7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăMediuDe ce să reciclăm și cum o putem face responsabil?

De ce să reciclăm și cum o putem face responsabil?

Ce-ar fi dacă ai ști că poți face ceva bun în fiecare zi pentru bunăstarea planetei, gratuit, ușor, economisind în același timp bani, energie și apă? Este vorba despre un singur lucru: Reciclarea! Există mai multe motive pentru care ar trebui cu toții să colectăm selectiv deșeurile, în vederea reciclării, de fiecare dată când avem ocazia. De asemenea, trebuie sa știm cum să reciclăm și ce elemente ne vor ajuta în acest sens.

1. Reciclarea ține gunoiul departe de groapa de gunoi

Potrivit specialiștilor, putem în prezent să păstram între 35% – 50% din gunoiul nostru departe de gropile de gunoi și incineratoare, prin reciclare și compostare. Este un început bun, dar există înca mult loc de îmbunătățire. Este important să păstram cât mai mult material în afara depozitului de gunoi, deoarece toate articolele pe care le producem sunt fabricate din resurse valoroase și limitate. Vrem să păstrăm aceste resurse deja folosite, astfel încât să fie perfecte pentru o utilizare viitoare. Reciclarea are ca prim pas selectarea colectivă, care se va face cu ajutorul unor coșuri speciale. Ele sunt disponibile în toate formele și materialele, perfecte pentru orice locație interioară sau exterioară. Putem avea, de exemplu, pentru o corporație sau o clădire de birouri, cosuri gunoi inox. Pentru o școală, putem alege coșuri de gunoi colorate, din plastic, ușor de folosit și manevrat, astfel încât să îi facă pe copii să se bucure de procesul de colectare selectivă și ulterior, să susțina reciclarea. Un numar mare de cosuri gunoi colectare selectiva sunt disponibile și online, la magazinul sanito.ro.

2. Reciclarea ne reduce nevoia de noi materii prime

Extragerea materiilor prime din mediu este costisitoare. De asemenea, consumă multă apă și energie. Când reciclăm, extragem mai puțin, ceea ce conservă multe dintre resursele noastre naturale prețioase și limitate, inclusiv copaci, apă, petrol și metale. Cu cât reciclam mai mult, cu atât ne protejăm mai mult resursele. Dacă locuim la bloc și nu avem spațiu pentru coșurile interioare, putem să folosim pubele si europubele ce sunt puse la dispoziția cetățenilor, într-o mare parte din orașe. Cei de la case, pot să aibă astfel de recipiente, de dimensiuni mai reduse, în curtea proprie.

 3. Reciclarea economisește energie

Reciclarea economisește multă energie. În fiecare an, s-ar putea economisi aceeași cantitate de energie necesară pentru a alimenta câteva milioane de case pentru un an întreg.

4. Reciclarea creează locuri de muncă

Activitățile de reciclare și reutilizare oferă locuri de muncă. Alegerea reciclării nu este numai bună pentru mediu, este buna și pentru economie.

5. Reciclarea reduce poluarea

Procesul de extragere a materiilor prime poate produce multă poluare. Pentru că mai multă reciclare înseamnă mai puțină extracție, înseamnă și mai puțină poluare. Și mai bine, atunci cand reciclăm mai mult, trimitem mai puțin material la gropile de gunoi. Materialul care se descompune în gropile de gunoi emite adesea metan, un gaz cu efect de sera de 30 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon, așa că, cu cât este mai puțin, cu atât este mai bine!

Cum poți recicla corect?

Este important sa reciclezi corect! Articolele care nu sunt bune pentru reciclare pot deteriora mașinile de sortare, provocând întarzieri costisitoare. De asemenea, atunci când materialele greșite sunt amestecate cu cele potrivite, se reduce valoarea altor materiale reciclabile care au fost sortate corect.

Cele mai citite

Hackathon4Health 2024: Trei proiecte inovatoare în sănătate premiate cu 10.000 USD fiecare

Eldie, DataCare și Instincted sunt echipele care au câștigat ediția a șaptea a Hackathon4Health, desfășurat între 8-10 noiembrie 2024, la Universitatea de Medicină și...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

De Crăciun, „se poartă” ciocolata cu jumări, bomboana cu fetească neagră și pralina cu vin fiert

Ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă,  la Sala Polivalentă din București Festivalul “Chocolate Saga“ deschide sezonul cadourilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă