9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist24 iunie în istorie: URSS impune blocada Berlinului. România declară nul Pactul...

24 iunie în istorie: URSS impune blocada Berlinului. România declară nul Pactul Ribbentrop-Molotov

La 24 iunie 1711, la Iași are loc întâlnirea țarului Petru I cu Dimitrie Cantemir. În 1947, SUA protestează împotriva arestărilor politice din România. În 1948 începe blocada Berlinului. Iar în 1991 România declară nul pactul  Ribentropp Molotov.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 24 iunie în istorie.

1400. Deși nu se cunoaște data exactă, în această zi se celebrează nașterea lui Johann Gutenberg, inventatorul tiparului cu litere mobile din metal.

1441: A fost fondat Colegiul Eton -școală publică pentru băieți, localizată în Anglia

1509. Henry VIII este încoronat ca Rege al Angliei, faimos pentru cele șase soții ale sale: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr.

1711: Petru I, țarul Rusiei, sosește la Iași, unde se întâlnește cu domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir

1793. A fost adoptată prima Constituţie republicană a Franţei.

1812. Armata lui Napoleon a invadat Rusia.

1818. S-a născut economistul Ion Ionescu de la Brad, întemeietorul școlii românești de agronomie, membru al Academiei Române și cel care a organizat primul serviciu de statistică din Moldova.

1862. S-a format guvernul condus de Nicolae Kretzulescu.

1901. La Paris, a avut loc prima expoziţie de pictură a lui Pablo Picasso.

1910: Japonia invadează Coreea

1911. S-a născut scriitorul argentinian Ernesto Sabato.

1918. A fost inaugurată prima cursă poştală, pe calea aerului, între Montreal şi Toronto.

1926. S-a inaugurat prima linie aeriană civilă, pe ruta Bucureşti-Galaţi.

1927. Corneliu Zelea Codreanu înființeză Legiunea Arhanghelului Mihail, organizație paramilitară de orientare fascistă cu un caracter mistic-religios.

1941. Ruperea relaţiilor diplomatice dintre România şi URSS.

1947. Guvernul Statelor Unite ale Americii a trimis guvernului Petru Groza o notă în care îşi exprima îngrijorarea faţă de „arestarea arbitrară, fără mandat de arestare sau acuzare, a sute de membri ai Opoziţiei, cât şi a altora care nu fac parte din partidele opoziţioniste".

1948: Blocada Berlinului. Sovieticii au instituit blocada terestră totală împotriva celor trei zone occidentale de ocupație din Berlin. De la 26 iunie 1948, pentru aprovizionarea orașului, a început să funcționeze un „pod aerian" american; blocada a fost ridicată la 11 mai 1949.

1970. S-a născut Glenn Medeiros, solist american.

1987. S-a născut fotbalistul argentinian Lionel Messi.

1991. Parlamentul României a declarat nul Pactul Ribbentrop – Molotov, semnat la 23 august 1939.

1999. A fost deschis primul Centru de informare al Comisiei Europene în România.

1999. Chitara cu care Eric Clapton a înregistrat Layla a fost vândută pentru 497.500 dolari.

2002. A murit Pierre Werner, iniţiator al Integrării Monetare Europene şi autor al Planului Werner, concretizat în introducerea monedei Euro.

2007. Gordon Brown a fost desemnal oficial noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie.

2008. A murit economistul Leonid Hurwicz, laureat al Premiului Nobel, cel care a creat conceptele de incentive compatibility și mechanism design, care măsoară felul în care sunt obținute rezultate dorite în științele sociale și politice.

2009. A murit criticul și teoreticianul literar Matei Călinescu, stabilit, din 1973, în Statele Unite al Americii.

2015. În această zi se presupune că a murit David Rockefeller, mason american, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Poliţia ucraineană efectuează percheziţii în masă pentru oprirea bărbaţilor de a trece ilegal frontiera

Poliţia ucraineană a anunţat vineri că desfăşoară o serie de "peste 600 de percheziţii simultane" în cadrul unei "operaţiuni speciale" menite să combată trecerea...

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă