât alte unități de învățământ mari din țară. Iar elevii se vor putea bucura în continuare de mai multe concursuri și olimpiade școlare în limba maghiară decât de Limba română, finanțate de Ministerul Educației.
Devine evident că președintele Klaus Iohannis a avut dreptate și că Guvernul Orban va face treabă pentru români. Ce-i drept, nici șeful statului și nici cel al Executivului nu au menționat pentru care români.
Dar efortul Cabinetului Orban de a aduna ce a fost “mai bun” în PD-L și PSD, cu puțin sport de la UDMR, se poate observa cu ușurință. În aceste condiții, poate chiar și Viorica Dăncilă ar merita să spere la un loc prin administrația centrală liberală, dacă PSD o va îndepărta după turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Și nu neapărat direct. Atât timp cât Kelemen Hunor este la guvernare și cu PSD și cu PNL, de la distanță, iar Elena Udrea a intrat în executivul liberal, de și mai departe, tocmai din Costa Rica, de ce nu ar putea spera și Liviu Dragnea pentru un loc la fără frecvență.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Pas important pentru infrastructura Moldovei: Proiectul Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț, aproape de licitație

Constructorii care vor angaja persoane fără loc de muncă din județele Bacău și Neamț, vor primi punctaj suplimentar în evaluarea ofertelor Compania Națională de Investiții...

Avertisment economic: România riscă să intre într-o criză financiară majoră

Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția asupra riscurilor economice tot mai mari, generate de contextul instabil legat de primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă