Cea de-a cincea campanie de sapaturi arheologice desfasurata in localitatea constanteana Cheia s-a finalizat, pe data de 1 septembrie, rezultatele fiind exceptionale. Aici se afla singura asezare din tara apartinand culturii Hamangia cercetata indeaproape. Santierul este condus de cercetatorii arheologi Valentina Voinea si George Neagu. Sapaturile s-au efectuat in colaborare cu specialistii Muzeului National de Istorie si Arheologie, Sectia Cercetari Pluridisciplinare.
Sapaturile de aici, finalizate recent, au scos la suprafata o locuinta neincendiata apartinand culturii Hamangia. „Este prima locuinta din cultura Hamangia atat de bine conservata. Trebuie sa mentionam ca aceasta este cea mai veche cultura neolitica intalnita pe teritoriul Dobrogei – anul 4500 a.Chr.”, a declarat Valentina Voinea, responsabilul de santier. S-au descoperit aici urme ale unor obiceiuri stravechi, ritualuri de jertfa. Astfel, de sub unul din zidurile locuintei au fost scoase de sub pamant oasele unui vitel, idoli din lut ars, precum si o amuleta antropomorfa, piesa unicat, lucrata dintr-o scoica foarte dura. Toate acestea reprezinta prima atestare clara a sacrificiului de fundare. „Cand s-a construit peretele, s-a facut si un sant in armatura, iar atunci au fost depuse ofrandele”, a mai precizat arheologul Valentina Voinea. Asezarea, cu un singur nivel de locuire, este situata in vatra satului Cheia, pe un mic promontoriu, la aproximativ 500 metri de paraul Casimcea si 700 metri de Pestera La Izvor.
Resturi de animale si pesti
Tot aici au fost descoperite foarte multe oase de animale si pesti, material arheologic ce a oferit cercetatorilor o viziune asupra modului in care se desfasura viata in perioada anilor 4500 a.Chr. Mamiferele domestice sunt majoritare. In cadrul activitatii de crestere a animalelor, exploatarea cornutelor mari si mici joaca un rol important: vita domestica si ovicaprinele. Porcul domestic este absent in cadrul spectrului faunistic de la Cheia. „O explicatie ar tine de faptul ca in general suinele domestice sunt considerate un semn al gradului de sedentarizare a populatiilor preistorice. In aceste conditii, ne punem intrebarea daca absenta nu ar putea fi pusa pe seama unor populatii cu o mai mare mobilitate”, a afirmat Valentina Voinea. Mamiferele salbatice sunt slab reprezentate ca numar, fapt care certifica ca vanatoarea a avut un rol secundar in paleoeconomia animaliera, ea suplimentand si completand rezervele de hrana. Cele mai vanate animale sunt bourul, cerbul, catarii, magarii si mistretul. Sunt animale de talie mare si medie, a caror vanatoare implica o serie de riscuri, care insa erau compensate de cantitatea mare de carne, piei, oase, coarne care se obtinea.
Locuinta se afla pe o proprietate privata
Pana in prezent, nu s-a putut cerceta decat o mica parte a locuintei din cauza ca adancimea la care se gaseste este destul de mare – peste trei metri. O alta problema este legata de faptul ca locuinta a fost descoperita pe o proprietate privata. „Situatia de aici este mai dificila deoarece proprietarul terenului doreste sa acoperim sapatura. Ne-a spus ca nu vrea gropi”, a declarat responsabilul de santier. Din pacate, in cazul in care detinatorul lotului va opri sapaturile, arheologii nu au altceva de facut decat sa se supuna, deoarece nici o lege nu este de partea lor. Terenul respectiv este scos spre vanzare. In cazul in care ar fi cumparat de catre Primaria Gradina si ar deveni domeniu public, echipele Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta ar putea continua cercetarile fara nici o problema. Aici au mai fost scoase la lumina si alte piese extrem de valoroase apartinand culturii Hamangia.
Tumul gasit in apropiere
La cativa zeci de metri de aceasta locuinta s-a observat un tumul aplatizat – o movila de pamant care, de obicei, adaposteste morminte de inhumatie. Pamantul de suprafata este presarat cu material arheologic apartinand tot celei mai vechi culturi neolotice din spatiul dobrogean – cultura Hamangia. Tumulul a fost puternic afectat de lucrarile agricole din zona. Este posibil ca aici sa existe morminte antice, insa arheologii spera ca, in campania viitoare, sa poata continua seria cercetarilor. Terenul se afla in proprietatea unui localnic care il utilizeaza in agricultura. Daca sapaturile vor avea sau nu loc, va depinde numai de proprietar.