6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăOp & EdNehammer introduce Germania în ecuația veto-ului Schengen

Nehammer introduce Germania în ecuația veto-ului Schengen

Nimeni din presa românească n-a sesizat tiribomba din discursul cancelarului austriac Karl Nehammer de la sfârșitul săptămânii trecute. Locația discursului a fost bine aleasă. La etajul „Thirty Five” din Turnurile Gemene de pe Wienerberg din Viena, cu o perspectivă panoramică asupra orașului.

Austria pare să fie de acord să ridice veto-ul Schengen, doar după ce Germania va renunța la controlul migrației necontrolate de la granița cu Austria. Nehammer merge astfel – în felul lui – spre Canossa, adică cumva chiar se umilește, enunțând Germania drept acel factor decisiv într-o ecuație căreia și românii îi tot caută de mai bine de un deceniu rezolvarea. Conform înregistrării, postată pe site-ul austriac Oesterreich-2030, Nehammer a spus: „Atâta vreme cât Republica Federelă Germania controlează granițele spre Austria, datorită migrației iregulare, iar noi toți suntem țări membre ale Schengen, atâta vreme cât presiunea migraționistă este atât de puternică, precum este în prezent și de asemenea atâta vreme cât aceste mari provocări nu sunt rezolvate în Uniune, cât și între statele membre ale Schengen, veto-ul Schengen rămâne neschimbat!“

Să fie Germania cuiul lui Pepelea?

Aflăm astfel că pe șeful de guvern de la Viena îl preocupă de fapt cât timp mai controlează Germania la granița cu Austria, iar chestiunea veto-ului austriac față de admiterea României și Bulgariei în Schengen depinde cauzal de durata controlului vamal german. 

Colaj Gustav Klimt

Dacă foaia de parcurs e la Berlin, stai să te gândești dacă nu cumva România ar trebui să vorbească despre veto-ul Vienei cu cel care duce lesa și să nu mai hârjonească doar câinele. De ce a mai fost nevoie ca o super delegație parlamentară românească să facă lobby tocmai la Viena și nu a mers direct la Berlin? De ce atât freamăt și atât zbucium prin parlamentul european când rezolvarea ar depinde de Berlin? 

N-avem SIS II? Belea mare…

Site-ul Auswärtiges Amt, Ministerul de externe german, găzduiește o postare nouă, datată 07.03.2023, cu referire la România, Bulgaria și Cipru: „Anumite premise sunt necesare pentru adoptarea întregului acquis Schengen. Printre acestea se numără aplicarea Sistemul de informații Schengen de a doua generație – SIS II și finalizarea cu succes a procedurii de evaluare în care sunt examinate condițiile prealabile necesare aplicării integrale a acquis-ului Schengen. Abia apoi va fi luată decizia politică privind aplicarea deplină a Schengen și controlul la frontierele interne va dispărea.“ Vezi AICI!

Nehammer trimite o rachetă cu rază lungă de acțiune spre București

Ca să ni-se strice nouă fructele de pădure în canicula transfrontalieră pe graniță, Nehammer, un funcționar viclean, politician conservator, a tras o rachetă cu rază lungă de acțiune spre București. De altfel, România nici nu a fost amintită în alocuțiune. Nu doar Austria se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, conform logicii discursive. Germania s-a opus între 1994-1998 și intrării Austriei în Schengen, tot pe motiv de fragilitate a anumitor frontiere. Cui pe cui se scoate. Guvernele succesive de la București au investit peste un miliard de euro pentru protecția miilor de kilometri de graniță. Deci, noi…, am plâns masa, de mult timp, dar fără să primim cărți de joc. 

Germania vorbește de „anumite premise“ pentru a lăsa zgarda de la gâtul transportatorilor din est cu… doi-trei zimți mai lejeră. Prin discursul său despre “Starea națiunii,” Nehammer a demonstrat că e în stare să-și schimbe opiniile, precum croitoreasa acele mașinii de cusut, în funcție de stofa clientului. Timp de aproape o oră și jumătate, Nehammer a vorbit Austriei și a primit aplauze prelungi de la cei prezenți în sală.

Fereastra lui e deschisă către lume și viață. A noastră e opacă

Liderul  ÖVP nu pare a se lăsa copleșit de impopularitatea de moment, din Austria. Într-un discurs lung, de aproape o oră și jumătate, a încercat să-și contureze viziunea despre viitorul națiunii. El a reamintit că a făcut reforma ajutorului de șomaj, a scutit de taxe “prima casă” și că vrea să reducă taxarea muncii străinilor.

Locația evenimentului a fost bine aleasă. La etajul „Thirty Five” din Turnurile Gemene de pe Wienerberg din Viena, cu o largă perspectivă asupra marelui oraș. Au fost invitați manageri de top, precum și parteneri sociali. Majoritatea a fost formată din reprezentanți guvernamentali sau parlamentari ai ÖVP, este de părere publicația Wiener Zeitung.

Presa vieneză vorbește despre un program politic de dreapta, cu ironii și săgeți aruncate spre verzii care cresc în sondaje.

Nehammer se pregătește astfel de alegeri federale anticipate. Cancelarul mută inteligent. Deschide frontul german în ecuația Schengen. 

Știam că Austria e doar un proxy

Noi, românii, începem să ne lămurim. În lungile dezbateri publice din România, privind campania eșuată a intrării în Schengen, am introdus de la început  ipoteza că Austria e doar un proxy. Cu siguranță, Nehammer nu s-a gândit să reînvie capcana lui Tucidide, care prefigura în istoria antică apariția unei puteri emergente, în stare să zguduie supremația puterii conducătoare. În niciun caz.

citește și: Frica de ridicol – lecția lui Octavian Paler

Herr Iohannis, pune mâna pe telefon și sună la Berlin! Austriacul a spus-o răspicat. Soluția aderării la Schengen e în fișierul Cancelariei germane. 

VOCILE LUMII

Adrian Năstase

Fost prim ministru

Foto: Blog Adrian Năstase

În 1838, între Muntenia și Imperiul Austriac s-a semnat o „Convenție de extrădare a dezertorilor și vagabonzilor,” cuprinzând dispoziții referitoare la cazurile de dezertori din armata celor două părți sau la persoane găsite fără pașaport. Iată deci că negocierile Schengen au început între România și Austria, încă în urmă cu 185 de ani, scrie Adrian Năstase pe blogul său. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Perspectiva economică pentru România în 2025: creștere moderată și riscuri semnificative

Analiștii financiari din cadrul Asociației CFA România și-au redus din nou prognoza privind creșterea economică a țării, notează Ziarul Financiar. Potrivit celui mai recent sondaj,...

Trump o nouă numire în echipa sa de la Casa Albă

Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia,...

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie

Indicatorul arată că persistă temerile privind prețurile locuințelor și deficitul bugetar Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie cu 4,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă