18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăLifestyleModalități de încălzire a casei pe timp de iarnă

Modalități de încălzire a casei pe timp de iarnă

Iarna și-a intrat în drepturi și temperaturile încep să scadă treptat de la o zi la altă cea ce te duce cu gândul la costurile suplimentare privind încălzirea locuințelor.

Pentru a menține locuința cât mai călduroasă pe timpul iernii îți recomandăm o izolare termică cât mai riguroasă realizată vara care va avea un rol major în menținerea căldurii pe timp de iarnă.

O locuință bine izolată termic înseamnă din start o economie de cel puțîn 10% la factură de încălzire. În cazul în care locuința nu este izolată pe exterior puteți izola pe interior pereţii exteriori. Materialele cele mai des folosite pentru a izola termic o locuința sunt: vată minerală și plăcile de gips carton, fibrele de celuloză, polistiren expandat sau polistiren extrudat.

 

Uşile glisante – soluţia pentru o locuinţă încălzită

Pe lângă izolarea termică propriu zisă a locuinței este foarte important de luat în calcul și montarea ușilor glisante acolo unde spațiul va permite. Astfel poți opta pentru uși glisante Reynaers care au dublu scop: locuință se transformă într-un spațiu cochet bine organizat și în același timp izolează termic la cele mai înalte standarde datorită tehnologiilor inovatoare integrate.

În plus față de soluțiile prezentate deja pentru a obține în încăperi temperatură ideală din fericire există și alte metode valabile. Îți propunem 6 dintre cele mai ieftine și practice.

  1.   Aerisește caloriferele
    Nu uita să verifici caloriferele și să le aerisești deoarece s-ar putea să ai surpriză că acestea să fie pline cu aer și elemenții să rămână sloi. O simplă verificare te ajută enorm.

      

  2. Verifică centrala termică

    Efectuarea la timp a verificării tehnice periodice este esentială pentru siguranță și eficientă în exploatare, atât a centralei termice, cât și a instalației la care este conectată. Astfel, centrală termică va funcționa în parametri optimi și consumul de gaz nu va fi o grijă pentru ține.

     

  3. Folosește termostatul de ambient

    Cumpărarea, montarea și setarea adecvată a termostatului ambiental te ajută să economisești până la 10% din consumul de combustibil (gaz, lemn sau energie electrică).

     Termostatul de ambient se montează alături de o centrală termică pentru a-ți permite să reglezi temperatură în mod optim, scăzând consumul de combustibil.

    Există două tipuri de termostate de ambient pentru care poți opta: termostat de ambient cu fir sau wireless.

  4. Încălzirea în pardoseală

    O metodă ingenioasă și foarte eficientă este montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală care asigură distribuirea căldurii uniform. Astfel te bucuri de confort termic optim iar pierderile de căldură sunt reduse.

  5.  

    Folosirea draperiilor  

    Draperiile groase au rol decorativ dar în același timp sunt un bun izolator termic la nivelul geamurilor. De cele mai multe ori prin geamuri se poate pierde căldură și de aceea draperiile sunt bine venite. Acestea mențin aerul cald în interior și peste noapte este recomandat să le dai la o parte încât să nu acopere sursă de încălzire.

      

  6. Cum aerisești pe timp de iarnă

    Modul în care aerisim iarna poate face diferența la factura de încălzire. Deși este greu de crezut este pe cât se poate de adevărat. Cam toată lumea are acum geamuri termopan și suntem tentați să rabatăm geamurile mai mult timp pentru a aerisi. Total greșit deoarece așa se pierde foarte multă căldură. Cel mai bine este să deschizi geamurile larg, să le lași așa câteva minute, iar apoi să le închizi. Astfel vei avea o casă mult mai călduroasă și aerisită.

     

    În concluzie există foarte multe metode și trucuri prin care poți reduce pierderile de căldură pe timp de iarnă unele dintre acestea implicând investiții minime. Izolația termică a locuinței, montarea ușilor glisante și alegerea sistemului de încălzire rămân factorii cei mai importanți privind asigurarea confortului termic optim.

Cele mai citite

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...
Ultima oră
Pe aceeași temă