4.9 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAurul câștigă teren în fața bitcoin

Aurul câștigă teren în fața bitcoin

Aurul se menține aproape de nivelurile record, într-un context internațional riscant și fluid, în vreme ce bitcoin rămâne în urmă, situație care ține investitorii în priză pentru noi eventuale mișcări semnificative.

Iranul a anunțat condiții pentru a renunța la un atac împotriva Israelului, „desenând” astfel un culoar pentru descaladare, după declarații anterioare care păreau să anunțe un răspuns iminent.

Având în vedere amploarea consecințelor unui conflict de proporții, traderii, deja cu nervii întinși după scăderile abrupte de la începutul săptămânii trecute, sunt cu degetele încordate pentru acțiune rapidă – mai ales că nici din planul macro nu lipsesc vești importante.

Datele de inflație la nivelul producătorilor au deblocat entuziasmul investitorilor, oferind, în același timp, o „lumină verde” pentru ajustări ale politicii monetare. Ritmul anual a coborât la 2,2% în iulie de la 2,7% în iunie, cu o creștere de 0,6% lunară pe partea de bunuri, dar și o scădere de 0,2% pentru servicii.

Potrivit New York Fed, așteptările consumatorilor privind inflația peste 3 ani au ajuns la 2,3%, minim al seriei de date (cu un istoric de 11 ani). Răcorirea apetitului consumatorilor, vizibilă și în evaluările unor companii de bunuri de larg consum și în unele sondaje, s-ar putea adăuga semnelor aceeași direcție.

Dacă în raportul de miercuri din SUA, datele de inflație pentru consumatori confirmă, oferind un ritm anualizat sub reperul de 3% estimat anterior, așteptările pentru scăderea dobânzii de către Fed cu 1 punct anul acesta se vor consolida. În prezent (miercuri dimineața), piața vede aproape 40% șanse pentru scăderi de peste 1,25 puncte procentuale, deci pentru două runde de tăieri duble, de 0,5 puncte. 

Aurul, care a avansat cu 19.8% anul acesta, și 29.6% în ultimele 12 luni, arată impulsivitate pe termen scurt, dar o aparentă nehotărâre,  dacă privim la oscilațiile lipsite de trend clar din ultima lună, în ciuda evenimentelor variate. Cu toate acestea, cu un raport de inflație sub estimări, aurul poate avea chiar și pe termen scurt o susținere pentru traseul ascendent spre noi vârfuri.

Cererea dinspre investitori din piețe emergente, fie sub forma fizică, de monede și lingouri, fie sub formă financiară, a fost motorul principal al prețurilor în ultimii ani. Se estimează (Nomura) că trei sferturi din cererea din ultimii 10 ani a venit dinspre economii emergente, cu o pondere importantă dinspre băncile centrale. Economia dificilă și inflația coborâtă din China susțin apetitul pentru metalul prețios. 

Chiar și dacă doar păstrează aprecierile de până acum, aurul ar înregistra cea mai bună performanță anuală de după 2019. Mixul de riscuri din sfera economică și geopolitică par a genera o asimetrie în scenariile de lucru, orientată favorabil pentru aur pe un orizont îndelungat.

„Aurul virtual” pierde, în schimb, din teren

Dacă metalul prețios e la maxime istorice, Bitcoin, pe de altă parte, a rămas relativ în urmă. Episodul de scădere din primele zile ale lunii a demonstrat că activul virtual nu se „rupe” de direcția burselor și nevoia de lichiditate prevalează în fața ideii de funcție de „adăpost”.

Bitcoin se tranzacționa miercuri dimineața la o distanță de 17,4% de vârful record, și aceasta după revenire de peste 10 000 dolari de la minimul din 5 august, când coborâse sub pragul de 50 000 de dolari.

Eliberarea în piață a unor cantități recuperate după 10 ani de foștii deținători de monede la Mt. Gox nu au fost un eveniment dramatic, dar s-au adăugat presiunii de vânzare. Alături de scăderile generale de pe burse, lipsa de susținere a permis o corecție de peste 20 000 de dolari pentru un bitcoin între 29 iulie și 5 august.

Bitcoin râmâne cu un avans de 37,7% anul acesta, și 106,9% în ultimele 12 luni, oferind astfel, până acum, randamente peste cele ale aurului, dar cu un preț al nesiguranței mai ridicat, arată Claudiu Cazacu.

Deși piețele de capital s-au redresat în bună parte, inclusiv cele din Japonia, care au șocat prin variațiile procentuale, o anume neliniște a rămas. Sentimentul investitorilor, măsurat de indicele de volatilitate, a revenit în zone echilibrate de dinainte de 5 august, în așteptarea unui raport care să ofere drum liber ajustărilor rapide și adânci de dobândă în SUA.

Pentru Bitcoin, într-o manieră mai volatilă și aur, posibil mai „așezat”, aceste tăieri ar putea alimenta optimismul participanților la piață până spre finele anului.

Autor: Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.

Claudiu Cazacu
Claudiu Cazacuhttp://www.romanialibera.ro
Claudiu Mihai Cazacu este un economist și strateg cu o vastă experiență în domeniul piețelor financiare și al economiei. Este absolvent al London Business School, unde a obținut un Master în Finanțe, și al Universității de Studii Economice din București, unde a finalizat un masterat în Finanțe și Bănci. Cariera sa profesională include poziții cheie, cum ar fi cea de Strateg Consultativ la XTB România și de Senior Economist la Original Media. Claudiu a fost implicat activ în cercetarea și analiza piețelor financiare, contribuind la rapoarte și previziuni economice, precum și la educația financiară prin conferințe și cursuri de formare. Este recunoscut pentru expertiza sa în econometrie avansată și analiză tehnică, fiind, de asemenea, autor și contributor în diverse publicații economice. De-a lungul carierei, a fost un invitat frecvent în media, comentând și oferind perspective asupra evenimentelor economice majore.
Cele mai citite

Ladislau Boloni, omagiu emoționant pentru Helmut Duckadam. „Parcă am primit o lovitură în inimă”

Decesul legendarului Helmut Duckadam a provocat un val de reacții emoționante în lumea fotbalului, inclusiv din partea fostului său coleg, Ladislau Boloni, care a...

Tragedie în Guineea! Cel puțin o sută de morți după violențe la un meci de fotbal

Confruntările violente izbucnite în timpul unui meci de fotbal din Nzerekore, Guineea, s-au soldat cu zeci de morți, potrivit surselor medicale. Scenele de haos au...

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă