3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăMediuÎn plină criză energetică, refuzăm variante. Panourile fotovoltaice sunt greu de pus...

În plină criză energetică, refuzăm variante. Panourile fotovoltaice sunt greu de pus în funcțiune

Criza energetică de la nivel internațional este greu de gestionat, însă nici nu se caută soluții alternative sau cel puțin nu vedem măsuri clare la nivel național prin care panourile fotovoltaice să poate fi instalate și puse în funcțiune mai ușor.

Numărul celor interesați să instaleze panouri fotovoltaice a crescut simțitor, însă procedurile de finanțare, instalare și punere în funcțiune au rămas la fel ca în urmă cu 5 ani. Deși avem alocate fonduri europene pentru dezvoltarea acestei ramuri, de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu vin soluții de eficientizarea a procedurilor.

Ce știm, potrivit unui raport dat de AFM este că au fost aprobate 919 dosare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. De asemenea, în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic a fost publicată o nouă listă conținând 17 dosare acceptate în valoare de 836.320 lei.
Și anul trecut au fost aprobate câteva mii de dosare, însă mulți întâmpină probleme.

Românii care au ales să-și monteze pe casă panouri fotovoltaice nu le pot folosi încă, decât după câteva luni, deoarece distribuitorul de energie întârzie racordarea la rețea. Cauza întârzierii ar fi dată de numărul mare de solicitări către companiile de distribuție a energiei. Deși situația este cunoscută de autorități, nu se poate face nimic deocamdată pentru remedierea situației.

Cei care nu apelează la programul finanțat de stat, „Casa Verde Fotovoltaice”, și își montează pe cont propriu panourile, scot din buzunar 30.000 de lei.

Conform calculelor făcute, panourile montate vor produce chiar mai mult decât poate consuma proprietarul într-o zi, iar surplusul îl va injecta în reţeaua de energie electrică – şi va primi energie înapoi, tot de acolo, atunci când panourile nu produc destul.

Prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, beneficiarii obțin până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum de 3kW.

De cealalată parte, sunt și români care locuiesc în imobile care necesită reabilitare, doar că trebuie făcute proiecte în acest sens, iar mulți primari nu-și dau interesul, iar locatarii se văd nevoiți să scoată bani din buzunare și nu sunt de acord să plătească sume mari de bani.

România are alternative în această criză energetică și s-au întreprins deja demersuri, însă lucrurile întârzie să apară. Dacă vorbim despre legea offshore trebuie spus că încă nu s-au concretizat lucrurile, iar gazele utile populației vor veni abia în câțiva ani.

Producția internă de energie spunea șeful PSD, Marcel Ciolacu, a fost vândută la preț de nimic, iar românii cumpără în acest moment de 10 ori mai scumpă. „S-a făcut o mare tâmpenie: s-a vândut toată energia pe anul acesta. Deci, trebuie o reglementare, de o semi-reglementare, cel puțin pe zona casnică și nu aș dori să ajungem la un conflict în interiorul Coaliției. Trebuie o reglementare a preșului, mai ales că putem acoperi din producție proprie. Am vândut energia cu 200 -300 de lei, iar acum se vinde cu 2.000-3.000 de lei.”, spunea Ciolacu în urmă cu trei săptămâni, doar că nu am văzut să se ia nicio decizie pentru situația invocată să nu se mai repete.

Probleme sunt și la nivelul Uniunii Europene, unde oficialii caută soluții de economisire sunt date sfaturi legat de consumul mai puțin, însă acestea sunt sfaturi care funcționează pe moment. De altfel, Uniunea Europeană s-a angajat să renunțe la gazul rusesc, dar și regimul de la Kremlin ia măsuri tot mai dure împotriva țărilor care i-au aplicat sancțiuni și restricții.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă