9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăMediuPrințul de Wales a lansat, în România, cel mai mare proiect european...

Prințul de Wales a lansat, în România, cel mai mare proiect european de regenerare forestieră

Prințul Charles, fiul Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a lansat, în România, cel mai mare proiect european de regenerare forestieră.

Evenimentul a avut loc la Sibiu, la data de 30 mai 2022.

Oameni de știință, experți și practicieni de renume s-au întâlnit la Sibiu pentru a lansa cel mai mare proiect transnațional de refacere a pădurilor din Europa. Evenimentul științific și de politici publice ThinkForest celebrează tendința în creștere de restaurare a biodiversității forestiere și de promovare a bioeconomiei circulare, în beneficiul oamenilor și al planetei. 

Evenimentul a fost deschis de către Alteța Sa Regală Prințul de Wales și de ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS.

Totodată, a fost lansat un proiect de restaurare a pădurilor în Munții Carpați. Inițiativa este finanțată de Circular Bioeconomy Alliance (Alianța pentru Bioeconomie Circulară). Proiectul de restaurare a pădurilor este dezvoltat în colaborare cu proiectul Horizon 2020 SUPERB.

România a mai avut acțiuni de regenerare forestieră însă ele au fost, de obicei, inițiative locale.

Trebuie susținute comunitățile locale și indigene

În discursul său, Prințul Charles a subliniat că trebuie să ne regândim economia. Avem nevoie de o bioeconomie circulară, care să investească în trei domenii care se consolidează reciproc. Acestea sunt biodiversitatea, inovarea și comunitățile locale și indigene.

Alte țări pot învăța modul în care România a folosit procedee regenerative pentru a salva mediul. Prin asemenea inițiative, cum sunt cele din Transilvania, omul trăiește în armonie cu natura. 

„Pentru a asigura sănătatea, securitatea și mijloacele de trai ale generației noastre și ale generațiilor viitoare, trebuie să protejăm, să investim și să lucrăm în simbioză cu Natura. Economia noastră depinde în cele din urmă de aceste acțiuni. Se estimează că Natura contribuie anual cu 125 de trilioane de dolari la economia globală – deși mă aștept să fie mult mai mult de atât. Tot ceea ce folosim, producem și cumpărăm a fost, până la urmă, creat din aportul Naturii. Problema este că actualul model economic nu oferă ‘piețelor’ semnalele și stimulentele necesare pentru a lucra ‘pentru’ și împreună cu Natura. Prin urmare, ajungând în acest punct critic, trebuie să regândim economia dacă vrem să ne rescriem viitorul”, a declarat Prințul Charles.

România a mai avut inițiative de regenerare forestieră, care pot fi luate ca model

La evenimentul ThinkForest a fost lansat și proiectul european Horizon 2020 SUPERB. Acest proiect este în valoare de 20 de milioane de euro și este coordonat de European Forest Institute (EFI – Institutul Forestier European). Proiectul implică peste 100 de organizații din domeniul științei și practicii forestiere din 20 de țări diferite. El include 12 situri demonstrative de restaurare forestieră la scară largă în Europa. Unul dintre aceste situri este situat în Carpații românești. 

Marc Palahí, director al European Forest Institute, și președinte al Circular Bioeconomy Alliance, a declarat: „Colaborarea științifică este crucială pentru a extinde cu succes restaurarea pădurilor în Europa, în contextul schimbărilor rapide ale mediului și al cerințelor tot mai mari față de pădurile noastre. Sunt mândru de rolul de lider al EFI în reunirea unora dintre cei mai importanți oameni de știință și practicieni din Europa pentru a demonstra de ce și cum putem restaura peisajele forestiere în diferite scopuri și beneficii.”

În cadrul evenimentului a fost prezentat, de asemenea, un nou studiu științific și de politici publice al EFI privind Biodiversitatea Forestieră în Europa. Studiul este redactat de un grup de oameni de știință emeriți din 10 țări europene. El oferă decidenților politici, precum și administratorilor de păduri și peisaje, o mai bună înțelegere a subiectului biodiversității.

Circular Bioeconomy Alliance a fost înființată de Alteța Sa Regală Prințul de Wales în anul 2020.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați definitiv în dosarul de corupție instrumentat de Secția Specială

Foștii procurori DNA de la Ploiești au fost exonerați de acuzațiile aduse, decizia fiind pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție Foștii procurori DNA...

Studiu Cât de bine stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură?

Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000...

Harris închide campania în Philadelphia, Trump în Michigan. A început votarea

Ambele campanii proiectează optimism și se concentrează pe mobilizarea alegătorilor Campania a cunoscut întorsături uluitoare: două tentative de asasinat și o condamnare pentru fostul președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă