21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăOp & EdOpiniiAnul se înnoiește cu vechi deziluzii pentru salariații din învățământ

Anul se înnoiește cu vechi deziluzii pentru salariații din învățământ

Probabil că nimeni nu a uitat de greva angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar ce a fost declanșată la începutul verii.

Conflictul de muncă a fost suspendat după ce Guvernul Nicolae Ciucă a anunțat triumfător că a dat o ordonanță de urgență care garantează că salariile din Educație vor fi majorate semnificativ începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Acum, Guvernul Marcel Ciolacu este pregătit să amâne aplicarea noii legi a salarizării unitare pentru cel mai devreme 1 ianuarie 2025.

Liderii confederațiilor sindicale susțin însă că ar fi domenii pentru care s-ar face excepții și care își vor primi majorările salariale promise, în lipsa noii legi, cum ar fi cazul sistemului de învățământ preuniversitar.

Surpriză însă: ordonanța dată de Guvernul Ciucă se raportează la nivelul de salarizare din sectorul bugetar stabilit de noua lege a salarizării unitare.

Mai exact, la data de 1 ianuarie 2024, ordonanța-garanție dată de coaliția de guvernare profesorilor se va raporta la nimic, la ceva inexistent.

Ce se poate face în aceste condiții?!

Simplu! Un nou compromis din partea angajaților din Educație.

Sindicaliștii din învățământ vor putea probabil să negocieze, până la finele anului, cu Executivul Marcel Ciolacu, în vederea obținerii unei exceptări și implicit a unor majorări salariale începând cu 1 ianuarie.

Totuși, experiențele din ultimele trei decenii ne arată clar că, de fiecare dată, când s-a pus problema unei negocieri între profesori și reprezentanții Executivului, minusul s-a pus în dreptul dascălilor.

Un singur atuu au profesorii de această dată: 2024 este un an cu alegeri pe toate palierele.

Prin urmare, premierul Marcel Ciolacu are șansa de a poza în salvatorul Educației, să dea din mărinimia lui.

Să ne arate Ciolacu preocuparea sa față de Educație!

Pragul anului electoral este însă evident o sabie cu două tăișuri, deoarece partidele aflate la putere au programate bugete și pentru propriile campanii.

Și pensionari și profesori… Cât de darnic poți fi, Marcele?!

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

De când are actori precum Seagal pe lângă el, Putin a învățat să joace și în scenete proaste precum cele regizate de Kim Jong...

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a învățat multe din experiența actorilor de renume, care au fugit în statul său pentru...

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

De când are actori precum Seagal pe lângă el, Putin a învățat să joace și în scenete proaste precum cele regizate de Kim Jong...

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a învățat multe din experiența actorilor de renume, care au fugit în statul său pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă