16.3 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăLifestyleSistem de supraveghere video în casa scării: ce trebuie să știi

Sistem de supraveghere video în casa scării: ce trebuie să știi

Gradul de nesiguranță pare în creștere, motiv pentru care am putea apela la tehnologie pentru a ne simți mai în siguranță sau pentru a-i proteja pe cei dragi.

Una dintre cele mai la îndemână tehnologii sunt sistemele de supraveghere video. Mare parte din populația României locuiește la bloc, iar în ultimul an, în atenția opiniei publice au apărut înregistrări cu evenimente reprobabile ce au avut loc în casa scării, evenimente ce au fost surprinse de către camerele de supraveghere video. Asta vă poate face să vă gândiți la instalarea unor astfel de sisteme și pe casa scării blocului unde locuiți. Totuși, pentru a face asta în mod legal, trebuie să țineți cont de mai multe lucruri. Pentru a fi cât mai informați vis-a-vis de acest aspect, am apelat la specialiștii din cadrul magazinului online SKUT.ro pentru mai multe detalii.

Un sistem de supraveghere video în casa scării este un sistem de securitate ce poate descuraja activități infracționale. Totuși, trebuie să țineți cont de mai multe lucruri, atât din punct de vedere legal, cât și tehnic, pentru a maximiza eficiența acestuia.

 

Ce trebuie să știți din punct de vedere tehnic

Pentru a maximiza eficiența camerelor de supraveghere video, trebuie să țineți cont de câteva detalii. Unul din detalii este numărul de camere de supraveghere. Dacă sunt două uși de acces în casa scării (una principală și una prin spate), ar trebui instalate camere care să supravegheze aceste intrări. Dacă blocul este dotat și cu lift, o camera de supraveghere panoramica ce ar trebui să aibă în raza sa intrarea în lift. De preferat ar fi ca și în lift să fie instalată o cameră de supraveghere, iar în felul acesta, toate punctele de acces în bloc sunt supravegheate video. Când selectați camele de supraveghere, nu trebuie să optați pentru o variantă ce poate fi ușor de mascat. În general, din experiența noastră, cu cât este mai vizibilă o cameră de supraveghere, cu atât mai mult potențialele infracțiuni vor fi descurajate. La fel de important este ca rezoluția filmărilor să fie cât mai ridicată, pentru o claritate cât mai bună a imaginilor. O altă recomandare a noastră este ca, pe ușile de intrare în bloc, să fie lipite afișe vizibile prin care să se informeze că imobilul este supravegheat video. Un astfel de anunț are un impact destul de semnificativ asupra potențialilor infractori.

În plus, pe lângă sistemul de supraveghere, este de preferat ca blocul să aibă instalat și un sistem de acces pe bază de interfon. În felul acesta, accesul persoanelor străine în bloc este limitat semnificativ.

 

Ce trebuie să știți din punct de vedere legal

În primul rând, conform legii, în spațiile la comun, sistemele de supraveghere video pot fi instalate doar de către firme autorizate. Montarea unor astfel de sistem de supraveghere de către persoane fizice, pot duce la dosare penale.

Pentru instalarea unor sisteme de supraveghere video în casa scării blocului, este necesară o decizie în acest sens a Adunării Generale a Asociației de Proprietari din care face parte blocul. În cadrul acestei adunări se stabilește și locurile de amplasare a camerelor. Cu acordul majorității asociației, se pot instala camere de supraveghere la căile de acces, cum ar fi intrările, zona de acces la lift, casa liftului, la scara care duce la primul etaj și, după caz, la zona de acces către casieria asociației. Deși nu este indicat în mod expres câte camere de supraveghere trebuie montate, este recomandat ca numărul acestora să fie cât mai restrâns, iar numărul lor exact să fie supus votului din cadrul adunării.

Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont dacă doriți instalarea de camere în alte zone decât cele specificate mai sus, cum ar fi palierele etajelor, este faptul că este necesar acordul tuturor proprietarilor. În cazul în care acest acord există, e important ca aceste camere să fie orientate către spațiul general și nu specific către ușile proprietarilor.

Dacă se instalează și camere care să supravegheze zonele de parcare exclusive pentru membrii asociației, trebuie să țineți cont de următorul aspect: trebuie evitată amplasarea camerelor astfel încât să surprindă spațiile publice (trotuare și partea carosabilă), pentru că asociația de proprietari nu are competență să amplaseze camere, prin hotărâre proprie, care să filmeze pe domeniul public.

Echipamentele ce țin sistemul de supraveghere video nu pot fi stocate în apartamentul unui locatar ci trebuie ținute într-un spațiu dedicat și securizat (la care să aibă acces doar persoanele autorizate) sau în biroul unde își desfășoară activitatea asociația de proprietari.

Sperăm că toate aceste informații să vă fie de folos în cazul în care doriți să demarați procedurile de instalare a unui sistem de supraveghere video în casa blocului.

Cele mai citite

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export

România a introdus un sistem nou de declarare a mărfurilor la export, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale, mai rapid și eficient, a...

Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat candidatura pentru Primăria Capitalei. La Sectorul 5 își susține drept candidat fiul

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat oficial candidatura pentru funcția de primar al Capitalei, la alegerile din anul 2024. Piedone nu va beneficia...
Ultima oră
Pe aceeași temă