5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodStudenţii de peste 50 de ani din băncile Parlamentului

Studenţii de peste 50 de ani din băncile Parlamentului

Mai mulţi senatori şi deputaţi români s-au apucat de facultate la vârste înaintate. Iniţiativa este lăudabilă, numai că trebuie făcută o observaţie: majoritatea politicienilor s-au orientat către cele mai slabe universităţi din România.

 
Despre multe facultăţi din România s-a spus că sunt neperformante. Multe dintre acestea – de cele mai multe ori particulare – au fost implicate în scandaluri legate de diplome false sau examene luate prin metode extraşcolare. Interesant este că printre studenţii celor mai slabe instituţii de învăţământ superior din România se numără şi parlamentari români, mulţi dintre ei trecuţi de 40 de ani. La ce le foloseşte acestor politicieni absolvirea unei asemenea facultăţi? Cum au reuşit totuşi să fie prezenţi, în acelaşi timp, şi în băncile şcolii, şi în cele ale Parlamentului?

Licenţiat cu 10 la 64 de ani

Ioan Damian, membru al PSD, a devenit parlamentar pentru prima oară în 1990. Pe atunci avea doar studii postliceale şi liceul, „dar ăla adevărat, de pe vremea când se făcea şcoală”, după cum a ţinut să precizeze. Deputatul a fost arbitru internaţional de box şi regretă că nu a făcut studii superioare când era mai tânăr.  În 2000, la 51 de ani, a intrat la Universitatea de Studii Agronomice pentru că în judeţul lui – Călăraşi – oamenii era preocupaţi de muncile câmpului. 

„Am luat licenţa cu 9,60. Nu cred într-un CV plin de diplome. Am fost un autodidact. Eu pun preţ pe acele diplome care se citesc la purtător. Ce să vă zic – am fumat mult, dar nu am furat”, ne explică Damian, care încheie asigurându-ne că a fost alături de Lucică Bute de-a lungul întregii cariere a acestuia.

Când a început a doua facultate, cea de drept la Universitatea Ecologică din Bucureşti, deputatul Ştefan Buciuţă obţinea şi primul mandat de parlamentar. Se întâmpla în 2004, atunci când reprezentantul minorităţilor avea 60 de ani. A absolvit în 2008, când împlinise 64 de ani şi tocmai îşi începea cel de-al doilea mandat. „Mergeam la cursuri sâmbătă şi duminică. Am zis că, dacă sunt deputat, trebuie să cunosc şi dreptul, mai ales că am fost membru în Comisia pentru drepturile omului”, îşi motivează decizia Buciuţă, care mai spune că nu îl deranjează că a terminat o facultate privată şi că a absolvit cu 10. 

Nota maximă nu ar trebui să îl ajute în nici un fel pentru că universitatea pe care a urmat-o figurează pe locul 44 într-un top al primelor 49 de universităţi româneşti, în funcţie de performanţele ştiinţifice, realizat în 2007 de Asociaţia Ad Astra.

„Trebuia să termin Ştefan Gheorghiu, dar a venit Revoluţia”

„Eu am terminat Liceul Agricol în ’71, dar nu am avut 200 de lei ca să merg la «Facultatea de tehnicieni veterinari» din Bucureşti, aşa cum îmi doream. După aceea m-am încadrat în câmpul muncii şi am ajuns şef de fermă la CAP Coloneşti. Imediat, am devenit preşedinte la CAP Coloneşti, unde am rămas până în 24 decembrie 1989. În ’90 ar fi trebuit să termin «Ştefan Gheorghiu». Făcusem deja trei ani, dar a venit Revoluţia”, explică deputatul UNPR Nicolae Stan, care spune că a absolvit „Facultatea de economie” (fără să precizeze care anume) din Craiova la 55 de ani. Când a devenit deputat în 2008, tocmai îşi finaliza masteratul din cadrul aceleiaşi universităţi. Nu pune mare preţ de studiile superioare: „Şcoala vieţii e mai importantă decât o mie de facultăţi, aşa că nu mă luaţi pe mine cu filozofii că filozofii nu au făcut nimic pentru oameni”. Stan se amuză şi pe seama partidelor politice: „Eu am candidat în 2008 din partea PDL, pentru că PSD nu m-a propus. Dar, eu sunt de stânga. După ce am câştigat alegerile, mi-am dat demisia din PDL”. Zice că a terminat cu notă mare, că a făcut facultatea doar ca să le arate unora că şi el poate şi că nu s-a dus pe la cursuri pentru că în aceea vreme era primar de comună. 

„A fost o ambiţie”

Şi deputatul PDL Tinel Gheorghe a terminat cursurile Uni­versităţii Ecologice la vârsta de 44 de ani, în 2008, când a devenit şi deputat. „A fost o ambiţie de-a mea să termin a doua facultate, adică dreptul. Soţia mea e notar. Am zis că, dacă am intrat la o facultate înainte de Revoluţie, când era concurenţă adevărată, pot face una şi în democraţie.” A terminat cu 9,50 şi spune că nu îl deranjează că a terminat o şcoală privată deoarece „ele reprezintă viitorul”. În anul în care Tinel a terminat facultatea, profesorii de la această instituţie de învăţământ superior „se remarcaseră” doar prin publicarea unui singur articol ISI – recunoscut de comunitatea ştiinţifică internaţională. Extrem de puţin pentru o întreagă universitate.

