0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăLifestyleLemnul în casele noastre

Lemnul în casele noastre

O casă cu structură şi finsaje din lemn asigură un climat interior foarte plăcut şi totodată oferă un design deosebit de atractiv. Deoarece poate fi refolosit şi reciclat, dar mai cu seamă datorită faptului că este o resursă regenerabilă, acest material continuă să fie folosit pe scară largă, mai ales în domeniul construirii locuinţelor.

Fie că sunt tradiţionale, realizate exclusiv din butuci (bârne) orizontali, fie că sunt prefabricate, cu structură din lemn, panouri tipizate sau plăci pe bază de lemn, casele din lemn au avantaje substanţiale: sunt prietenoase cu mediul; necesită o perioadă scurtă de execuţie în comparaţie cu sistemele clasice; sunt intime, călduroase iarna şi răcoroase vara; sunt recomandate inclusiv în zonele aglomerate ale marilor oraşe, întrucât oferă linişte şi confort, şi asta deoarece lemnul păstrează o umiditate optimă în interiorul locuinţei, indiferent de vreme. În plus, lemnul este un material uşor de prelucrat, se potriveşte cu orice stil arhitectural şi se găseşte într-o gamă variată de finisaje exterioare şi interioare.

Desigur, ca dezavantaj, amintim slaba rezistenţă la foc a lemnului, însă în prezent există soluţii de ignifugare care limitează acest risc, dacă sunt luate din timp măsurile de protejare.

Pentru a proteja lemnul împotriva razelor UV, puteţi folosi cu succes ceara, care este disponibilă în două variante, colorată sau incoloră, asigurând suprafeţelor un aspect mătăsos.

 

Decorurile cu lemn sunt elegante, relaxante şi sănătoase

Deși ne aflăm într-un proces continuu de modernizare, iar evoluția tehnologică își pune amprenta inclusiv asupra stilului decorativ și arhitectural, specialiștii și designerii de interior au remarcat o întoarcere către un stil clasic reinterpretat, sofisticat, şi spre o paletă de culori calde. Cu alte cuvinte, spre un cămin cozy şi sigur. Oamenii vor ca emoția pe care o transmit casele lor să fie diferită de experiența vieții cotidiene, şi asta deoarece căminul reprezintă prin excelenţă locul destinat relaxării și bunei dispoziții alături de cei dragi, iar lemnul este un factor esenţial, care poate contribui la acest lucru. De aceea, se constată o creştere fără precedent a utilizării lemnului. Acesta se regăseşte la structura de rezistenţă a caselor, la diverse componente şi sisteme (uşi, ferestre, scări, lambriuri, plinte, pervazuri), la finisaje (în special la parchet şi duşumea), la mobilier, accesorii şi decoraţiuni. La exterior, acest material este prezent la garduri, porţi, pergole, deck, foişoare, mobilier etc.

 

Ce tipuri de lemn se folosesc la interior?

Fiecare tip de lemn are povestea sa și caracteristici unice, răspunzând tuturor gusturilor, bugetelor și funcţiunilor:

  • Nucul: este un lemn nobil, de esență tare, puternic, cu o suprafață mătăsoasă și luciu natural.
  • Fagul: este rezistent, masiv, are o finețe a fibrei ușor de remarcat, iar prelucrarea sa necesită pricepere.
  • Stejarul: este rezistent, dur, impozant, iar finisajul său solicită pricepere și tenacitate.
  • Cireșul: se găseşte în nuanțe ce variază de la roz până la maro pur şi prezintă o facilitate de șlefuire superioară, ce îi pune în valoare strălucirea.
  • Frasinul: se remarcă prin rezistență mecanică și elasticitate, fiind ușor de lăcuit și prelucrat.
  • Bradul: este extrem de popular în țara noastră, are o rezistență scăzută, este ușor de șlefuit, lăcuit și vopsit şi reprezintă o alegere accesibilă.

 

RECOMANDARE

Cel mai bine este să investiţi în lemnul masiv, autentic, datorită celor două avantaje majore pe care le oferă: durabilitate şi aspect estetic superior. Totuşi, reţineţi că lemnul este un material viu, care are nevoie de îngrijire periodic, prin folosirea unor produse și accesorii speciale, dar și de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, a apei, focului şi insectelor.

 

Cum alegeţi şi întreţineţi lemnul pentru exterior?

La exterior, lemnul trebuie tratat cu respect și îngrijit periodic pentru a-și păstra strălucirea și rezistența. Pentru amenajările exterioare poate fi folosit orice tip de lemn, însă mai ales specii precum salcâmul și stejarul, care au un conținut ridicat de taninuri.

Pentru întreținerea acestui material există uleiuri speciale pentru exterior, care sunt absorbite de lemn, sporindu-i rezistența la umezeală. De asemenea, acestea împrospătează aspectul parchetului şi îi pun în valoare naturalețea. Tot uleiul protejează împotriva cariilor și ciupercilor.

 

SFAT

Produsele de întreţinere trebuie aplicate cu ajutorul unei pensule sau al unui pistol, în două-trei straturi subțiri. În funcție de factorii la care este expus lemnul, protecția poate ţine între un an și cinci ani, după care procedeul trebuie repetat.

Foto: shutterstock 

Material realizat cu sprijinul specialistului în lemn Aly Wisam,
wisam@marketingconcept.ro, www.fabricadelemne.ro    

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă