3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist6 mai în istorie: Se unesc Țările Române. Francezii inaugurează Turnul Eiffel

6 mai în istorie: Se unesc Țările Române. Francezii inaugurează Turnul Eiffel

La 6 mai 1889, Turnul Eiffel este deschis oficial pentru vizitare. În 1937 se produce catastrofa dirijabilului Hindenburg. În 1994 s-a inaugurat tunelul de sub Canalul Mânecii. Iar în 2001, papa Ioan Paul al II-lea intră într-o  moschee.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 6 mai în istorie.

1527. Trupele conduse de împăratul Carol Quintul au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori.

1536: Regele Henric al VIII-lea ordonă ca Biblii în limba engleză să fie plasate în fiecare biserică.

1600. Mihai Viteazu cucerește Moldova, realizând prima unire politică a celor trei Țări Române.

1639: A fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu; aici se află mormintele luiAlexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

1682: Ludovic al XIV-lea al Franței își mută întreaga curte la Versailles. Versailles va deveni sediul oficial al guvernului Franței.

1758. S-a născut André Masséna, mareșal francez din armata lui Napoleon  (d. 1817).

1791: Prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu.

1849: Trupele revoluționare maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani sunt înfrânte decisiv de către armata lui Avram Iancu.

1856. S-a născut Sigmund Freud, psihiatru austriac (decedat 1939).

1861. S-a născut Rabindranath Tagore  (Thakur Rabindranath), scriitor  indian, laureat al Premiului Nobel  (d. 1941)

1872: Înființarea Agenției Diplomatice Române la Berlin.

1885. A fost emis un decret regal privind aprobarea tomos–ului prin care Patriarhia de Constantinopol recunoștea Biserica Ortodoxă Română ca autocefală.

1888: Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București.

1889: Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziției universale din Paris.

1899: România participă la prima Conferință a Păcii, care a avut loc la Haga. La acest forum internațional se încheie Convenția asupra reglementării pașnice a conflictelor internaționale.

1910: George al V-lea devine rege al Angliei după moartea tatălui său, Eduard al VII-lea.

1915. S-a născut  Orson Welles, regizor, scenarist și actor american (d. 1985)

1919: În Afganistan începe al treilea război anglo-afgan. Se va termina cu un armistițiu la 8 august 1919.

1928: La Alba Iulia are loc o mare adunare convocată de Partidul Național Țărănesc, cu scopul de a obliga guvernul liberal să demisioneze.

1937: Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri și membri ai echipajului.

1940: John Steinbeck este laureatul premiului Pulitzer pentru romanul său Fructele mâniei.

1945: Al Doilea Război Mondial: Începe Ofensiva Praga, ultima bătălie majoră a frontului de est.

1949: Ziua de naștere a informaticii moderne. Maurice Wilkes și o echipă de la Universitatea din Cambridge au executat primul program stocat pe calculatorul EDSAC, calculator bazat pe arhitectura Neumann.

1954: Atletul britanic Roger Banister a devenit primul om din lume care a alergat o milă (1.601 metri) în mai puțin de patru minute.

1960: Peste 20 de milioane de telespectatori s-au uitat la prima nuntă regală televizată, când Prințesa Margareta s-a căsătorit cu Anthony Armstrong-Jones, la Westminster Abbey.

1961. A murit Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof și eseist român (născut 1895)

1969. S-a născut Vladimir Filat, politician din Republica Moldova, fost prim-ministru.

1984: Are loc, la Palatul Sporturilor din București, gala de adio a gimnastei Nadia Comăneci. Cu prilejul retragerii sale din activitatea competițională, gimnasta primește din partea președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, Ordinul Olimpic.

1990: „Podul de flori" de peste Prut – prima deschidere a frontierelor dintre România și actuala Republica Moldova.

1994: Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experți ca „lucrarea secolului". Eurotunelul, cu o lungime de 50,3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline.

2001: Papa Ioan Paul al II-lea devine primul papă care intră într-o moschee. Evenimentul a avut loc în timpul unei călătorii în Siria.

2003: La Moscova este inaugurată stația de metrou Park Pobedi (Piața Victoriei), care se află la 90 de metri sub pământ.

2007: Nicolas Sarkozy este ales președinte al Franței. Acesta a învins-o în cursa electorală pentru președinția Franței pe socialista Ségolène Royal cu 53% din voturile exprimate.

2012: Alegeri prezidențiale în Franța – al doilea tur desfășurat între Sarkozy și Hollande. Președintele ales al Franței, François Hollande, a obținut 51,62% din voturile exprimate, față de 48,38% cât a obținut Nicolas Sarkozy.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă