2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăLifestyleLambertus al Olandei

Lambertus al Olandei

Dacă cineva te ia repede, cu siguranţă că nu vei şti cine e antrenorul Olandei, una dintre cele patru forţe ajunse în careul de aşi al Cupei Mondiale. Mulţi spun că în spatele necunoscutului Bert van Marwijk s-ar afla celebrul Johann Cruyff.

Dick Advocaat, Leo Beenhakker, Frank Rijkaard, Guus Hiddink, Ronald Koeman, Martin Jol, Louis van Gaal şi Marco van Basten sunt cei mai cunoscuţi antrenori olandezi ai momentului. Şi, totuşi, naţionala „lalelelor” este condusă la Mondiale de Lambertus „Bert” van Marwijk. Un antrenor aproape necunoscut, deşi pe cartea sa de vizită figurează câştigarea Cupei UEFA, acum aproape zece ani (2002), cu Feyenoord Rotterdam.

Van Marwijk are 58 de ani, iar cariera sa de jucător a fost legată de echipe fără nume din Olanda: Go Ahead Eagles, Alkmaar, Venlo, Fortuna Sittard şi Asent, ultima, din a doua ligă belgiană, reprezentând singura sa „ieşire” în afara graniţelor ţării lalelelor. Ca mijlocaş, a jucat aproape 400 de partide pe prima scenă şi a fost selecţionat o singură dată în naţionala Olandei, în 1975. De la 30 de ani, în 1982, s-a apucat de antrenorat, continuându-şi în paralel şi cariera de jucător, până în 1988. Echipele de tineret de la Maastricht şi Meerssen au reprezentat primele sale experienţe ca antrenor, primul său „nume” din meseria de tehnician fiind Fortuna Sittard. Practic, în anul 2000 începe cariera sa la nivel înalt, atunci când a preluat pe Feyenoord, cu care a reuşit să câştige Cupa UEFA (2002) şi să devină vicecampion al Olandei (2003). În 2004 pleacă la Borussia Dortmund, dar în cele două sezoane şi jumătate petrecute în Bundesliga nu reuşeşte să treacă de mediocritatea mijlocului clasamentului.

Se întoarce la Feyenoord (2007), cu care câştigă Cupa Olandei în 2008, cu câteva zile înainte ca, în vară, să devină antrenorul „portocalei”, preluând banca tehnică de la Marco van Basten. Alături de el, pe banca Olandei mai stau foştii internaţionali Frank de Boer şi Phillip Cocu.

După 32 de ani

Naţionala Olandei visează de 32 de ani, din 1978, să ajungă din nou în finala Campionatului Mondial, iar Bert van Marwijk şi elevii săi sunt mai aproape ca oricând de acest obiectiv. Visul suprem totuşi este titlul mondial, Olanda pierzând de două ori până acum (1-2 cu Germania în 1974, 1-3 cu Argentina în 1978) finala mare a râvnitului trofeu.

Filosofia de viaţă a lui van Marwijk este simplă şi probabil că tocmai de aceea a fost asimilată rapid de jucătorii olandezi. „Eu sunt foarte sincer cu jucătorii. Le-am spus că mă pot suna şi noaptea, sunt acolo pentru ei, dar trebuie să existe nişte limite. Eu cred că e foarte important să fii mereu în mijlocul lucrurilor la momentul potrivit, dar să te şi distanţezi la nevoie. Ca antrenor, e important să influenţezi, dar să nu fii influenţat. Ştiu că ceea ce spun este adevărul meu, nu adevărul absolut.” Van Marwijk nu adoră liderii, ci grupul în ansamblul său. „Pentru mine, cele mai importante momente sunt cele în care eşti recompensat pentru evoluţia ca echipă. Asta vreau eu, o echipă puternică.” Cu 1,8 milioane de euro anual, Bert van Marwijk are al patrulea salariu dintre cei 32 de antrenori aflaţi la Mondiale. Tehnicianul speră însă ca naţionala Olandei să ajungă mai sus de atât.

Euforia poate ucide

Marţi, Olanda joacă cu Uruguay în prima semifinală a CM, toată lumea, de la fani la casele de pariuri, mizând pe victoria europenilor. „Am avertizat pe toată lumea, Uruguay are o echipă foarte bună şi nu degeaba a ajuns până aici. La noi, euforia e foarte mare şi sper să nu ne pierdem luciditatea. În 2008, la Europene, am învins în grupă Italia şi Franţa şi toată lumea ne vedea campioni europeni. Numai că am pierdut în sferturi (n.r. – cu Rusia) şi totul s-a spulberat. Asta vrem să evităm acum.”

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă