Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Schimbări din 2020. Ești antreprenor? Vezi dacă ai nevoie de autorizație de mediu vizată anual

Share

Rl online 0 comentarii

10.03.2020 - 18:33

Regulile aflate în schimbare și actele normative tot mai ample duc la o stare de debusolare în rândul antreprenorilor aflați la început de drum, dar chiar și al celor cu experiență. Una dintre problemele principale cu care s-au confruntat antreprenorii din România a fost cea a obținerii vizelor anuale pentru autorizația de mediu.

 

Legislația de mediu din România a avut de-a lungul timpului numeroase modificări și este într-o continuă evoluție pentru a se alinia normelor din Uniunea Europeană privind Protecția Mediului. Agenția Națională pentru Protecția Mediului este instituția care asigură buna funcționare a activităților cetățenilor în conformitate cu legislația de mediu, aflându-se în subordinea Ministerului Mediului și emite avize și autorizații de mediu pentru operatorii economici care întreprind diferite activități ce pot afecta mediul.

 

Conform OUG 75/2018, toți operatorii economici, care întreprind activități ce necesită autorizație de mediu, erau obligați să o obțină anual. Acest lucru se întâmpla în ciuda faptului că autorizația de mediu era valabilă. Tot conform aceleiași legi, companiile aflate în proces de obținere a autorizației de mediu au primit actul de reglementare având valabilitate nedeterminată.

 

Legea pentru modificarea și completarea OUG 75/2018 a fost declarată neconstituțională în data de 3 iunie 2019 prin Decizia Curții Constituționale nr. 214/9 aprilie 2019. Astfel, începând cu 18 noiembrie 2019, operatorii economici trebuie să țină cont de Legea nr. 219/2019 pentru modificarea și completarea art. 16 din OUG 195/2005 privind protecția mediului, care reintroduce obligația de obținere a vizei anuale. Această nouă Lege menționează că toate autorizațiile de mediu și autorizațiile integrate de mediu emise la data intrării în vigoare, precum și cele emise ulterior trebuie însoțite de viza anuală.

 

Pentru a nu pierde valabilitatea actelor deja deținute, titularii de autorizații de mediu pot solicita păstrarea valabilității acestora pe toată perioada în care se obține viza anuală. În cazul în care titularul nu solicită modificarea valabilității autorizației de mediu deținute, acesta trebuie să solicite emiterea unei noi autorizații cu cel puțin 6 luni înainte de expirare. Acest fapt se întâmplă chiar dacă pe parcursul termenului de valabilitate a obținut viza anuală.

 

Așadar, pentru a rezuma obligațiile operatorilor economici, posesorii unor autorizații de mediu valabile au următoarele posibilități, conform noilor norme legislative:

●       vor putea solicita prelungirea termenului de valabilitate al autorizației de mediu deținute pe întreaga perioadă de obținere a vizei anuale, fără a mai fi nevoie să urmeze procedura standard, care are loc când expiră autorizația de mediu

●       cei care nu vor solicita prelungirea perioadei de valabilitate vor fi nevoiți să vizeze anual autorizația și să depună documentația pentru o nouă autorizație de mediu înainte cu 6 luni de data expirării acesteia.

 

Pentru că antreprenorii au adesea dificultăți în urmărirea modificărilor frecvente din cadrul legislației de mediu, pot apela la serviciile unei firme de consultanță de mediu, care datorită specialiștilor cu care colaborează, poate alinia compania la normele legislative în vigoare, asigurând emiterea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare unei bune funcționări a activităților operatorilor economici.

Comentarii