2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăOp & Ed2024, un an hiperelectoral

2024, un an hiperelectoral

Anul 2024 va fi unul excedentar electoral. Cele patru rânduri de alegeri, europene, locale, parlamentare, prezidențiale, sunt prea multe și pentru partidele românești, care au ca singur sens politic, voturile și gestionarea în folos propriu a bugetului țării. Primul partid al țării, PSD-ul, își va folosi toate atuurile pentru a-și confirma statutul de partid principal, însă marea provocare o reprezintă alegerile prezidențiale, pe care nu le-a mai câștigat de 24 de ani. 

Dar dacă stăm bine să ne gândim, nici un lider lansat în politică de către PSD după revoluție nu a câștigat alegerile prezidențiale. Ion Iliescu, care era mai tânăr cu doar 12 ani decât Ceaușescu, a ajuns președintele României la 60 de ani, după o lungă carieră politică în comunism. Primele două rânduri de alegeri au fost câștigate de Iliescu în virtutea inerției postcomuniste. Din acel moment, candidatul PSD, oricare ar fi fost el, n-a mai câștigat în fața dreptei. În 1996 se formaseră deja o presă și ong-uri finanțate din Occident, pentru a produce schimbarea spre Vest. Pentru victoria din 2000 al lui Iliescu a fost nevoie de scoaterea din joc al lui Emil Constantinescu și de propulsarea în turul doi al lui Vadim Tudor, pe post de sperietoare extremistă. 

Citește și: Topul evenimentelor din 2023, care vor continua și în 2024

Următoarele alegeri au fost pierdute de către candidatul PSD în patru rânduri în fața dreptei așa-zis europene. Acum, în 2024, PSD are ocazia de-a scăpa de blestemul înfrângerilor prezidențiale, bazându-se pe șansa din 2000. Candidatul AUR intrat în turul doi ar garanta președinția PSD-ului. De asta PSD-ul luptă cu AUR pentru a potența și polariza electoratul naționalist. 

Restul variantelor induc nesiguranță, inclusiv cea în care voturile AUR s-ar duce preponderent spre candidatul PSD, în turul al doilea. Ceva similar cu rolul de arbitru politic pe care l-a avut Vadim în 2004, în favoarea lui Traian Băsescu. Însă societatea românească este la un alt nivel după douăzeci de ani. Există o armată civilă care poate doborî orice calcul politic. S-a văzut această forță în timpul protestelor împotriva lui Dragnea din 2016, când PSD-ul pleznea de putere ca un elefant în călduri politice, dar a fost imobilizat de frânghiile care au fost aruncate ca niște tentacule din zona caracatiței civile. Din acea zonă ar putea ieși candidatul așa-zis independent, vopsit ca anti-sistem, care ar putea răsturna jocul politic predictibil. 

În final va câștiga varianta cea mai sigură pentru stăpânii noștri. Competiția slugilor va dura tot anul electoral. Așa cum la nivelul societății de rând e premiat slugarnicul absolut, așa se va repeta și la nivel înalt. Acesta e punctul unde românii nu pot face surprize sau excepții.  

Ciprian Blidaru
Ciprian Blidaru
Ciprian Blidaru este contributor RL din anul 2021. Ciprian a studiat Filozofia la Universitatea Babeş - Bolyai, Cluj Napoca și deține un master în Managementul Resurselor Umane. Debut în presă: 2004, ştiri, reportaje, interviuri, editoriale, emisiuni radiofonice, apariții în presa locală şi centrală :Hotnews, Evz, Lumea, Europolis, Dilema Veche.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă