21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăLifestylePiramida generării de deșeuri

Piramida generării de deșeuri

Deșeurile sunt definite în Directiva 2008/98/CE ca „orice substanță sau obiect pe care deținătorul le aruncă sau are intenția sau obligația să le arunce” și reprezintă o risipă importantă de resurse, materiale și energie. Mai mult decât atât, gestionarea și eliminarea deșeurilor au un impact important asupra mediului. Gropile de gunoi cauzează poluarea aerului, a apei sau a solului, în timp ce incinerarea generează emisii de poluanți ai aerului. În acest context au apărut politicile privind gestionarea deșeurilor, pentru reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății și pentru creșterea eficienței resurselor.

Pentru transpunerea în practică a acestor obiective este nevoie de Organizații de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorului, denumite OIREP, care să abordeze în mod profesionist piramida generării de deșeuri.

Obiectivul pe termen lung al politicilor UE este de a reduce cantitatea de deșeuri generate și, atunci când generarea deșeurilor nu poate fi evitată, de a promova utilizarea acestora ca resursă și de a obține niveluri mai ridicate în ceea ce privește reciclarea și eliminarea deșeurilor în condiții de siguranță.                             

Prima opțiune este prevenirea producerii de deșeuri prin proiectarea sistemelor de reciclare pe baza celor mai bune tehnologii. Dacă nu se poate evita  producerea de deșeuri, trebuie redusă cantitatea de deșeuri generată, prin reutilizare, reciclare și valorificare energetică.

Această abordare este reprezentată grafic de piramida generării de deșeuri, care arată de la bază spre vârf astfel:

1.  Eliminare/depozitare
Etapa de eliminare a deșeurilor trebuie aplicată doar după ce au fost epuizate toate celelalte mijloace, în mod responsabil, astfel încât să nu producă efecte negative asupra mediului.

Prin transfer de responsabilitate este vizată colectarea selectivă a deșeurilor în vederea valorificării lor și pentru reducerea cantității de deșeuri ce sunt eliminate prin depozitare.

2.  Valorificare energetică
Valorificarea energetică a deșeurilor inevitabile și nereciclabile în instalații de incinerare de înaltă eficiență reprezintă o componentă importantă în economia circulară, cu condiția ca soluțiile alese să nu împiedice atingerea unor niveluri mai ridicate de prevenire a generării de deșeuri, de reutilizare a produselor și de reciclare a deșeurilor. 

În multe state ale UE valorificarea energetică a deșeurilor are un rol important pentru evitarea depozitării acestora și contribuie la aprovizionarea cu energie a marilor comunități urbane.

 

3.  Reciclare
Atunci când nu poate fi prevenită generarea de deșeuri sau nu pot fi refolosite, se ajunge în etapa de reciclare, în care materialele considerate deșeuri sunt transformate în produse noi, iar resursele naturale sunt protejate.

Materialele ce pot fi reciclate sunt hârtia și cartonul, plasticul, metalul, sticla, deșeurile biodegradabile.  Acestea se colectează în recipiente speciale:

●      Pubela galbenă sau sacul galben – pentru colectare de  hârtie, carton, plastic, metal;

●      Clopotul verde – amplasat în spații comune pentru ambalajele din sticlă;

●      Compostorul  în mediul rural – pentru deșeuri biodegradabile (compost).

4.  Reutilizare
Reutilizarea deșeurilor reprezintă soluția optimă pentru reducerea cantităților de deșeuri care nu mai sunt folosite în scopul inițial, prin identificarea  unor metode diferite de a folosi un material pe care îl considerăm deșeu.

5.  Reducere
Reducerea cantității de potențiale deșeuri generate se poate realiza prin: diminuarea volumului de produse cumpărate și care nu sunt utilizate în perioada următoare, evitarea risipei de materii prime, materiale și consumabile, achiziționarea de produse ale căror ambalaje pot fi reutilizate.

OIREP-urile au în primul rând rolul de a colecta și recicla toate tipurile de ambalaje, astfel încât producătorii individuali să nu fie nevoiți să recicleze propriile ambalaje pentru a atinge țintele individuale.

OIREP-urile nu derulează activități comerciale cu persoanele fizice, astfel că reciclarea reprezintă o activitate indirectă pentru aceste organizații, care asigură trasabilitatea deșeurilor spre reciclatorul final, fără să tranzacționeze sau să colecteze deșeuri.

 

Pentru abordarea eficientă a piramidei generării de deșeuri trebuie luate în considerare reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor, în vederea protejării resurselor naturale, prin aplicarea unor procese simple, formate din proceduri clare, agreate la nivel european, care au un impact pozitiv asupra mediului și reprezintă o componentă importantă pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.

 

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă