Jucariile si jocurile in perioada distantarii sociale

Joaca este un element esential in dezvoltarea copiilor. La fel cum sunt clipele de odihna si de practicare a unor hobby-uri pentru adulti, asa este joaca, modul in care un copil se relaxeaza si face fata stresului.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 03.11.2020 - 11:40

Joaca este prilej de exersarea a creativitatii, de testare a abilitatilor si de sporire a increderii in propriile forte. Joaca este activitatea cea mai importanta pentru sanatatea mintala a copiilor, este modul in care ei evadeaza din orice stare neplacuta, stresanta si se concentreaza pe ceva distractiv. Lasati si voi, parintii, grijile si stresul la o parte si jucati-va putin impreuna cu cei mici.

In aceasta perioada in care datorita distantarii sociale copiii nu se mai pot juca impreuna cu prietenii lor la fel cum o faceau inainte, joaca acasa devine esentiala, iar cei mai apreciati parteneri de joaca sunt parintii. Chiar si 10 minute pe zi in care va jucati impreuna cu copiii sunt benefice pentru ei. Lasati-i pe copii sa conduca jocul, observati ce decizii iau si cat de bine va pot explica modul in care doresc sa va jucati cu ei.

Jocul este totodata supapa prin care copiii isi elibereaza emotiile negative acumulate in aceasta perioada dificila. Priviti achizitionarea materialelor educationale, a jocurilor si jucariilor ca o investitie in sanatatea si dezvoltarea copilului. In plus, scoala online ii tine pe copii ore in sir in fata calculatoarelelor si tabletelor iar multi dintre ei continua sa-si faca temele sau se joace pe calculator sau telefon si dupa aceea. Care dintre dumneavoastra, dupa ce lucrati in fata calculaltorului cateva ore pe zi, nu simtiti nevoia sa “evadati”? In aceasta perioada in care numarul imbolnavirilor atinge noi recorduri de la zi la zi, protejati-va evitand magazinele aglomerate si achizitionati online produsele dorite – e simplu iar oferta este bogata.

Va oferim mai jos 10 recomandari de categorii de jocuri si jucarii care sa-i atraga pe cei mici, sa-i provoace sa isi testeze abilitatile si care totodata se potrivesc situatiei actuale:

Figurinele: fetele adora calutii iar baietii dinozaurii, dar si celelelate animale sunt iubite de copii. Povestile care se pot “construi” cu aceste figurine ii vor acapara, jocul cu figurinele fiind una dintre cele mai bune metode de dezvoltarea a imaginatiei si a limbajului: https://www.ookee.ro/389_collecta

Fara lectiile de desen de la scoala, copiii simt nevoia sa deseneze si sa picteze acasa, astfel ca Materialele de Arta si Creatie nu ar trebui sa le lipseasca: https://www.ookee.ro/387-arte-si-indemanare. Activitatile de creatie ii ajuta sa se relaxeze, sa-si exprime mai usor gandurile si sentimentele.

Muzica: va place sa mergeti la concerte, la spectacole, dar, din pacate, au fost toate anulate. Fredonati o melodie cunoscuta? Si copiilor le place sa cante – un instrument muzical sau un set de instrumente muzicale de jucarie le vor aduce o mare bucurie: https://www.ookee.ro/1244-muzica-si-instrumente

Trambuline, tobogane, balasoare, leagane si compexe de joaca: stand atat de mult acasa, cei mici au nevoie sa se miste, sa-si consume energia. Daca stati la curte, e mai simplu de gasit un loc pentru o jucarie de exterior si oferta este una foarte bogata: https://www.ookee.ro/276-jucarii-de-exterior Daca stati in apartament, poate fi mai dificil, dar exista variante de trambuline sau tobogane de interior: https://www.ookee.ro/trambuline/33170-trambulina-copii-cu-plasa-137-cm-spartan-9001741012537.html.

Jocurile de constructii (din lemn, plastic, metal sau piatra) – izvor de dezvoltarea a creativitatii, a indemanarii si a imagintiei - sunt recomandate chiar de la varsta de un an: https://www.ookee.ro/1252-jocuri-de-constructie

Puzzle-urile: construirea unui puzzle calmeaza si relaxeaza, transforma “haosul” in ordine, dezvolta logica si spiritul de observatie, dar si indemanarea si dexteritatea: https://www.ookee.ro/1250-puzzle-si-incastre

Stam mai mult acasa, gatim mai mult acasa in aceasta perioada iar copiilor le place sa ii imite pe adulti, sa arate ca si ei pot face tot ceea ce fac adultii. Astfel, jucariile care reprezinta alimente, seturi de gatit sau bucatarii sunt la mare cautare: https://www.ookee.ro/632-bucataria-mea. Joaca de-a gatitul, pregatirea mesei si uitilizarea instrumentelor din bucatarie sunt benefice in dezvoltarea increderii, invatarea responsabilitatilor, socializare.

Papusile de mana sunt o resursa excelenta pentru dezoltarea vorbirii si a imaginatiei, oferindu-va posibilitatea sa puneti in scena povesti cunoscute sau sa inventati altele noi cu personaje care le plac copiilor: https://www.ookee.ro/378-teatru-de-papusi.

Papusile bebelus, disponibile in diverse marimi, diverse rase si cu multiple seturi de hainute, dezvolta abilitatile de comunicare, dexteritatea si imaginatia: https://www.ookee.ro/1206-papusi-si-accesorii-minilnd

Jucariile din lemn, clasice, dar mereu in trend, sunt disponibile incepand cu varsta de 6 luni iar beneficiile lor in dezvoltarea copiilor sunt permanent amintite de psihologi si terapeuti: https://www.ookee.ro/764-jucarii-lemn-melissa-a-doug

E absolut normal sa fiti stresati si ingrijorati in aceste vremuri nesigure, dar amintiti-va ca este o situatie complet noua cu care nu v-ati mai confruntat anterior si incercati sa-i faceti fata, sa mentineti o anumita stare de normalitate. Joaca ne ajuta si ea foarte mult sa putem trece cu bine de aceasta provocare.

Comentarii