7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăMediuSoluţii eficiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Soluţii eficiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Modul de viaţă bazat pe consum generează cantităţi ridicate de deşeuri, şi din păcate acestea de cele mai multe ori ajung în locuri nepotrivite producând poluare mediului. Colectarea selectivă a gunoiului este soluţia propusă de instituţiile Europene, în vederea reducerii cantităţii de deşeuri generate din activitatea cotidiană.

Astfel companiile ce activează în România, giganţii din marile industrii şi locuitorii rezidenţiali sunt obligaţi să colecteze selectiv deşeurile rezultate din activitatea de zi cu zi. În acest sens pot fi achiziţionate şi utilizate europubele, containere, coşuri de gunoi din inox sau plastic adecvate. 

Ce este colectarea selectivă a deşeurilor?

România este una dintre țările care s-a angajat să rezolve probleme gunoaielor nereciclate. În prezent în ţara noastră se reciclează mai puțin de 14% din totalul de deșeuri generate, însă prin angajamentele luate se dorește ca în curând ponderea să crească la 80% şi să se apropie de cea europeană. În acest sens s-au luat numeroase măsuri. Persoanele fizice şi juridică au obligaţia de a recicla selectiv, de a utiliza coşuri de gunoi speciale în vederea eficientizării întregului proces. 

Colectarea selectivă presupune identificarea tuturor tipurilor de deşeuri şi colectarea acestora separat în funcţie de tipul şi materialul din care este realizat. În funcţie de aceşti parametrii există deşeuri ce pot fi refolosite (realizate din hârtie, plastic, sticlă, metal) deşeuri biodegradabile şi deşeuri reziduale. În vederea colectării selective pubelele de gunoi trebuie să fie distincte.  

Cum se realizează corect colectarea selectivă 

Pentru a se uşura procesul sunt utilizate pubele diferenţiate prin coduri de culori. Astfel coşurile de gunoi dedicate fiecărei categorii au culori distincte dar şi marcaje de identificare speciale. 

Containerele şi coşurile de gunoi albastre sunt destinate reciclării deşeurilor din carton şi hârtie. Pentru o bună depozitare se recomandă turtirea şi împachetarea acestora, dealtfel materialele destinate reciclării trebuie să fie curate, fără urme de reziduuri alimentare.

Coşurile de gunoi din inox şi containerele de culoare galben sunt destinate reciclării reziduurilor din plastic şi metal. Sticlele pet trebuie turtite înainte de a fi introduse, astfel recipientele pot depozita un volum mai mare de materiale. Şi acestea trebuie introduse fără murdărie sau alte resturi în interiorul pubelelor. 

Pentru reciclarea deşeurilor din sticlă se folosesc coşuri de gunoi, containere şi pubele de culoare verde. Aici nu se vor introduce resturile de geamuri sau oglinzi, materialele din aceste categorii trebuie depuse în recipiente speciale destinate construcţiilor. 

În containere şi coşuri de gunoi de culoare maro se introduc deșeuri biodegradabile iar în cele negre toate reziduurile ce nu pot fi reciclate. Acestea din urmă ajung în groapa de gunoi.

Ce caracteristici trebuie să aibă coşurile de gunoi, pubelele şi containerele destinate reciclării selective

Pentru a se eficientiza procesul de colectare selectivă şi pentru a se evita reintroducerea deşeurilor în mediu înconjurător – în zonele aglomerate şi frecventate de animale –  se recomanda utilizarea de containere, coşuri de gunoi şi pubele speciale, prevăzute cu capace speciale ce împiedică pătrunderea dăunătorilor şi împrăștierea resturilor. Astfel de recipiente sunt eficiente şi în vederea colectării prietenoase, prevenind și împrăștierea mirosurilor neplăcute provenite de la resturile biodegradabile şi nereciclabile în atmosferă. 

Din fericire există o varietate mare de coşuri de gunoi, pubele şi containere cu design distins, realizate din materiale de înaltă calitate ce au marcaje speciale, ce se pot integra natural într-un ambient exterior distins sau în interior. Astfel de recipiente sunt facil de utilizat, bine semnalizate încurajând reciclarea selectivă şi facil de manipulat în procesele operare, curățare şi igienizare.  Colectarea selectivă a deşeurilor nu este doar o obligaţie a fiecărui cetăţean/operator economic, dar şi o responsabilitate a fiecărui individ în vederea stopării poluării. 

Cele mai citite
00:02:13

VIDEO. Președinta pro-europeană Maia Sandu a depus jurământul pentru al doilea mandat în Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus jurământul pentru un al doilea mandat, salutând alegerea pro-europeană făcută de cetățeni „în ciuda presiunilor”, după un...

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel,...
Ultima oră
Pe aceeași temă