9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist15 iunie în istorie: Eminescu devine Luceafăr. Se deschide atelierul lui Brâncuși

15 iunie în istorie: Eminescu devine Luceafăr. Se deschide atelierul lui Brâncuși

La 15 iunie 1839 s-a descoperit vulcanizarea cauciucului. În 1889 a murit Eminescu. În 1977, la  Paris a fost inaugurat „Atelierul lui Brâncuşi”. Iar în 2007. vioara Stradivarius Elder, predată Ministerului Culturii şi Cultelor de către familia Voicu, a devenit tezaur național.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 15 iunie în istorie.

763  î. Ch. Prima menţiune a unei eclipse totale de Soare.

1167. A fost întemeiat orașul Copenhaga, devenit capitală a regatului danez în 1443.

1389: Bătălia de la Kossovopolje (Câmpia Mierlei). Înfrângerea de către armata turcă a armatei sârbe, condusă de cneazul Lazăr, aliat cu bosniecii și cu macedonenii. Vestul și sud-vestul Serbiei au fost supuse Imperiului otoman (15/28)

1502. În timpul ultimei sale expediții Columb descoperă insula Martinica.

1520. Papa îl excomunică pe Martin Luther din Biserica Catolică.

1754. Prokop Diviş, cercetător medic şi preot ceh, inventează paratrăsnetul, independent de invenţia lui Benjamin Franklin.

1839. Charles Goodyear  (1800 – 1860) a descoperit vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variațiile de temperatură.

1843. S-a născut compozitorul Edward Grieg, cel mai de seamă muzician din şcoala naţională norvegiană şi unul dintre reprezentanţii de frunte ai muzicii romantice europene.

1875. S-a înfiinţat, la Bucureşti, Societatea de Geografie.

1889. A murit Mihai Eminescu.

1893. S-a născut scriitorul Ion Marin Sadoveanu  (Sfârşit de veac în Bucureşti).

1903. S-a născut pictorul Victor Brauner.

1907. S-au deschis lucrările celei de-a doua Conferinţe a Păcii, la care au participat reprezentanţii a 44 de state din Europa, Asia şi America; a fost încheiată o nouă Convenţie privind reglementarea pe cale paşnică a conflictelor internaţionale, document semnat şi de România.

1914. S-a născut caricauristul american Saul Steinberg, născut în România, cunoscut pentru desenele sale din prestigioasa publicație New Yorker.

1919. S-a născut actorul și regizorul italian Alberto Sordi.

1929. A murit matematicianul Traian Lalescu, savant cu reputate contribuţii în domeniile matematicii pure şi aplicate, unul dintre fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale.

1934. S-a născut criticul și teoreticianul Matei Călinescu, stabilit din 1973 în Statele Unite ale Americii.

1940. Al doilea război mondial: a fost fondat lagărului de exterminare de laAuschwitz, destinat inițial oamenilor politici din Polonia.

1943. S-a născut cântărețul și actorul francez Johnny Hallyday.

1974. A murit Cristian Vasile, cântăreț român din perioada interbelică (n. 1908). Cel mai cunoscut cântec al lui a fost Zaraza.

1977. La Paris, a fost inaugurat „Atelierul lui Brâncuşi”, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o construcţie separată de clădirea Muzeului de Arta Modernă. Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.

1985. A avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de autorități. Cenaclul a fost înființat la 17 septembrie 1973 și condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu.

1996. A murit Ella Fitzgerald, cântăreață americană de jazz.

2007. Vioara Stradivarius Elder, predată Ministerului Culturii şi Cultelor de către familia Voicu, a fost clasată în categoria „tezaur” a Patrimoniului Cultural Naţional, prin decizia Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FCSB l-ar putea pierde o perioadă lungă pe Darius Olaru. Jucătorul s-a accidentat

FCSB a primit o lovitură severă în primul meci al anului, în urma accidentării căpitanului echipei, Darius Olaru, în timpul partidei de pregătire cu...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Creștere robustăa comerțului cu amănuntul în 2024: consumul de produse nealimentare, motorul principal

Principalul factor al acestui avans a fost consumul de produse nealimentare, care a înregistrat un salt de 14,7% față de anul anterior. Vânzările de produse...
Ultima oră
Pe aceeași temă