Revista „Suflet nou“ este trimisă inclusiv peste hotare, pentru fiii satului.
Un sat din județul Timiș are, de opt decenii, o revistă culturală, difuzată în întreaga lume, pentru că redactorii ei o trimit fiilor satului stabiliți în străinătate. Profesorul Traian Galetaru din frumoasa şi dezvoltata comună bănăţeană Comloşu Mare se mândreşte, pe drept – ca întreaga comunite de altfel – cu faptul că aici apare o revistă culturală de 80 de ani denumită, atât de frumos, ,,Suflet Nou”. Ea a ajuns atât de notorie în ţară şi în lume încât depăşeşte, ca difuzare, orice altă publicaţie rurală din România: în 36 de judeţe şi, peste hotare, în 28 de ţări de pe toate continentele, inclusiv în Africa de Sud, în Argentina, Brazilia, Canada, Elveţia, Israel. Moldova, acolo unde trăiesc fiii satului sau prietenii comunității locale.
Revista a fost înfiinţată în anul 1934 de avocatul Andrei Bălan şi de atunci apare periodic, de regulă, lunar, în 20 de pagini, alb-negru, format mijlociu. Ea este bine ilustrată cu fotografii şi susţinută de întreaga comunitate şi, desigur, de primărie. O rubrică de prima pagină intitulată ,,Un gând pe lună” redă texte scrise de diferite personalităţi, precum Avram Iancu, Ion Slavici și alții.
„Suflet nou” a devenit acum şi denumirea societăţii culturale din localitate, care adună în jurul ei, ori de câte ori sunt organizate manifestări culturale, iar comloşenii răspândiţi prin lume se adună acasă. Ei vin mai ales atunci când sunt sărbătorite personalităţile care fac cinste localităţii… Un astfel de eveniment major este programat şi pentru 15 august, când Comloșul Mare aniversează cei 80 de ani de apariţie a Revistei „Suflet nou”.
Cu acest prilej va avea loc și Ruga tradiţională de Sfânta Maria Mare. Comuna Comloșu Mare a fost creată în Evul Mediu. După o perioadă de decădere, în perioada când Banatul devenise pașalâc turcesc, Comloșu Mare, eliberat de armatele austriece, a cunoscut o nouă epocă de prosperite, o dată cu colonizarea unor familii din Oltenia, în 1734, apoi a unor familii din Luxemburg, în 1781. Comuna are aproximativ 4.800 de locuitori, cei mai mulți de etnie română, dar și de etnie germană.