18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăOp & EdCoaliția semafor

Coaliția semafor

Noua coaliţie guvernamentală formată din PSD, PNL, UDMR, la care s-a alăturat și grupul minorităților naționale, altele decât maghiare, a fost botezată cu numele: „Coaliţia Naţională pentru România,” fără ca vreun preot să o scufunde în apa sfințită. De câte ori va derapa prin mărăcini, îi vom spune, în bășcălie, “Coaliția semafor.”

La intrare în guvern nu vor atârna buchete de busuioc. Suntem asigurați. Dar nici boluri de lapte și miere.

Pentru că brandul e prea oficios, aș zice că trebuie poreclit altfel. I-am anunțat deja în titlu numele de scenă, dar înainte de a explica de unde ideea acestui brand de tarabă, să ne scufundăm un pic în “sinergia faptelor,” termen drag întâistătătorului din PSD.

Uit-așa se sucește fata / și pe stânga și pe dreapta!

Coaliția semafor va fi condusă, alternativ, de doi premieri, de la PNL şi PSD în perioada 2021-2024. E oficial. Ieri s-a parafat tratatul uniunii comensale. Pentru cei care nu cunosc termenul, acesta este împrumutat din biologie, fiind forma de relație dintre două organisme, în care unul folosește resturile de hrană ale celuilalt.  Microorganismele de gen sunt benefice omului, fără de care corpul uman n-ar elimina rezidurile.

Conform protocolului sau – mă rog – acordului, primul premier al Coaliției semafor va fi Nicolae Ciucă (PNL), cu un mandat care se va încheia, vezi Doamne, pe 25 mai 2023. Următorul premier, propus de PSD, va fi pus în scaunul de conducere al noului executiv, din mai 2023, până la alegerile generale din 2024. Acordul politic a fost parafat, ieri dimineaţă, de liderii celor trei partide, împreună cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

citește și: Miniștrii au ieșit pozitivi

Odată cu rotirea premierului – ne mai spune foaia de parcurs guvernamentală – vor fi învârtiți vicepremierii, precum și cele mai importante ministere. Astfel, ministerele conduse acum de PSD vor ajunge să fie controlate de reprezentanți ai PNL și invers. Numele viitorului premier social democrat nu este făcut momentan public. Suspansul încarcă bateriile. Crează energii. Asta în timp ce mișcarea #rezist își arată deja colții de după colț, semn că s-au găsit lovele pentru societatea în civil. Noroc că AUR are inițiative mult mai creative, nu atât de predictibile cât asociațiile controlate de drulăi.

Coaliția semafor va reda încrederea oamenilor în politicieni? Cam greu de atins dezideratul. Falia creată și întreținută în societate, între PNL și PSD, e încă adâncă.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Culmea ironiei, miniștrii guvernului Ciucă au fost audiați exact la “aniversarea” a doi ani de la celebra declarație demolatoare a lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, prin care acuza Partidul Social Democrat de toate relele pământului, chiar și de catastrofa sanitară, dacă ar mai fi rămas la putere. Mai are rost să umplem spațiul, atât de parcimonios distribuit, cu fragmente din statement-ul lui de acuzator public? Poate doar câteva idei: “PSD a impus țara pe lista rușinii, în fața partenerilor europeni,”  “PSD a plasat în administrație numeroși incompetenți,” “PSD a blocat dezvoltarea, nu a investit în infrastructură și a direcționat fondurile publice către clientela de partid.”

Maxima a fost comisă, înspre final: “Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă,” zicea însuși președintele de la pupitrul său mobil.

Apropos de infrastructură. Atunci, PSD-ul era câh, acum când activează comensual cu PNL e ocoș. Pe hârtie amândouă partidele au pus acum 13.000 de km de drumuri, cât distanța de la Constanța, la Magadan (Rusia de est), aproape de Marea Bering, și mai rămân vreo două mii de kilometri.

De câte ori va derapa prin mărăcini, îi vom spune, în bășcălie, “Coaliția semafor”

Îndepărtarea PSD de la putere a durat doar doi ani. Atât s-a putut. Ce-i pasă starostelui „Mănăstirii într-un picior și o crosă de golf” că și-a îmbăloșat memoria, că și-a aruncat la gunoi vorbele vitriolante? După investirea guvernului, are timp de o lungă vacanță. Bine meritată și îndelung așteptată.

Nu-l mai interesează de votanții săi, care-și plâng în pungă. Cine i-a pus să fie căuzași, un fel de aurolaci ai ulițelor electorale? Acum zac. Sunt cufundați în depresii, în timp ce idolul le arată fundul.

Coaliția semafor se poate în sfârșit explica. Verdele vine de la UDMR, galbenul de la PNL și roșul de la PSD. Iluziile de mai bine nu sunt doar pentru vaccinați. Pașaportul verde, Doamne ajută, nu va fi impus. Liberul arbitru va funcționa. Ne asigură oficialii. Ce ai Bebiță? Nu poți apăsa pedala la culoarea verde a semaforului, dacă nu scanezi codul?

Parlamentul a investit ieri guvernul Ciucă. Niciun cabinet nu s-a bucurat de o atât de largă reprezentare. Românii așteaptă lucruri simple să se întâmple. Nu minuni, gen 13,000 de km de drumuri.

Atenție, fraților! Nu treceți pe culoarea roșie! O dată cu mărirea cu 10 % a salariului minim pe economie, se mărește și punctul amenzilor. Imprudența la volan, la fel ca imprudența electorală, costă al dracului de scump.

Fiți vigilenți! Vindecați-vă de daltonismul politic.

Vocile lumii

Klaus Iohannis (discurs 6 noiembrie 2020)

Coaliția semafor nu era în visul său

“Dragi români, pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! Este timpul ca, uniți, cetățenii acestei națiuni și forțele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a țării noastre. Este timpul să construim România Normală!” a decretat, fix acum doi ani, Klaus Iohannis.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă