Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire și de deces prematur în Uniunea Europeană, potrivit IonFuture, companie care oferă soluții dovedite științific care curăță aerul și apa folosind puterea ionizării bipolare.
Datele arată că poluarea este de multe ori cauza producerii bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor pulmonare și a cancerului pulmonar.
Sectorul de apă din România este caracterizat de tehnologii ineficiente și depășite (Programul Dunărea și Apa 2015, CE, 2017). Pe lângă infrastructura publică îmbătrânită, clădirile mai vechi riscă să aibă contaminanți periculoși în conducte, arată o analiză a IonFuture.
Calitatea aerului este o altă preocupare pentru români, în special în orașe. Statisticile de la începutul anului 2021 raportează o calitate „moderată” a aerului în România. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă „închiderea ușilor și ferestrelor pentru a preveni pătrunderea aerului murdar în aceste condiții”.
Clădirile mai noi și mai eficiente se confruntă cu o creștere a problemelor legate de calitatea aerului, deoarece este mai puțin probabil ca în interiorul acestora să circule aer curat și proaspăt.
În ultimii ani s-a văzut o preocuparea mult mai mare pentru sănătate și starea de bine, pornind de la atenția pentru calitatea aerului, a apei, dar și a alimentelor. Pandemia a accentuat grija, dar și atenția în fața factorilor care ne pot afecta.
„Pandemia Covid-19 a adus o nouă eră de conștientizare sporită cu privire la sănătatea și bunăstarea personală, care nu este probabil să dispară chiar dacă virusul Corona o va face”, remarcă Beth Heider, fost președinte al consiliului de administrație al US Green Building Council. Consumatorii doresc să aibă mai multe asigurări că aerul pe care îl respiră, apa pe care o beau și alimentele pe care le mănâncă sunt pure și proaspete.
„Sustenabilitatea nu înseamnă că liberalii cu pantofi de gumă îmbrățișează copaci”, insistă Heider, care spune că este momentul să luăm măsuri concrete pentru protejarea în fața factorilor nocivi.
IonFuture, care are la bază doi producători americani, furnizează echipamente pentru clădiri care fac ca apa și aerul să fie mai curate pentru locuitori, folosesc mai puțină energie, protejează infrastructura clădirilor și ajută proprietarii de clădiri să economisească bani.
Compania a dezvoltat tehnologii precum AtmosAir și lorez, care sunt dovedite științific că elimină particulele mici din apă și aer.