13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăOp & EdOpiniiConsultările pe legile Educației, negocieri demne de “Nașul”

Consultările pe legile Educației, negocieri demne de “Nașul”

Consultările pe care conducerea Ministerului Educației le poartă cu “baronii” din sistemul de învățământ sunt fie un teatru ieftin, fie negocieri în stil mafiot.

Un exemplu elocvent în acest sens este episodul aranjamentelor dintre Consorțiul Universitaria, reprezentat de rectorul Universității din București, Marian Preda, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Vinerea trecută a avut loc prima întrevedere, aparent, fără rezultat.

Luni, în timpul zilei, Universitatea din București a publicat un interviu cu rectorul Marian Preda – în care el centra, el da cu capul – prin care îi aducea mari critici lui Sorin Cîmpeanu, pentru proiectul Legii învățământului superior.

Tot luni, dar seara, are loc o nouă întâlnire între Cîmpeanu și Preda, soldată cu un comunicat de presă comun, prin care se demonstrează buna colaborare pentru elaborarea noii legislații.

Concluzia principală ce se poate trasa din comunicat este: finanțare semnificativ mai mare de la buget pentru marile universități de stat și mai multă influență a instituțiilor de învățământ superior în comisiile ministeriale.

Iată cât de repede s-a declarat pace între ministru, care practic renunță total să mai reprezinte o autoritate, și capii unor familii politice care au acaparat marile universități de stat, de ani buni.

Este o înțelegere firească, având în vedere că și Sorin Cîmpeanu este un cap al unei astfel de familii, dezvoltate în USAMV București.

Se pregătește o lege în care rectorii “nemuritori” ai marilor universități de stat, puternic ancorați politic, vor tăia și spânzura, iar Ministerul Educației va rămâne doar de formă.

O astfel de lege va trece cu ușurință de Parlament, unde e plin de capi ai mafiei universitare.

Vom avea o legislație în domeniul Educației în care învățământul superior este controlat de clanuri, iar cel preuniversitar este lăsat în voia sorții, cu excepția controlului politic asupra directoriior de școli, care pot reprezenta un atuu în campaniile electorale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...

Sebastian Stan și David Popovici s-au întâlnit. „Made in Romania”

David Popovici, campionul român la înot, a împărtășit cu fanii săi un moment special pe rețelele sociale, postând o fotografie alături de actorul american...
Ultima oră
Pe aceeași temă