Am trecut de proba scrisă a mult așteptatului concurs pentru funcțiile de directori și directori adjuncți ale instituțiilor de învățământ preuniversitar.
Din momentul în care am văzut că este vorba de o concurență “acerbă” de aproape un candidat pe post, am realizat că speranța de a avea manageri performanți la conducerea școlilor a început să se năruie.
Când am mai sesizat că mulți dintre candidați erau din garda veche, cărora li s-au mai adăugat câțiva habarniști și puțini oameni care chiar au crezut că se va schimba ceva, imaginea a început să se contureze clar: vor promova vechii directori cu carnet de partid, iar pe multele locuri neocupate se va continua cu numiri politice.
Rezultatele de la prima probă indică exact acest lucru.
Doar ceva mai puțin de jumătate dintre candidați au reușit să treacă de prima probă.
Acest lucru nu înseamnă altceva decât continuarea numirilor la conducerile școlilor exclusiv pe criterii politice.
Declarația ministrului Sorin Cîmpeanu că, imediat după încheierea acestui concurs, se va organiza un altul pentru posturile neocupate, nu poate să mai ofere mari speranțe de schimbare.
Poate că actualul ministru chiar a vrut să schimbe ceva.
Este însă extrem de greu, poate aproape imposibil, să te lupți cu încrengăturile formate la nivel local.
În acest context este cu atât mai interesant de urmărit și etapa interviului, cu noua componență a comisiilor, unde a fost introdus și un expert în recrutare din mediul privat.
Dacă va scădea și mai mult procentul celor care promovează concursul, nu poate să fie decât în avantajul organizațiilor locale ale partidului care se va afla la putere.
Se discută deja în rândul dascălilor că subiectele ar fi fost “interpretabile” și poate, pe alocuri irelevante.
Acest lucru mai trebuie analizat.
Mai este însă un lucru cert: printre cei respinși se numără și directori numiți politic, care au condus unități de învățământ preuniversitar timp de ani buni și au obținut note rușinoase la proba scrisă.
Prin urmare, avem cel puțin și un aspect pozitiv al acestui concurs.
Poate, cine știe, vor promova și o mână de directori cu adevărat competenți.