3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăOp & EdGuvernanți, încă nu sunteți în avionul spre Beijing?

Guvernanți, încă nu sunteți în avionul spre Beijing?

Poate că informația, potrivit căreia se detensionează relația dintre SUA și China, în virtutea “intereselor comune”, n-a ajuns încă la Guvernul României. Doar căderea a două rachete pe un hambar din Polonia, aflat la graniță cu Ucraina, e mai comentată decât amantlâcul Anei Maria Prodan.

Suntem datori să le aducem aminte, mai ales celor cu cașul la gură, că relațiile sino-americane au fost mediate de către România, fapt evidențiat și de Henry Kissinger în cartea sa “Despre China.”

“Relațiile dintre China și România erau atât de strânse, pe timpul lui Ceaușescu, încât România a jucat chiar un rol de mediere între SUA și China”, spunea vicepreședintele american în lucrarea sa.

Mai mult, Republica Socialistă România a fost cel de-al treilea stat din lume care a recunoscut independența Chinei, în anul 1949.

Să-i spună lui mutu’ că nu va fi un nou Război rece!

În timpul conferinței de presă comune din Bali, cei doi lideri ai marilor puteri ale lumii, Joe Biden și Xi Jinping, au subliniat că sunt multe interese comune și că trebuie evitat cu orice preț un nou Război rece. “Conflictul în competiția dintre cele două puteri mondiale poate fi evitat”, a conchis Joe Biden, prezent la Conferința G 20 din Bali.

S-a vorbit mult despre sinceritate și de înțelegere că nicio supraputere nu poate trece linia roșie. Asta cu referire la Taiwan, unde China dorește să-și mențină autoritatea.

citește și: Pivotul anglo-american Polonia. De ce nu și România?

Biden a declarat reporterilor prezenți în insula indonesiană că cei doi lideri „au fost sinceri și clari, unul cu celălalt, pe toată linia”, adăugând: „Sunt absolut convins că nu trebuie să existe un nou Război Rece”.

Desen de Ștefan Popa Popa’S

Sigur că s-a discutat și despre criza războiului din Ucraina. Încă nu avem informații depre contrele aplicate pe revers sau dacă a dat iar mâina cu perete. Un lucru pare că se vede din avion, acela că Administrația SUA a vrut să arate lumii că Rusia rămâne izolată.

Lavrov și-a bătut joc de propagandă

De pomină a fost rostogolirea fotografiei ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, de către propaganda războiului, acesta fiind în pantaloni scurți și cu un tricou americănesc.

Am râs cu poftă de agenții intereselor străine de la noi, care nu s-au prins de bătaia de joc a rusului. A pus sursele să transmită mass-media că a avut un atac cardiac, s-a pozat ca pentru Hustler, doar cu scopul de a râde de presa liberă. Ulterior s-a aflat că nici nu era internat în spital, ci poza într-un corp lipit de acesta.

Bilateralele sunt apă pentru elefanți

Sigur, că astfel de reuniuni la vârf, apă de trandafiri, sunt bune. Dar au rolul carmolului în frecția piciorului de lemn. Când diplomații vorbesc, armele tac, parcă așa zicea un maestru.

Știrea cea mai importantă a momentului nu este reuniunea bilaterală Xi cu Joe, ci  întâlnirea secretă dintre șefii intelligence-ului american și cel rusesc, parte a negocierii ruso-americane, pe care am premeditat-o, în urmă cu mai mult de o săptămână.

Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, s-a întâlnit la Ankara cu Bill Burns, șeful CIA. Ca o întâmplare, s-a produs la Istanbul un atentat cu bombă, în același timp. Cine să fie agresorul? Altul decât un simbriaș al industriei de război?

Despre întâlnirile secrete ruso-americane, vorbim de zece zile

De două săptămâni susțin că au loc întâlniri secrete între cele două mari puteri. Am fost primul din România care a dezvăluit că experții iau în calcul reluarea formatului Minsk 2 și inițierea formatului Minsk 3, care prevedea, la articolul șase, cedarea de către ucrainieni a teritoriilor din Crimea, în schimbul obținerii garanțiilor de suveranitate ale Ucrainei. Parcă Vlodimir Zelenski m-a auzit, pe cele trei posture de radio și tv, când m-am întrebat de ce a mai trebuit așa un ocol de zeci de mii de morți și cu suta de miliarde de dolari în balon, pentru a se ajunge de unde s-a plecat? Mi-a transmis (glumesc, doar) un mesaj prin video-call-ul din Bali: “Nu va exista „Minsk-3” între Rusia și Ucraina, fără recunoașterea integrității Ucrainei din partea Rusiei, fără să-și retragă trupele și să plătească despăgubiri de război” – a spus răspicat liderul de la Kiev, de parcă vizita fulger a lui Jake Sullivan, secretarul pe probleme de Securitate al lui Joe Biden, a fost degeaba. Pițifelnicul se pare că nu prea înțelege că rolul lui din acest film se va încheia, cât de curând.

Drumul mătăsii, ori ne străpunge, ori ne ocolește

Revenind la oalele noastre, e momentul ideal pentru a scoate din dulapurile Ambasadei de la Beijing miile de dosare cu proiecte româno-chineze. Ar fi păcat să ratăm momentul magic.

Am fost, decenii, privilegiați în relațiile diplomatice cu marea putere chineză. Sute de parteneriate de cercetare dospesc de ani de zile.

Schimburile comerciale sunt net în favoarea Chinei. Dacă majoritatea statelor europene înregistrând un deficit al balanțelor comerciale, la noi e de-a dreptul o prăpastie. Importăm de aproape șapte miliarde de dolari și exportăm produse și servicii sub un miliard.

Drumul Mătăsii se va face chiar dacă vrem sau nu vrem. Cea mai mare infrastructură rutieră și feroviară ne poate cuprinde sau să ne ocolească. Întreb și eu MAE, ca pițigoiul, e musai ca Ungaria să dezvolte un hub chinezesc? Nu putem fi noi piua întâia? Mă mir, nu dau cu parul. Oricum diplomații români nu pot fi atinși nici măcar cu un bujor lemnos sau cu o ramură de lemn câinesc.

Dar încercarea moarte n-are.

VOCILE LUMII

Basil Constantinescu

Ambasadorul României la Beijing

În buletin, Vasilică Constantinescu. Pe vremea botezului său, cacofonia nu era penalizată

“Ca ambasador, am rămas de multe ori plăcut surprins, să văd cât de vie este încă în conștiința colectivă a poporului chinez, a omului simplu de pe stradă trecut de 50-60 de ani, amintirea sprijinului pe care l-a oferit România în primele decenii de la constituirea Chinei Populare. De curând, la o întâlnire avută cu un oficial chinez, acesta mi-a spus  un proverb chinezesc care ne onorează, dar mai ales îndeamnă la reflecție, și anume: „Oricât de însetat ai fi, atunci când bei apă, să nu-l uiți pe cel care a săpat fântâna” – a declarat Ziarului Piața Financiară, ambasadorul  României la Beijing, Basil Constantinescu, în anul 2019.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
Ultima oră
Pe aceeași temă