13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodScoala din curtea minei

Scoala din curtea minei

» Autoritatea de Sanatate Publica Hunedoara a refuzat sa dea avizul de functionare, chiar si temporara, pentru salile de clasa amenajate in incinta fostei cladiri administrative a Minei Aninoasa. Cei 350 de elevi transferati de la scoala Sfanta Varvara pana la finalizarea lucrarilor de reparatie a cladirii acestei institutii vor invata, pe raspunderea primarului, in incinta unitatii miniere.

Primul Clopotel ii va gasi pe cei 350 de elevi de la scoala Sfanta Varvara din Aninoasa in cladirea administrativa a fostei Exploatari Miniere Aninoasa, acum inchisa. Transferul a fost decis de primarul Ilie Botgros, deoarece imobilul in care functiona unitatea de invatamant a intrat in reparatii capitale. Cladirea este veche de mai bine de 100 de ani si nu mai corespundea normelor, astfel ca primarul a incercat sa gaseasca o solutie de compromis.
In ciuda faptului ca s-au alocat de la bugetul local circa 25.000 de lei noi pentru pentru pregatirea sediului administrativ al fostei Exploatari Miniere Aninoasa, cladirea este improprie pentru activitatea de invatamant, iar inspectorii de sanatate publica au refuzat sa avizeze sediul provizoriu in care vor invata o parte din copiii din Aninoasa pana la ora 18.00.

Zona in care se vor desfasura cursurile pentru elevii de clasele I-VIII este plina de pericole, deoarece lucrarile de ecologizare din perimetrul minei nu s-au finalizat. Primarul orasului Aninoasa, Ilie Botgros, sustine insa ca doi agenti comunitari ii vor supraveghea in permanenta pe elevi pentru a-i feri de pericole. In plus, mai spune primarul, zonele cu potential pericol de accidente au fost ingradite cu plasa de sarma. "Nu am avut o alta solutie. Au fost amenajate opt sali de clasa, cinci grupuri sanitare si alte sali pentru profesori, secretariat si director. In total sunt 16 incaperi aici. Nu am primit autorizatie sanitara de functionare, ci doar un acord de principiu, dar orele se vor desfasura pe raspunderea mea. Vreau sa va spun insa ca din 1992 nici o scoala sau gradinita din Aninoasa nu a avut autorizatie sanitara de functionare. De fiecare data au functionat pe raspunderea mea si nu a murit nici un copil", a declarat Botgros. Nu toti parintii sau consilierii locali sunt de acord cu spatiul stabilit de edilul-sef, chiar daca acesta promite ca se va afla zilnic in curtea scolii. "Este inuman sa-i ducem pe copii acolo. Sunt sobolani, cladirea este in pericol de a se prabusi peste ei. Exista puturi miniere neacoperite bine, in care pot cadea elevii. Copiii sunt copii, daca unul dintre ei cade intr-o asemenea gaura, nimeni nu-l mai gaseste. Ne dam seama ca a cazut dupa ce vedem ca nu mai apare. Pericolele sunt extrem de multe in curtea fostei mine, unde ar invata copiii. Este si un turn imens din care se desprind caramizi. Eu nu-mi pot asuma responsabilitatea pentru siguranta copiilor si am anuntat acest lucru", a declarat consilierul local Maria Gudacu.

» Pentru reabilitarea unitatii de invatamant, MECT a alocat 900.000 lei, iar CL Aninoasa – inca 170.000 lei. Lucrarile trebuie finalizate cel mai tarziu pe data de 11 martie 2008.

 

Renovare
» Inundatie

Scoala din Aninoasa in care au invatat generatii intregi de elevi a intrat, pe 15 iulie, in reparatii capitale, pe baza unui program de finantare al Ministerului Educatiei, Tineretului si Cercetarii, derulat in parteneriat cu Consiliul Local Petrosani. In ritmul in care se deruleaza lucrarile, provizoratul de care vorbeste primarul ar putea dura mai mult de 6 luni, cat s-a estimat. Licitatia pentru reparatii a fost castigata de Acomin Cluj, insa lucrarile sunt efectuate de subcontractantul Simar, societate care apartine omului de afaceri Alin Simota. In loc sa repare ceea ce este de remediat, angajatii firmei au reusit sa umple scoala cu apa dupa ce au dat jos acoperisul de pe imobil, iar ploaia a patruns inauntru. "I-am chemat sa le arat ce au facut. Au umplut scoala de igrasie", a spus primarul din Aninoasa.

Cele mai citite

Cererea de reabilitare judecătorească a fratelui lui Traian Băsescu a fost admisă de instanța de judecată

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis, luni, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă