În domeniul evenimentelor, noul an a debutat cu Târgul Heimtextil (9 – 12 ianuarie, Frankfurt), care a reprezentat şi anul acesta o platformă excelentă pentru prezentarea noutăţilor şi tendinţelor privind materialele textile.
Fără îndoială că noutăţile târgului au fost reprezentate de materiale, texturi şi alte elemente inovative care, în combinaţie cu alte materiale, produc efecte surprinzătoare. Graţie tehnologiilor digitale actuale care permit o nouă interpretare a transparenţei pot fi realizate reflexii speciale, ţesăturile căpătând astfel caracteristici noi. Se poate vorbi astfel în termeni ca: opalescenţă, perlare blurată şi vibraţie artificială.
Structuri precum cele ale organismelor celulare conduc către o nouă înţelegere a proiectării tridimensionale, tehnică ce se utilizează în zilele noastre atât în industrie, cât şi amenajări sau designul de obiect. Materialele textile astfel create oferă inspiraţie şi imprimă flexibilitate şi senzualitate poetică. Modelele florale extravagante şi culorile vii dau senzaţia fascinantă a mişcării designului, în timp ce mătasea, broderiile şi laseta oferă iluzia mişcării subtile şi reminiscenţe ale reflexiilor de apă.
Numeroase influenţe culturale conduc designul de interior către un stil multicultural. Prin utilizarea tehnicilor tradiţionale de ţesut modernizate, eleganţa etnică este asociată cu elemente urbane şi astfel noile materialele textile adaugă valoare putându-se vorbi despre un design etnic urban.
Suprafeţele lunare servesc, de asemenea, drept inspiraţie pentru noi materiale textile caracterizate prin structuri minerale delicate care capătă astfel o strălucire magică. Paleta de culori joacă cu lumini şi umbre, oscilând între alb luminos şi tonuri de gri petrol.
Utilizarea materialelor naturale este mai actuală ca oricând, iar interiorul intră în simbioză cu natura. Designul materialelor textile actuale este dominat de texturi lemnoase şi tip coajă de copac în timp ce elemente geometrice şi modele nepredictibile sunt folosite pentru imitarea lumii plantelor. Detalii privind lumea animală sunt incorporate prin intermediul texturilor. Paleta de culori merge de la tonurile de verde intens la cele de lemn şi pământ.
Viitorul este urban
O zonă special amenajată din cadrul târgului a fost prevăzută pentru a se organiza Theme Park, expoziţia care ilustrază megatendinţele momentului în domeniul designului de interior, de aceasta ocupându-se la fiecare ediţie un important birou de design. Anul acesta studioul de design Franklin Till din Londra a preluat această sarcină şi este interesant de notat că, pentru alegerea temei principale şi dezvoltarea unei viziuni comune privind designul de interior, specialiştii acestui birou au discutat cu colegi din şapte ţări.
Dacă anul trecut tema aleasă pentru expoziţia care trasează tendinţele a fost Explorare şi a pus în centru diverse modalităţi de explorare (a naturii, virtuală, culturală, planetară) pentru realizarea de materiale textile având caracteristici noi şi speciale, anul acesta tema aleasă – Viitorul este urban – a fost mult mai generală, subliniind prin aceasta rolul decisiv pe care îl au materialele textile în designul de interior.
Vizitatorii expoziţiei au avut parte de o experienţă multisenzorială ce a avut în prim-plan materialele textile privite prin prisma inovaţiilor privind suprafeţele, culorile, modelele, în timp ce, adiţional, a fost oferit un spectacol/show de tip camere interactive. În mod similar cu vizitarea unui apartament, au putut fi vizualizate încăperi individuale şi funcţionalităţi tipice (zone de relaxare, locuri de socializare, birouri, etc.) din locaţii urbane (un oraş al viitorului) unde au putut fi experimentate mai multe modalităţi de amenajare, considerate importante pentru stilul de viaţă actual: Relaxare/Reîncărcare, Perfecţiunea Imperfecţiunii, Minimal Soft, Adaptare şi Asamblare şi Oaze Urbane.
Acestea au fost concepute ca soluţii de spaţii flexibile şi sănătoase. Locuinţele mici, cu spaţiu limitat sunt caracteristice marilor aglomerări urbane de astăzi, iar amenajarea acestora prezintă adevărate provocări. În casa de 13 metri pătraţi, proiectată de Studiomama şi expusă la târg, fiecare colţişor este utilizat la maxim, iar pentru ca interiorul să fie convertit într-un spaţiu care să ofere toate funcţiunile esenţiale unui apartament de proporţii normale a fost utilizat mobilierul multifuncţional proiectat foarte inteligent.
Este binecunoscut faptul că ritmul nenatural al vieţii actuale poate avea un efect negativ asupra sănătăţii, iar designerii caută diverse rezolvări în vederea compensării acestui fapt. La interior soluţiile par a veni din apelul la natură, precum şi la folosirea culorilor, iar la târg au fost prezentate Oaze Urbane – locuri de retragere cu proprietăţi de relaxare- în aşa-numitul “Birou Verde”.
Printre idei au putut fi remarcate plantele care umidifică şi filtrează aerul, precum şi folosirea tonurilor de verde luxuriant. În acelaşi timp, stilul şi soluţiile de Relaxare/Reîncărcare sunt gândite ca să asigure echilibrarea energetică cu ajutorul culorilor. Ca noutate, roşu este folosit ca efect de calmare iar albastru pentru revigorarea simţurilor.