Probele de competențe – cele orale – din cadrul examenului național de bacalaureat nu s-au mai susținut anul acesta, ministrul Educației, Ligia Deca, luând decizia de a le echivala, din cauza grevei angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar.
Am putea spune că această eliminare a probelor orale, total lipsite de importanță la examenul maturității, este marele câștig pentru elevi, în urma protestului de amploare al dascălilor.
În schimb, ministrul Ligia Deca excelează la probele orale, cu alte cuvinte, la vrăjeală.
Miniștrii care s-au perindat la Educație au vrut mereu să iasă în evidență cu ceva în timpul Bacalaureatului, probabil ca să vadă partidul că au bifat și acest episod.
Așa, ca un politruc cu aspirații înalte, și Ligia Deca aruncă declarații războinice, amenințând cu măsuri drastice pentru cei care au fraudat sau au încercat să fraudeze examenul maturității, în această sesiune.
Ministrul a făcut din țânțar armăsar eventuala publicare a subiectelor pe internet, doar pentru că a constatat o creștere a căutărilor.
Întotdeauna s-au căutat subiectele pe internet la scurt timp după începerea examenului, chiar multe site-uri de știri speculând momentul pentru a-și crește accesările.
Niște titluri în care să apară “subiecte Bac” nu înseamnă fraudarea examenului.
Dacă au fost respectate regulile examenului și elevii nu au avut acces la telefoane sau alte dispozitive, atunci puteai să publici subiectele fără problemă, după începerea probei.
În cazul în care au existat candidați care s-au folosit de dispozitive pentru a frauda și nu i-ai eliminat în timpul probei, oricum nu mai poți face nimic.
Singurul lucru pe care îl poate face ministrul este o răzbunare pe directorii de școli care nu sunt slugarnici de partid, invocând proasta organizare a examenului.
Ligia Deca ne livrează scenarii, ipoteze și, de când este ministru, nicio măsură concretă în favoarea școlii românești.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!