„Nu am mers la toate cursurile. Eram implicată în politică”

Deputatul Emil Radu Moldovan ne precizează că nu a putut să intre la o facultate decât la 31 de ani pentru că a fost nevoit să muncească pentru a se întreţine.  A terminat Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj Napoca în 2003 şi Şcoala de studii academice postuniversitare „Ovidiu Şincai” în 2004. În acelaşi an obţinea cel dintâi mandat de deputat din partea PSD. „Am terminat fără nici o restanţă şi muncind în acelaşi timp ca director de sucursală la o firmă privată. La licenţă am avut 10 la scris şi 7 la susţi­nerea tezei.” Cât timp aloca pentru studiu? „Treceam pe la ore ca fiecare student, mai mergeam, mai nu mergeam. Aveam pre­zen­ţe la seminariile care erau obligatorii”, spune deputatul PSD. 

Diplomele obţinute nu ar fi trebuit să îi deschidă prea multe uşi deputatului Moldovan deoarece facultăţile urmate nu se află în primele 50 în ceea ce priveşte calitatea învăţă­mântului, potrivit clasamentului mai sus menţionat.

Luminiţa Iordache s-a mişcat un pic mai bine decât colegii săi.  Şi, parcă, mai conştiincios, deşi a terminat facultatea de drept la 44 de ani. „În proporţie de 60% m-am simţit ca un elev care are o relaţie normală cu profesorii lui. Trebuie ca din când în când să ne mai amintească de unde am plecat.” Crede că dacă îţi pui  în minte să faci ceva nu mai contează vârsta. „Nu am mers la cursuri cu aceeşi frecvenţă ca ceilalţi studenţi. Aveam copii, eram implicată în politică. Am absolvit nu cu o notă mare, ci cu una de mijloc. Am avut şi 7, şi 9, şi 6, dar şi 10. „

Faptul că parlamentarii români urmează cursuri la o vârstă înaintată sau în timpul mandatului nu e un lucru rău.  Problema apare atunci când vorbim de universităţi – cu performanţe ştiinţifice modeste -, şi nu de cursuri de perfecţionare de înaltă calificare. Din păcate, parlamentarii care au urmat universităţi din prima categorie menţionată sunt şi cei mai numeroşi.  

Tinerii parlamentari aleg universităţi mediocre

În România există 52 de parlamentari care au sub 40 de ani. Peste jumătate dintre ei (27) au urmat instituţii de învăţământ autohtone aflate în jumătatea de jos a unui clasament al universităţilor autohtone. Ierarhizarea a avut la bază criterii ştiinţifice internaţionale. Jumătate dintre tinerii parlamentari au terminat facultăţi aflate pe ultimele poziţii ale topului.

Fără facultate

Doi deputaţi nu au terminat nici o facultate. PSD-istul Matei Brătianu (stânga) a fost poştaş şi apoi a cunoscut o ascensiune fulminantă, culminând cu funcţia de preşedinte de sindicat la Poşta Română şi deputat PSD.  Brătianu nu a răspuns la telefon pentru a confirma ceea ce scrie în CV-ul depus la Camera Deputaţior – nu are studii superioare. Silviu Prigoană a fost mecanic şi are doar bacalaureatul.

Câte o diplomă pentru fiecare mandat

Lista parlamentarilor care au obţinut o licenţă în preajma sau chiar în timpul mandatului de deputat cuprinde tot spectrul politic. Dar facultăţile urmate de aleşii neamului au ceva comun – se află în partea de jos a clasamentului universităţilor întocmit de oamenii de ştiinţă de la Ad Astra.

 PSD-istul Ion Burnei a început o adevărată goană după diplome, deşi în 1974 fusese licenţiat în farmacie. La 53 de ani, când era la primul mandat, a terminat ştiinţe politice la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” (instituţie aflată în afara topului ştiinţific). În 2009, la un an după ce obţinuse al treilea mandat de deputat, s-a licenţiat în drept la Universitatea „Hyperion” (locul 45). 

 PDL-istul Cristian Ioan Burlacu a terminat masterul la Universitatea „Hyperion” (locul 45) cu un an înainte de a deveni deputat, iar Sorina Plăcintă urmează, în prezent, Universitatea „Danubius” (locul 34) din Galaţi.  Colegul lor Adrian Bădulescu a terminat un master la Universitatea „Athenaeum” (nu
este inclusă în top) în anul în care a ieşit deputat, iar Georgică Dumitru a terminat facultatea Valahia (nu este inclusă în top) din Târgovişte la 40 de ani.

Reprezentantul PSD Manuela Mitrea a terminat a doua facultate la 44 de ani, iar liberalul Daniel Budurescu a obţinut un masterat la Universitatea „Atheneum” (în afara topului) în primul an de mandat. PSD-iştii Gheorghe Ciocan şi Laurenţiu Nistor au terminat facultăţi la 45, respectiv 53 la ani.

„Am zis că dacă am intrat la o facultate înainte de Revoluţie, când era concurenţă adevărată, pot face una şi în democraţie. Am terminat cu 9,50.”
 

Tinel Gheorghe, deputat PDL, licenţiat la 44 de ani

„Am luat licenţa cu 9,60. Eu sunt un autodidact. Eu pun preţ pe acele diplome care se văd la purtător.”

Ioan Damian, deputat PSD, licenţiat la 55 de ani

„Şcoala vieţii e mai importantă decât o mie de facultăţi, aşa că nu mă luaţi pe mine cu filozofii că filozofii nu au făcut nimic pentru oameni.”

Nicolae Stan, deputat UNPR, licenţiat la 54 de ani

Cele mai citite

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...
00:01:45

VIDEO. Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu Donald Trump

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că liderul rus Vladimir Putin dorește o întâlnire cu el și că deja se organizează una,...
Ultima oră
Pe aceeași temă