La doar 8 ani de la înființare, echipa lui Gică Hagi, Viitorul, a reușit să câștige Liga 1, după un parcurs remarcabil. În ultima etapă a play-off-ului, Viitorul a învins-o cu 1-0 pe CFR Cluj, prin reușita lui Gabi Iancu, din penalty, făcând astfel inutil succesul obținut de FCSB cu CS U Craiova, scor 3-0.
Viitorul, care a promovat în Liga 1 în 2012, este a 25-a campioană a României, în condițiile în care am înregistrat o premieră și în sezonul trecut, când campionatul a fost câștigat de Astra Giurgiu. După Revoluție, alte 4 echipe din provincie au cucerit titlul: Universitatea Craiova, CFR Cluj, Unirea Urziceni și Oțelul Galați. Dintre aceste echipe, în Liga 1 mai joacă doar CFR, aflată însă momentan în insolvență.
Academia, un proiect de succes
Performanța reușită de Gică Hagi nu este una întâmplătoare. O mare parte dintre jucători sunt formați de Academia fostului mare internațional, care domină fotbalul românesc la nivel de juniori, unde a obținut an de an rezultate notabile.
În acest an, în UEFA Youth League, echipa de tineret a Vii-torului (U19) le-a eliminat pe Zürich și Copenhaga și a ajuns până în optimile de finală, unde a fost învinsă de Porto, scor 0-3.
„În spatele acestui succes e o Academie foarte bună. Nimic nu este întâmplător. Suntem campioni la juniori A, în ultimii 5 ani. Am investit în tineri și acum sunt fericit. Suntem cea mai tânără campioană din Europa. 70% din jucătorii pe care îi avem în lot sunt formați la Academie”, a explicat Hagi rețeta succesului.
Hagi nu a beneficiat de niciun ajutor public, toți banii investiți în Academie fiind strânși în urma carierei de fotbalist. Într-o analiză, „România liberă“ arăta că cel puțin jumătate dintre echipele de fotbal din prima ligă sunt finanțate cu bani de la buget. FC Voluntari, Concordia Chiajna, ASC Poli Timișoara, CSM Studențesc Iași, ASA Tg. Mureș, FC Botoșani, Pandurii Tg. Jiu sunt echipele care primesc sau au primit (până anul trecut) sume importante de la bugetele localităților din care provin. Cetățenii nu au fost niciodată întrebați dacă sunt de acord. Echipele din vârful clasamentului sunt sau au fost, ani de zile, finanțate prin așa-numitele împrumuturi pe persoană fizică. Gigi Becali nu figurează, în acte, ca patron al echipei Steaua, dar este principalul creditor al echipei.
Prima performanță notabilă ca antrenor
Ajuns la 52 de ani, Gică Hagi, omul care ne-a scos de atâtea ori în stradă după victoriile obținute cu naționala României, a obținut primul titlu de campion din postura de antrenor.
Imediat după retragere, Hagi a ajuns direct pe banca naționalei României (2001). Lipsit de experiență la acest nivel, jucătorul care a ridicat tribunele în picioare la Real Madrid, Barcelona, dar mai ales la Galatasaray, a ratat prezența la Campionatul Mondial din 2002 după barajul cu Slovenia, stopând astfel o serie de calificări pe bandă rulantă la turneele finale.
În Turcia, Hagi le-a pregătit pe Bursaspor și Galatasaray. Cu gruparea din Istanbul, de la care s-a și retras din postura de jucător, a izbutit să câștige Cupa Turciei, în 2005, după o victorie clară cu Fenerbahce, scor 5-1. Hagi l-a învins atunci tocmai pe Christoph Daum, în prezent selecționerul României.
Grupele UEFA Champions League, următorul pas
Primele două echipe din Liga 1 participă în preliminariile UEFA Champions League. Campioana are însă șanse mult mai mari să ajungă în faza grupelor, chiar dacă nu este cap de serie. Dacă TAS nu va schimba soarta campionatului, Viitorul își va începe aventura europeană în turul 3 preliminar, programat în dublă manșă, pe 25-26 iulie, respectiv 1-2 august.
Viitorul scapă de numele mari ale Europei și poate da peste Ludogorets (Bulgaria), Celtic (Scoția), BATE Borisov (Belarus), Copenhaga (Danemarca), APOEL Nicosia (Cipru) sau Olympiakos (Grecia). Toate aceste formații au însă un mare avantaj: o experiență mult mai mare în cupele europene.
Anul trecut, campioana Astra a întâlnit-o chiar pe Copenhaga, posibilă adversară și pentru Viitorul lui Hagi. Echipa lui Marius Șumudică a pier-dut dubla manșă cu danezii (1-1 și 0-3), dar și-a continuat aventura în UEFA Europa League, unde a reușit să ajungă până în primăvara europeană.
Misiunea vicecampioanei României este însă una mult mai grea, iar șansele ca aceasta să pătrundă la „masa bogaților” sunt minime. La fel ca în 2016, FCSB ar urma să intre pe ruta non-campioanelor, unde cel mai probabil nu va fi cap de serie.
În turul 3 preliminar, FCSB nu poate scăpa de nume mari, precum Dinamo Kiev, Ajax Amsterdam, Club Brugge sau Viktoria Plzen. De altfel, olandezii au un sezon remarcabil în UEFA Europa League, acolo unde vor lupta pentru trofeu cu Manchester United, în finala de la Stockholm.
Anul trecut, sub comanda lui Laurențiu Reghecampf, FCSB a fost în aceeași postură, după ce a încheiat campionatul tot pe locul 2. Atunci, roș-albaștrii au produs surpriza prin eliminarea celor de la Sparta Praga, după 1-1 în Cehia și 2-0 pe Arena Națională. La București a venit, apoi, Manchester City, în play-off. Englezii, antrenați de Pep Guardiola, nu au avut nicio emoție și au câștigat ambele manșe: 5-0 și 1-0.
FCSB vrea să câștige titlul la TAS
FCSB a încheiat la egalitate de puncte (44) cu Viitorul, iar departajarea s-a făcut în urma meciurilor directe din play-off: pe teren propriu, Viitorul s-a impus cu 3-1, în retur, pe Arena Națională, scorul fiind egal, 1-1.
Totuși, cei de la FCSB contestă titlul câștigat de Viitorul, iar fotbalul românesc va ajunge din nou la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne), așa cum a tot făcut-o în ultimii ani.
FCSB se bazează pe faptul că ROAF (Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice) prevede că în calcul se iau toate cele 4 meciuri ale sezonului și nu doar jocurile din play-off, așa cum susține Liga Profesionistă de Fotbal.