4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăMediuGroapa de gunoi de la Craiova crește cu un milion de metri...

Groapa de gunoi de la Craiova crește cu un milion de metri cubi

Groapa de gunoi de lângă Craiova se extinde cu peste un milion de metri cubi, potrivit unui proiect în curs de aprobare. Depozitul de deșeuri de la Mofleni are în prezent șase celule și urmează a primi aprobare pentru a șaptea celulă. Firma Eco Sud, care admnistrează groapa de gunoi a județului Dolj, a făcut demersuri pentru autorizarea celulei 7. Celula a șaptea va avea o capacitate de 1,2 milioane de metri cubi.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj a anunțat pe internet că organizează o ședință de dezbatere publică pentru revizuirea autorizației de mediu a depozitului de deșeuri la data de 5 ianuarie 2022. După aprobarea celulei 7, s-ar lua în calcul aprobarea celulelor 8, 9 și 10.

Locuitori din Oltenia atrag însă atenția că depozitul de la Mofleni are o mare problemă. În apropierea lui se află pădurea Bucovăţului, de care depinde calitatea aerului în municipiul Craiova. Locuitorii se plâng de mirosurile dure care de ani de zile lovesc orașul Craiova, ceea ce arată că problemele de mediu sunt grave. În schimb, depozitul de deșeuri continuă să se extindă iar oamenii sunt îngrijorați că depozitul s-ar apropia de zonele locuite. O altă întrebare este dacă staţia de epurare din cadrul depozitului va mai face față în condițiile extinderii capacității acestuia.

Groapa de gunoi s-ar extinde cu patru celule

Cel mai recent avertisment în privința depozitului de la Mofleni fusese transmis la 8 decembrie 2021 pe un grup de Facebook intitulat „Raportează incidente de mediu„.

Textul de pe Facebook avertiza că groapa de gunoi „se extinde către Water Park”. Avertismentul era adresat Agenției de Protecția Mediului (APM) Dolj, cu sediul la Craiova.

APM Craiova, condusă de Monica Mateescu, a emis pentru acest depozit o Autorizație Integrată de Mediu în anul 2015. Autorizația a fost revizuită în anul 2018. Pe de altă parte însă, în anul 2018, Garda de Mediu a făcut un control la Mofleni. Comisarii de mediu au depistat o serie de nereguli la celula 5. Celula 5 era singura aflată în exploatare la acel moment.

Potrivit publicației Gazeta de Sud, inspectorii de la Garda de Mediu au ajuns la concluzia că deșeurile erau depozitate nelegal, cu încălcarea prevederilor Autorizației Integrate de Mediu, motiv pentru care au amendat operatorul gropii de gunoi cu suma de 100.000 de lei.

Acum șapte luni, mai precis în luna mai, publicația Ziarul de Craiova anunța că ECO SUD nu a mai primit licență de operare din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). Totuși, firma continuă să administreze depozitul de la Mofleni și chiar să-l extindă.

“Depozitul ecologic de la Mofleni este unul extrem de contestat de societatea civilă. Mirosul pestilențial, resimțit îndeosebi în lunile călduroase, ajunge până în centrul orașului. Gunoiul se află la o aruncătură de băț de Jiu”, semnala, acum câteva zile, Ziarul de Craiova.

Sunt disensiuni între APM și Garda de Mediu?

Agenția de Protecția Mediului și Garda de Mediu par a avea puncte de vedere diferite despre depozitul de la Mofleni. Ambele instituții fac parte din Ministerul Mediului.

De aceea am adresat Ministerului mai multe întrebări pentru a clarifica unele dintre problemele semnalate. Ministerul a abilitat Comisariatul Dolj al Gărzii de Mediu să răspundă la întrebarea legată de pădurea Bucovăț. Sub semnătura comisarului șef Gheorghe Călinoiu, Comisariatul Dolj ne-a precizat că “problemele de mediu din zona pădurii (…) sunt determinate de acțiuni de abandonare deșeuri de orice fel”.

Comisariatul Dolj al Gărzii de Mediu nu a făcut nicio referire, îm acest răspuns, la depozitul de deșeuri de la Mofleni, pe care îl amendase de mai multe ori în ultimii ani. De exemplu, în anul 2021, Garda de Mediu a amendat operatorul depozitului cu 200.000 de lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...
Ultima oră
Pe aceeași temă