Deși poartă un nume creștin, Angela Gheorghiu s-a convertit la secta ucigașă de eroi poreclită “cancel culture,” afirmă H.D. Hartmann, recent cenzurat de Youtube. Oare complexele existenței, mercantilismul notoriu sau păcatul trufiei au împins-o la fapta detestabilă de a-și renega predecesorii?
Recent, soprana de renume mondial a dat foc, în public, moștenirii sale culturale. Într-un interviu, și-a denigrat profesoara de canto de la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Arta Florescu, pentru că despre ea a fost vorba, a pregătit-o și pe Viorica Cortez, mezzosoprană, cu o la fel de bună cotație internațională.
De ce s-a detonat în văzul românilor?
Defăimându-și dascălul, care i-a dat nume, a pus un trotil la fundamentul devenirii sale. Cu același prilej, a dat foc zestrei culturale a școlii de muzică românească. În opinia sa, Ciprian Porumbescu, George Enescu, Maria Tănase “sunt false legende.” Pe ce se bazează? La fel ca majoritatea detractorilor, pe mărturia cuiva care nu mai e în viață. Susține că i-a spus asta Sergiu Celibidache.
Ce vrea să scoată în evidență? Că provine dintr-o cultură periferică sau că a îmbrățișat noul curent al miliției gândirii?
Încadrarea sopranei în curentul “cancel culture” a aparținut geostrategului H.D. Hartmann. La scurt timp de la ridicarea pe Youtube a interviului său, contul postului de Radio Gold FM, începând de vineri, a fost desființat. Toate interviurile, inclusiv ale mele, au fost șterse cu o simplă apăsare de tastă. Nimeni din domeniul IT nu crede în coincidențe. Mâna lungă a sistemului globalist a ras fără cruțare și a impus dolosiv cenzura. Iată un simplu argument că soprana aparține unui curent nou, cel al ostracizării trecutului.
De aproape două luni, site-ul Newstandard.news, pe care-l coordonez, e blocat de la difuzare pe Facebook, pe motiv că încalcă standardele. Totul a pornit de la un articol despre vaccinul gândit de Virgil Păunescu anti-COVID, testat de americani.
După cum se vede, hegemonului nu-i plac decât vectorii ostracizării elitelor. Încă ne mai întrebăm, dându-i șansa reevaluării celor zise: a vorbit din convingere?
Angela Gheorghiu și-a catalogat tatăl drept laș, după ce a decis să se retragă la o mănăstire. Și-a lăsat și mama în singurătate. Își consumă solitar gloria. Mai ales după despărțirea de cel de-al doilea soț, tenorul Robert Alagna, pe care l-a acuzat de violențe domestice. Așa cum se vede, Diva face orice, numai să fie sub reflectoare. “Numele lui Gheorghiu este sinonim iubirii pentru atenție,” scria The Guardian, la momentul dezvăluirilor din alcov.
„I s-a urât cu binele,” zice o vorbă neaoșă românească
Există mai multe explicații ale răbufnirii sale sinucigașe. Fie că simte că gloria ei a apus, fie că a primit ceva bani pentru judecățiile sale de „valoare” (ce pregătire are să judece doi compozitori: Porumbescu și Enescu? n.a), fie că are complexul artistului care n-a creat nimic, susțin specialiștii muzicali. Printre altele fie spus, George Enescu terminase două facultăți de muzică, înainte de a intra în grațiile Reginei Elisabeta.
Dumnezeu i-a dat Angelei voce, dar minte deloc, spune cel mai prestigios critic muzical, Dumitru Avakian, într-un interviu acordat „României libere„. Mândria merge înaintea pieirii şi trufia precede căderea, scrie în Biblie.
Cântările ei de la jubileele regale nu-s ca ale Mariei Tănase „pe la mese”
Multiplele ei complexe de cântăreață la jubileele Reginelor Marii Britanii și Belgiei au determinat-o în formularea teribilului afront adus Mariei Tănase: “a cântat pe la mese, în străinătate?” Subconștientul i-a reverberat. Fără să vrea a scos porumbelul. Se simte în preajma familiilor regale europene precum un lăutar. Rapsoada partiturilor scrise de alții nu știe ce înseamnă o rapsodie.
Dacă n-ar fi avut școala de canto de la București, cânta și ea pe la mese?
Angela Gheorghiu a îmbătrânit într-un univers dominat de propria-i întunecime. “Omul trufaş îi dispreţuieşte pe alţii, pe cei pe care el sau ea îi consideră inferiori” (Luca 18:9). Uită de vremea când admira peștele de sticlă de pe televizor și aranja ciucurii mileului corespunzător? Ar da foc la orice legătură cu țara. Pare să vrea un postament internaționalist, în lumea înstelatelor lumi efemere.
citește și: “Angelei Gheorghiu, ar fi firesc să i se retragă titlul de Doctor Honoris Causa”, afirmă criticul muzical Dumitru Avakian
Testul „Arborelui” ar lămuri-o: suferă de tulburări de personalitate sau de o criză de destin
La câți bani are, poate angaja un psiholog să-i facă “testul arborelui.” La cum îl desenează își poate reevalua percepțiile despre sine. Dacă a căzut în propria idolatrie, mai are o șansă. Să recitească pilda bolii lui Ezekia, unul dintre cei mai proeminenți regi ai Iudeei. După ce Dumnezeu i-a mai dat o dispensă de cincisprezece ani de viață, vindecându-l de o boală necruțătoare, a continuat să-și construiască un ego drapat cu pietre scumpe. Într-un moment de trufie, le-a arătat solilor egipteni unde-și ascunde comoara. Atât i-a fost. “Trufia precede căderea,” scrie în Biblie.
Dacă ar fi trăit în epoca stalinistă, Angela Gheorghiu ar fi fost o activistă de frunte. Cu ce ambiție și-ar mai fi dezavuat colegii în celebrele ședințe de demascare?
„Angela, cât de departe poți merge?” O întreba recent una dintre solistele de muzică ușoară.
Și-a tăiat rădăcinile, cu bună voie. Vrea să fie un Alien, dar încă nu și-a găsit futurologul care să-i scenarizeze splendoarea visurilor de mărire.
Dacă ar fi avut țințirimul străbunilor săi mai aproape de aeroport, l-ar fi vândut probabil pentru două curse de avion: una dus și alta depășire.
Vocile lumii
Sfântul Ioan Gură de Aur
Teolog
„Cel mândru trăiește veșnic în necazuri, veșnic este indignat, veșnic este tulburat. Nu este cu putință să-și sature vreodată patima; chiar dacă-l va vedea pe împărat plecându-i-se și închinându-i-se, tot nu-i va fi îndeajuns, ci și mai mult se va aprinde; așa cum iubitorii de arginți, cu cât ar adună, cu atât au nevoie de mai mult, la fel și cei mândri, cu cât se bucură de mai multă cinste, cu atât o poftesc și mai mult,” spunea Sfântul Ioan Gură de Aur.
Notă: Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare.