4 C
București
marți, 6 decembrie 2022
AcasăOp & EdOpiniiMesajul guvernanților: țineți-vă copiii acasă!

Mesajul guvernanților: țineți-vă copiii acasă!

În discursurile lor temeinic pregătite cu o ipocrizie nonșalantă, politicienii ne vorbesc despre preocuparea lor pentru reducerea abandonului școlar, pentru încurajarea creșterii natalității și a nivelului de educație al populației și cer învățământ de la o vârstă fragedă.

Când vine vorba de fapte, constatăm o cu totul altă realitate.

Ultimul exemplu elocvent: criteriile pentru stabilirea copiilor care provin din familii defavorizate și care pot beneficia de vouchere electronice, elaborate de ministerul condus de Marcel Boloș, care zilele acestea și-a exprimat dezamăgirea față de venitul său scăzut de demnitar.

Dacă în cazul elevilor din ciclul primar și din cel gimnazial avem un prag discutabil decent pentru acordarea voucherelor (venit lunar pe membru de familie de maximum 1.275 lei), când vine vorba de preșcolari pragul este revoltător de jos: maximum 298 lei per membru de familie.

Chiar zilele acestea Ministerul Educației trebuie să verifice listele venite de la inspectoratele școlare din teritoriu și să transmită către Fonduri Europene numărul de beneficiari ai voucherelor.

Valoarea unui voucher este de 500 de lei pe an școlar.

Practic, pentru guvernanții care se plâng de salariile mici de 2.500 de euro pe lună, dacă ai un buget lunar rezervat copilului tău, de sub 300 de lei și te mai ajută și statul cu suma fabuloasă de 500 de lei pe an, nu ai niciun motiv să spui că nu-ți permiți să-l trimiți la grădiniță.

De ce nu? Poate ar trebui să-ți permiți și una privată.

Să nu uităm că, deja de doi ani, grupa mare este obligatorie.

Ca bomboana pe coliva învățământului preșcolar: copiii de grădiniță care provin din familii sărace nu beneficiază nici de rechizite de la Guvern.

Pentru acest beneficiu, copiii trebuie să ajungă la școală.

În clasa pregătitoare, dacă sunt cuminți, ar putea primi câteva creioane, caiete și pixuri și un ghiozdan de la guvernanții darnici, după câteva luni bune de școală în care – asta e – vor trebui să se descurce cum pot.

Până și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ne spunea că nu ai nevoie de cine știe ce condiții pentru performanță școlară.

Citește și:

Preșcolarii, disciminați de Boloș. DOCUMENT

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Lucian Romașcanu o acuză pe Clotilde Armand că-l instigă să încalce legea în cazul imobilului Casa Miclescu

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, afirmă că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îi solicită să încalce legea în cazul unui litigiu aflat în recurs la...

Comisar european: Europa va intra în recesiune la iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul...

Nouriel Roubini prevestește venirea mamei crizelor economice

Niciun economist de marcă sau vreo instituție de consultanță financiară nu s-a hazardat în predicții asupra viitorului. Economistul Nouriel Roubini, supranumit “profetul crizei,” riscă...
Ultima oră
Pe aceeași temă