1730. S-a născut astronomul francez Charles Messier, cunoscut astăzi îndeosebi pentru Catalogul sau Albumul care îi poartă numele.
1824. S-a născut Lord Kelvin, fizician britanic, autorul teoriei temperaturii absolute.
1848. Revolutionarii pașoptiști declară dezrobirea țiganilor. Prin înăbușirea Revoluției, de către Fuad Pașa, se revine asupra deciziei, fapt care provoacă cel mai mare val de migrație a țiganilor înspre Occident, în special în Franța.
1877. Schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin. A căzut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în Războiul de Independență.
Citește și: România Mică în cel dintâi săptămânal ilustrat al lumii
1886. Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, în 1906 fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel.
1892. S-a născut scriitoarea Pearl S. Buck, laureată a Premiului Nobel.
1898. S-a născut constructorul german de avioane Wilhelm Emil Messerschmitt.
1906. În localitatea franceză Le Mans, 32 mașini concurează la primul Grand Prix din lume.
1935. În Germania Nazistă se introduce serviciul obligatoriu de șase luni, Reichsarbeitsdienst RAD, pentru bărbații între 18 și 25 de ani.
1936. A murit scriitorul şi omul politic Constantin Stere. Împreună cu Garabet Ibrăileanu şi Paul Bujor a întemeiat, în 1906, revista Viaţa românească.
Izolat de lume intr-un sat cu vreo 16 iurte, Stere primea pachete cu carti si alimente de la parinti si prieteni, isi petrecea timpul citind, iar uneori plecand la vanatoare. Intre deportati politici se aflau mai ales elevi de liceu, studenti, profesori, medici, ingineri, avocati, care se adunau mai multi intr-o localitate si organizau un fel de universitate populara audiind pe cei mai bine pregatiti. Participa la conferinte politice, de filosofie si istorie, de economie, de arta, geologie si astronomie.
Citește și: Constantin Stere, un adversar al Rusiei
1941. Al Doilea Război Mondial: Finlanda se alătură Germaniei în războiul antisovietic.
1941. Aviaţia sovietică atacă de două ori oraşul Bucureşti şi zona Ploieşti
1945. La San Francisco a fost semnată Carta Naţiunilor Unite, intrată în vigoare la 24 octombrie 1945.
1964. The Beatles lansează în Statele Unite albumul A Hard Day’s Night.
1963. Exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, președintele Kennedy vizitează orașul la doi ani după construirea Zidului Berlinului și rostește faimosul: „Ich bin ein Berliner!”
1967. Karol Woityla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, a fost învestit cu titlul de cardinal. La 16 octombrie 1978 a fost ales papă, devenind, după 455 de ani, primul papă de origine neitaliană.
1974. Prima utilizare comercială a codurilor de bare pe un pachet de gumă de mestecat Wrigley’s, într-un supermarket din Ohio.
1977. Ultimul concert al lui Elvis Presley.
1984. A murit filosoful francez Michel Foucault.
2000. A murit liderul comunist Corneliu Mănescu, unul dintre semnatarii „Scrisorii celor șase” îndreptată împotriva regimului ceauşist.
2000. Vaticanul a făcut public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, în iulie 1917, celor trei copii păstori în localitatea portugheză Fatima.
2002. A murit Ion Petreuş, rapsod popular. Alături de fratele său, Ştefan, a format celebrul cuplu Fraţii Petreuş.
2006. Ursul problemă, numit „Bruno”, este împușcat în Bavaria. El este primul urs împușcat pe teritoriul german după 170 de ani.
2007. Insulele Galapagos, primul loc natural înscris în 1978 în Patrimoniul Mondial, au fost incluse pe lista monumentelor aflate în pericol.
2009. Venețiana Giorgia Boscolo devine prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 de ani.
România: Ziua Drapelului
Citiți și: ’Nşpe mii de culori cunosc pe lume.
Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii
Citește și:
Fondatorul aeronauticii. Cousteau. King of Pop. Rapid București. Tatăl Fratelui cel Mare. Ai, hai…
La Blouse Roumaine. Ribbentrop + Molotov = 0. Gutenberg. Messi. Sânzienele. Regele cu șase soții.