13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistMoldova suverană. Patronul arșiței. Odobescu. Giugaru. Călărețul cu cap. Tratatul Antarcticii.

Moldova suverană. Patronul arșiței. Odobescu. Giugaru. Călărețul cu cap. Tratatul Antarcticii.

Tradiții. Opârlia este o continuare a sărbătorii Pârliilor, provoacă incendii și arsuri pe corp dacă nu i se prăznuiește ziua. În calendarul popular e ziua sfântului Foca, patronul arșiței și al incendiilor devastatoare ale câmpurilor, provocate de fulgere sau prin combustie spontană. Se lucrează până la amiază. E rău de peleagră. Nicidecum nu-i iertat a face pâine la cuptor, căci sau arde casa, sau curge sânge din pâine. Nu se dă foc afară din casă. O țin femeile. Nu torc, pentru că li se aprinde caierul în furcă. Sătenii cred că fiind îmbrăcat în cămeșă lucrată în acea zi, va fi trăsnit sau se va aprinde pe el. Se mai ține și pentru grindină. Se ține să nu trăsnească vitele. Se ține din cauza boalelor, friguri. E rău de amețeală. Nici nu se scaldă în râu oamenii în această zi, spre a nu se îmbolnăvi. Foca o țin mai mult cei care lucrează la puțuri petrolifere: cine nu a ținut a murit săpând sau lucrând.  

1668. S-a născut filosoful italian Giambattista Vico.

1834. S-a născut Alexandru Odobescu, prozator și istoric, membru al Societății Academice Române.

În literatura română una dintre victimele morfinomaniei a fost Alexandru Odobescu. Odobescu a decis să se sinucidă în casa lui din București în noaptea de 5 spre 6 noiembrie 1895 la vârsta de 61 de ani. Încercarea sa a fost ratată… Odobescu a ingerat o doză mare de opiaceu. Efectul a fost paradoxal. Tocmai pentru că doza înghițită de savant a fost prea mare, a regurgitat-o. A plâns doamna Odobescu, s-a rugat de el și astfel a luat contra otravă și a scăpat. Până la urmă, Odobescu s-a sinucis pe 8 noiembrie 1895. El va muri după o agonie de două zile în urma injectării unei doze mari de morfină.

Citește și: Cu ce s-au drogat marii scriitori și pictori ai României

1860. A fost înfiinţat Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii.

1881. Au fost stabilite relaţii diplomatice între România şi Spania.

1897. S-a născut actorul Alexandru Giugaru.

1910. S-a născut dramaturgul Jean Anouilh.

1912. S-a născut matematicianul Alan Turing, pionier al informaticii. A realizat Testul Turing, un experiment din domeniul inteligenței artificiale care își propune să dea răspuns la întrebarea: „Pot (sau vor putea) mașinile să gândească?”.

1937. Începe, la Londra, concursul hipic organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei. Cupa „Gold Challenge” a revenit călărețului român Henry Rang iar Trofeul „Daily Mail” a fost cucerit de Felix Țopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Țopescu.

1944. A murit, la Londra, pictorul român Arthur Segal.

1944. Thomas Mann devine cetățean american.

1961. A intrat în vigoare Tratatul Antarcticii, elaborat în anul 1959. Tratatul bloca, pe o perioada de 30 de ani, pretenţiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica.

1972. S-a născut fotbalistul Zinedine Zidane.

1990. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia de suveranitate.

1995. S-a deschis Bursa de Mărfuri Bucureşti

1995. A murit doctorul Jonas Salk, creatorul primului vaccin împotriva poliomielitei.

1996. A murit Andreas Papandreou, politician grec.

2000. Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12 111 versuri din Faust de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia Universală Expo-2000 din Hanovra.

2011. A murit actorul american Peter Falk.

Citește și:

Maria T. Găina a născut pui vii. Napoleon, expat. Chilia 9. Dan Brown. Take Ionescu. Teoctist protestează.

Pârlele. Părintele politologilor. Un răsunet. Sanda Tătărăscu Negroponte. Alecsandri. Bombardarea Moscovei.

Telegraful. Coloana, în sfârșit. Năstase pe targă. Decatlon. Kogălniceanu. Berlin, über alles. Telefonul roșu.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă