18.1 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒOp & EdColumnist12 septembrie รฎn istorie: Statele Unite au rฤƒzboi cu Mexicul. Romรขnia are...

12 septembrie รฎn istorie: Statele Unite au rฤƒzboi cu Mexicul. Romรขnia are rฤƒzboi cu Germania

Data de 12 septembrie a anului 490 este consideratฤƒ ziua victoriei grecilor la Marathon. În 1847, SUA intrฤƒ în rฤƒzboi cu Mexicul. În 1943, Germania îl salveazฤƒ pe Mussolini. Iar în 1944, România semneazฤƒ armistiลฃiul cu Naลฃiunile Unite, care confirma întoarcerea armelor contra Germaniei.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 12 septembrie în istorie.

490. Victoria grecilor asupra perศ™ilor în Bฤƒtฤƒlia de la Marathon.

1847. Rฤƒzboiul dintre Mexic ลŸi Statele Unite. Începe Bฤƒtฤƒlia de la Chapultepec, terminatฤƒ în ziua urmฤƒtoare cu victoria Statelor Unite.

1882. S-a nฤƒscut scriitorul Ion Agârbiceanu, membru al Academiei Române  (decedat 1963).

1883. S-a nฤƒscut Constantin Ionescu – MihฤƒieลŸti, microbiolog ลŸi imunolog, fondator, împreunฤƒ cu Ioan Cantacuzino, al Institutului de Seruri ลŸi Vaccinuri din BucureลŸti.

1888. S-a nฤƒscut actorul ลŸi cântฤƒreลฃul francez Maurice Chevalier  (decedat  1972).

1897. S-a nฤƒscut Irène Joliot-Curie, fiica lui Pierre ลŸi Marie Curie, fizician ลŸi chimist, distinsฤƒ, împreunฤƒ cu soลฃul ei, Frederic Joliot, cu Premiul Nobel pentru Chimie.

1913. S-a nฤƒscut Eiji Toyoda, fondatorul firmei de automobile Toyota Motor Company Limited.

1913. S-a nฤƒscut atletul american Jesse Owens, câศ™tigฤƒtor al patru medalii de aur la Olimpiada de la Berlin (1936).  A fost supranumit “Torpila umanฤƒ”.

1920. La Anvers, la Jocurile Olimpice de varฤƒ, se foloseศ™te pentru prima datฤƒ steagul olimpic cu cinci inele.

1921. S-a nฤƒscut scriitorul Stanislav Lem, promotor al literaturii science-fiction.

1940. În peศ™tera de la Lascaux (Franศ›a) sunt descoperite picturi rupestre preistorice.

1940. S-a nฤƒscut actriศ›a americanฤƒ Linda Gray, cunoscutฤƒ pentru rolul Sue Ellen din serialul Dallas.

1943. Al doilea Rฤƒzboi Mondial. Dictatorul Italiei, Benito Mussolini, aflat în arest la domiciliu, este eliberat de un comando german condus de Otto Skorzeny.

1944. La Moscova a fost semnatฤƒ Convenศ›ia de armistiศ›iu dintre guvernul României ศ™i guvernele Naศ›iunilor Unite, prin care se recunoลŸtea ieศ™irea României din rฤƒzboiul împotriva Aliaลฃilor, precum ศ™i întoarcerea armelor contra Germaniei naziste.

1944. S-a nฤƒscut Barry White, solist vocal, producฤƒtor ลŸi compozitor american (decedat 2003).

1953. John Fitzgerald Kennedy se cฤƒsฤƒtoreศ™te cu Jacqueline Lee Bouvier.

1958. Americanul Jack Kilby prezintฤƒ primul circuit integrat din lume.

1974. Haile Selassie, ultimul împฤƒrat al Etiopiei, este rฤƒsturnat printr-o loviturฤƒ de stat militarฤƒ. A condus Etiopia timp de 58 de ani.

1992. A murit actorul Anthony Perkins.

2003. A murit Johnny Cash  (nฤƒscut 1932),  cântฤƒreลฃ de muzicฤƒ country. În 50 de ani de carierฤƒ a înregistrat peste 400 de albume.

2014. Oscar Pistorius este gฤƒsit vinovat de uciderea prietenei lui, Reeva Steenkamp.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experienศ›ฤƒ ca jurnalist de peste 20 de ani, atรขt รฎn presa scrisฤƒ cรขt ศ™i online. A รฎnceput sฤƒ lucreze รฎn presฤƒ la ziarul Azi, รฎn anul 1993, รฎn perioada รฎn care era รฎncฤƒ student. Ulterior a lucrat la Adevฤƒrul, Gรขndul ศ™i Green Report. La โ€œRomรขnia liberฤƒโ€, Mihai Diac lucreazฤƒ din anul 2015. รŽn paralel cu activitatea jurnalisticฤƒ, Mihai Diac ศ™i-a completat ศ™i pregฤƒtirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Naศ›ional de Apฤƒrare ศ™i cursul de pregฤƒtire a jurnaliศ™tilor pentru zone de rฤƒzboi. Printre acศ›iunile sale de documentare jurnalisticฤƒ s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman ศ™i al fregatei romรขneศ™ti Regina Maria, precum ศ™i cele din Afganistan, Irak, Transnistria ศ™i Georgia.
Cele mai citite

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...

David Popovici reรฎncepe facultatea! „Nu e despre mine, este despre binele pe care pot sฤƒ-l fac”

David Popovici (20 de ani) a dezvฤƒluit cฤƒ s-a reapucat de facultatea la care renunศ›ase pentru a se pregฤƒti de Jocurile Olimpice. Deศ™i este...

TVA de 25%?ย Ce ar putea include reforma fiscalฤƒ pentru 2025

Reforma fiscalฤƒ pregฤƒtitฤƒ pentru 2025 include, รฎn majoritatea scenariilor analizate, o creศ™tere a TVA-ului, potrivit informaศ›iilor obศ›inute de Clever News Center, potrivit Termene.ro. Aceastฤƒ posibilitate...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