1 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăOp & EdInstituțiile de forță au blocat producerea vaccinului românesc

Instituțiile de forță au blocat producerea vaccinului românesc

Ce s-a mai întâmplat cu vaccinul românesc contra COVID-19? Românii își mai amintesc cum ambasadorul Chinei și al Marii Britanii s-au interesat de formula, lansată printre primele din lume, la Timișoara, de către profesorul Virgil Păunescu, la OncoGen, încă de la începutul pandemiei, prin februarie 2020. Tehnologia gândită era inspirată de vaccinul personalizat în bolile de cancer, la care cercetătorii timișoreni lucrau de mai mulți ani. Lipsa finanţării, dar şi neîncrederea autorităților guvernamentale au făcut ca iniţiativa să se blocheze la început de drum, spuneam la un moment dat.

Dar știrea nu e de Radio Erevan cu “nu i s-a dat, ci i s-a luat.”  OncoGen a realizat cu Institutul Cantacuzino din București un parteneriat pentru depunerea unui proiect de cercetare, pentru începerea cercetărilor și testarea vaccinului. OncoGen a făcut demersurile necesare la Ministerul Educației, în care s-a scurs ministerul cercetării. Inițiatorul vaccinului, Virgil Păunescu, s-a dus de mai multe ori la guvern, unde a fost primit de trei ori de către premierul de atunci, Ludovic Orban. Acțiunile au rămas fără rezultat pe termen scurt. Mai mult, e incredibil ce a pățit institutul timișorean. Dar fiți pe fază!

citește și: De la Petrache Poenaru și Virgil Păunescu nu vin moștenirile Anuței

După ce am publicat articolul “Americanii confirmă: vaccinul românesc anti-COVID-19, unul dintre cele mai eficiente din lume,” facebook-ul a blocat pentru totdeauna site-ul care a dat știrea. Zeci de demersuri au rămas fără niciun rezultat.

Ce s-a întâmplat cu vaccinul românesc?
desen Ștefan Popa Popa’S Ce s-a întâmplat cu vaccinul românesc?

În același timp, au fost puse în mișcare mecanisme prin care instituțiile de control ale statului să blocheze continuarea cercetării. Ministerul a acordat un grant de câteva sute de mii de Euro. Cerberii de la Curtea de Conturi Timișoara au luat cu asalt OncoGen, cu întrebări care țin mai degrabă de spionajul economic. “Ce fel de molecule sunt folosite la vaccin?” “De unde provin acestea?” “Care este compoziția produsului?” Evident, că inițiatorul vaccinului le-a răspuns doar cu date care pot fi spuse. Orice invenție are un secret, nu? Inspectorii instituției de control au realizat un raport, prin care se plângeau că nu li s-au livrat toate documentele solicitate. Ce au urmărit inchizitorii locali? Oprirea cercetărilor și angajarea altor instituții de forță ale statului în acest plan: procuratura, DNA, poliția, pentru a bloca procesul de testare. Virgil Păunescu s-a plâns la conducerea centrală a Curții de Conturi a României. Zice că acolo a găsit înțelegere. “Oameni raționali și corecți au recunoscut falsul și au sancționat inspectorii Curții de Conturi Timișoara,”, scria recent inventatorul timișorean pe pagina sa de facebook.

citește și: Unde sunt boii de altădată?

În același timp, Universitatea din Tubingen (Germania) continuă testările pentru vaccinul bazat pe aceeași formulă ca a OncoGen. De ce este acest tip de vaccin diferit decât cele pe bază de ARN Messenger și celule virale vector (virus latent)?

Ce s-a întâmplat cu vaccinul românesc?

După vaccinare, virusul vaccinului de tip Astra Zenecca pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2. În formula OncoGen, celulele T sunt activate de o serie de peptide, pe care ele le detectează, le „văd” și care forțează sistemul imunitar să reacționeze și să apere organismul. Vaccinul românesc ar fi costat 2-3 euro, nu 20 ca Pfizer. Un alt avantaj? Putea fi administrat prin picături, nu prin înțepări cu seringa.

Prezent într-o emisiune cu Ludovic Orban, l-am întrebat de ce din cele 1,5 miliarde de Euro, primite de la Bruxelles, pentru trecerea pandemiei, nu a găsit două milioane și pentru testarea vaccinului, inițiat în laboratoarele OncoGen din Timișoara. A recunoscut că s-a întâlnit de mai multe ori cu profesorul timișorean, dar l-a îndemnat să urmeze pașii de înscriere în concursurile de la cercetare. Sigur că doar analiza dosarului a durat șase luni. Asta în timp ce Unifarm și Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) beneficiau de pe urma Situației de Urgență, achiziționând echipamente medicale de la firme fără istoric în domeniu, pe bandă rulantă.

Pentru unii gumă, pentru alții ciumă

Păi, ce? Dacă ne atacau bulgarii să ne ia Dobrogea, Ministerul Apărării demara procedurile legale de achiziție publică pentru înzestrarea cu muniție? Eram în plin război cu virusul.

Încă o dată se dovedește că prioritatea statului ascuns nu era finalizarea vaccinului, ci oprirea cercetărilor, chiar cu prețul îndepărtării fondatorului centrului. Pentru intrarea în faza de testare erau necesare două milioane de Euro. Pentru acreditarea acestuia la Agenția Europeană a Medicamentului, această fază este obligatorie. Nu s-au găsit fonduri. Autoritățile nu aveau încredere. Au cumpărat însă 120 de milioane de doze de la Pfizer.  

Să ne amintim! Guvernul Orban cerea rigoare administrativă celor de la OncoGen, asta în timp ce firmele de apartament ale lui Botezatu câștigau contracte fără număr, pentru măști, combinezoane și ventilatoare, la prețuri astronomice.

Deci nu e ca la Radio Erevan. Lui Păunescu i s-a luat, nu i s-a dat.

Vocile lumii

Andrew Noble

Ambasadorul Marii Britanii în România

Ce s-a întâmplat cu vaccinul românesc?,Ce s-a întâmplat cu vaccinul românesc?,
Excelența Sa, Andrew Noble

“România ar trebui să fie mândră că a produs un vaccin-candidat, care va contribui la o îmbunătățire a cunoștințelor noastre despre acest virus. Finanțarea corespunzătoare a cercetării privind vaccinurile și împărtășirea rezultatelor eforturilor științifice reprezintă cea mai sigură cale de a învinge acest virus,” a fost mesajul postat de Andrew Noble pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii în România, la începutul pandemiei, în 2020.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă