19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăMediuNew York Times scrie despre proiectul de salvare a fagilor din...

New York Times scrie despre proiectul de salvare a fagilor din județul Argeș

Faimoasa publicație New York Times a publicat un articol despre proiectul de conservare a fagilor care se desfășoară în România, la Nucșoara (județul Argeș).

Articolul din New York Times a fost realizat de Alan Burdick, fiind însoțite de imagini realizate de fotojurnalistul Nicholas J. R. White. Ei au vizitat comuna Nucșoara și zona cu fagi seculari, discutând cu oamenii locului și cu echipa care a contribuit la dezvoltarea proiectului intitulat „Pădurea cu povești nemuritoare”.

Proiectul a fost lansat în primăvara anului 2023 și are ca scop conservarea a 2.544 de fagi seculari, aflați pe raza comunei Nucșoara. Fiecare arbore a fost propus pentru „adopție” pe un site iar zona pădurii de fagi a fost promovată ca punct turistic cu valoare naturală ridicată. Fiecare arbore a fost inclus într-o hartă cu coordonate GPS, a fost fotografiat și are o plăcuță cu un număr. Cei care optează să „adopte” unul sau mai mulți fagi pot să-și lase pe site o poveste sau un mesaj. Povestea este editată și înregistrată audio, transpusă pe un  cod QR care se găsește pe o plăcuță pe arborele adoptat și pe certificatul pe care adoptatorul îl primește prin email. Certificatul de adopție conține imaginea cu fagul ales și numărul acestuia, precum și codul QR de pe care poate fi ascultată povestea în format audio.

Până acum, aproximativ 100 de fagi au fost adoptați în cadrul proiectului. Cei care au ales să susțină proiectul prin adopții sunt cetățeni din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Australia și alte țări. Mesajele sunt înregistrate în limba în care au fost scrise, iar unele sunt bilingve – română și engleză.

Printre poveștile care se găsesc pe site se numără cea a multiplei campioane la scrimă Ana-Maria Brânză, a jurnalistului britanic Charley Ottley, precum și a lui Răzvan Nedu, multiplu campion la paraclimbing.

Un fag poate fi adoptat de o singură persoană contra unei sume de 700 de lei. Fondurile sunt utilizate de Primăria comunei Nucșoara pentru a dezvolta infrastructura eco-turistică din zonă.

Proiectul „Pădurea cu povești nemuritoare” a fost realizat de Primăria Comunei Nucșoara și Fundația Conservation Carpathia. Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și al comunităților locale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă