4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăOp & EdPledoarie pentru o confederație româno-maghiară

Pledoarie pentru o confederație româno-maghiară

Globalismul ne pregătește un “viitor de aur.” Același, prevestit de comunism. Recent încheiatul Acord de climă de la Glasgow ne lasă cei mai săraci în cea mai bogată țară în resurse. Intelectualii români din Transilvania privesc tot mai mult spre administrația suveranistă a lui Viktor Orbán de la Budapesta. Victoria cioloșiștilor din alegerile din Bulgaria sperie partea educată a societății. Îndrăznim să punem în dezbatere publică ideea vizionară: nu ar fi bună o confederație româno-maghiară?

Criza politică din România seamănă tot mai mult cu cea din Bulgaria. Eșecul negocierilor dintre partidele bulgare a dus la victoria unei formațiuni, apărută din spuma mării: “Noi continuăm schimbarea.” Petkov și Vasilev, pregătiți în SUA, au ajuns miniștri în guvernul tehnocrat interimar de la Sofia. Și-au făcut în septembrie partid. În noiembrie câștigă alegerile cu mesajul anticorupție. Practic, experimentul lansat în România, în urmă cu cinci ani,reușește la sud de Dunăre.

Tăvălugul este pornit. Viitorul zonei e prefigurat

Ineptocrația a biruit. Riscul de contagiune este imens. O prezență redusă la vot a dus la victoria neașteptată a formațiunii de laborator.  Termenul inventat de Jean d’Ormesson, intrat recent în Larousse, definește un sistem de guvernământ în care cei mai incapabili de a guverna sunt aleși de către cei mai incapabili de a se întreține singuri, acestora redistribuindu-se avuția celor înstăriți. În noul context global, trendul vine ca un tsunami peste noi.

PODCAST, la cestiune: Iohannis, “ducele de Râpă” ce-și așteaptă zidul de la Târgoviște, ce autoritate să mai aibă?

Nu ne-am făcut de rușine în istorie

Și ce ar fi de făcut? Înainte de a lansa în dezbatere avantajele unei confederații româno-maghiare, în noul concert european, puțină istorie ne-ar fugări frica de context. Între 1878 și 1886, elita bulgară a venit la București pentru a-i propune lui Carol I să fie și regele bulgarilor. Suveranul român a refuzat.

citește și: Aproape 100.000 de soldați ruși, la granițele Ucrainei, potrivit președintelui Zelenski

După alungarea guvernului lui Bela Kun de către armata regală în 1919, elita maghiară i-a solicitat regelui Ferdinand să primească coroana Ungariei, propunându-i ceremonii somptuoase la Budapesta. Președintele Consiliului de Miniștri, Ion I.C. Brătianu, i-a recomandat suveranului să nu accepte. Până la moarta suveranului, ungurii au tot insistat.

Iată că după o sută și ceva de ani, situația se schimbă. România e un stat eșuat, recunoaște însuși președintele.

Intelectualii români din Transilvania privesc tot mai mult spre administrația suveranistă a lui Viktor Orbán

Noile acorduri internaționale, structurile birocratice de la Bruxelles, ambasadele tot mai agresive, lipsa controlului statului asupra multinaționalelor, globalismul devorator de resurse, toate îl pun pe Viktor Orban în lumina ochilor ardelenilor.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Noul acord asupra climei de la Glasgow, aplaudat de către Iohannis, impune obligativitatea statului român să nu mai subvenționeze încălzirea prin combustibili fosili. Practic ne dau 29 de miliarde de Euro prin PNRR și ne obligă să închidem zăcămintele de huilă, până în 2030, în valoare de 50 de miliarde.

citește și: Atlantul, slujirea sau cât o mai cîțim?

FIDESZ, partidul foștilor tineri liberali, devenit între timp conservator, l-a reales duminică pe Viktor Orbán președinte. În speech-ul său a spus ceva contrar poziției oficialilor de la București. A arătat că ține cu țara lui. “Avem de-a face şi cu reţeaua internaţională, în frunte cu Bruxelles-ul, care sub pretextul protejării climei vrea să impună taxe brutale oamenilor, care vrea să pună în pericol până şi securitatea financiară a acestora, pentru că în loc să pună marile companii multinaţionale să achite cheltuielile cauzate de distrugerea climei, vrea ca nota de plată să o plătească familiile”, a spus răspicat liderul de la Budapesta.

Frații Hunor și Magor alergau odată după o căprioară. Așa au ajuns în Câmpia Panonică

Coaliția de carton PSD-PNL-UDMR a hotărât să meargă la Palatul Cotroceni cu două propuneri de premieri: Florin Cîțu și Marcel Ciolacu. Cine va fi primul nominalizat, dacă tot se dorește o conducere executivă prin rotație? Foarte multă lume din Ardeal ne întreabă de ce nu intră în ecuație și Kelemen Hunor, președintele UDMR. Dacă tot avem un președinte neamț, să încercăm și cu un premier maghiar.

citește și: O mână de țară. Cine mai are grijă de români?

Avantajele cu Hunor premier sunt multiple. Dihonia dintre PSD și PNL s-ar estompa. Am avea un șef de cabinet neutru. Performanțele sale manageriale sunt evidente. El poate da guvernului stabilitate, încredere și putere de reprezentare. Mai mult decât atât, ar putea pregăti în premieră europeană o confederație româno-maghiară, în care fiecare stat să-și păstreze suveranitatea, dar să colaboreze economic, social și politic. Ar fi o lovitură uluitoare pentru divizata comunitate europeană. Am putea renaște în Europa de Est modelul de dezvoltare al Țărilor de Jos.

Vocile lumii

Regele Mihai I

8 noiembrie 2021 – Parlamentul României

 “Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul. Uniți între noi și cu vecinii și cu frații noștri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați,” ne recomanda Regele Mihai I de la tribuna Parlamentului, în luna noiembrie 2011.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Aglomerație pe pârtiile din Sinaia: Turiștii se înghesuie pe domeniul schiabil

Stațiunea Sinaia este plină de turiști în această duminică, în contextul weekendului premergător Crăciunului. Domeniul schiabil situat la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții...

Atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din Rusia: incendiu masiv în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, situată în vestul Rusiei, a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu dronă atribuit Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă