24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiConsultările pe legile Educației, negocieri demne de “Nașul”

Consultările pe legile Educației, negocieri demne de “Nașul”

Consultările pe care conducerea Ministerului Educației le poartă cu “baronii” din sistemul de învățământ sunt fie un teatru ieftin, fie negocieri în stil mafiot.

Un exemplu elocvent în acest sens este episodul aranjamentelor dintre Consorțiul Universitaria, reprezentat de rectorul Universității din București, Marian Preda, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Vinerea trecută a avut loc prima întrevedere, aparent, fără rezultat.

Luni, în timpul zilei, Universitatea din București a publicat un interviu cu rectorul Marian Preda – în care el centra, el da cu capul – prin care îi aducea mari critici lui Sorin Cîmpeanu, pentru proiectul Legii învățământului superior.

Tot luni, dar seara, are loc o nouă întâlnire între Cîmpeanu și Preda, soldată cu un comunicat de presă comun, prin care se demonstrează buna colaborare pentru elaborarea noii legislații.

Concluzia principală ce se poate trasa din comunicat este: finanțare semnificativ mai mare de la buget pentru marile universități de stat și mai multă influență a instituțiilor de învățământ superior în comisiile ministeriale.

Iată cât de repede s-a declarat pace între ministru, care practic renunță total să mai reprezinte o autoritate, și capii unor familii politice care au acaparat marile universități de stat, de ani buni.

Este o înțelegere firească, având în vedere că și Sorin Cîmpeanu este un cap al unei astfel de familii, dezvoltate în USAMV București.

Se pregătește o lege în care rectorii “nemuritori” ai marilor universități de stat, puternic ancorați politic, vor tăia și spânzura, iar Ministerul Educației va rămâne doar de formă.

O astfel de lege va trece cu ușurință de Parlament, unde e plin de capi ai mafiei universitare.

Vom avea o legislație în domeniul Educației în care învățământul superior este controlat de clanuri, iar cel preuniversitar este lăsat în voia sorții, cu excepția controlului politic asupra directoriior de școli, care pot reprezenta un atuu în campaniile electorale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea ca Rusia să atace România: “Suntem pregătiți”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o declarație sâmbătă, că România este o țară sigură și că nu există motive de îngrijorare în ceea ce...

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o "problemă de reputaţie",...

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...
Ultima oră
Pe aceeași temă