-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodSantaje locative ale romilor din Timisoara

Santaje locative ale romilor din Timisoara

» Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a pornit o ofensiva dura impotriva cetatenilor de etnie roma care au preluat zeci de case din zona istorica a orasului Timisoara. Cotidianul "Romania libera" a atras atentia asupra acestui fenomen inca din 2001.

In prima faza, prefectul a dat o dispozitie catre Primaria Timisoara sa puna la dispozitia Prefecturii, a Inspectoratului Teritorial in Constructii, Inspectoratului Teritorial de Munca si Inspectoratului Judetean de Politie Timis (IPJ) o lista cu constructiile ilegale de pe teritoriul orasului. "Primaria spune ca nu are destui inspectori care sa faca aceste controale, asa ca ii vom ajuta noi, desi nu ne-au cerut ajutorul. Inspectorii de la institutiile amintite se vor deplasa zilnic pe teren pentru a vedea daca nu s-au oprit lucrarile. In plus, politistii de la sectiile din oras trebuie sa treaca de doua ori pe zi pe la aceste imobile", a precizat prefectul.
In a doua faza, a discutat cu seful IPJ, Ioan Dascalu, despre metoda prin care sunt preluate casele: se cumpara o incapere intr-una din casele aflate in zone foarte bune si, prin santaj, scandaluri si amenintari, vecinii sunt obligati sa le vanda si restul apartamentelor, la preturi mai mici decat cele de pe piata imobiliara. "Pentru ca este un fenomen permanent, este vorba de presiuni, santaj si estorcare, procedurile intra sub incidenta crimei organizate. Este pentru prima data, dupa ani de zile, cand au demarat primele dosare penale in acest sens. Sa speram ca si judecatorii vor fi corecti", a declarat prefectul Draganescu. "La IPJ Timis au fost inregistrate cateva reclamatii ale unor cetateni din municipiul Timisoara privind comportamentul antisocial al unor locatari din imobilele unde locuiesc. In prezent, organele de politie efectueaza verificari cu privire la aspectele reclamate, urmand ca la finalizarea acestora sa putem furniza solutiile legale propuse", a spus subinspectorul Ioana Preda, purtator de cuvant al IPJ Timis.
Oamenii care ii au drept vecini pe romi spun ca au chemat des politia pentru ca s-au simtit amenintati, insa agentii le-ar fi spus ca daca nu au existat acte de violenta asupra lor nu se poate face nimic. "Acest gen de politisti sunt niste figuranti si trebuie sa dispara din sistem. Trebuie sa ajunga in locul unde au fost chemati in 10 minute de la apel", a completat Draganescu.

Bulevardul romilor
Zona de interes zero pentru romi este Bulevardul C.D. Loga. Aici se afla clinici medicale, sediul PSD Timis si Centrul Cultural Francez. Din cauza legilor retrocedarii, Autoritatea de Sanatate Publica Timis a pierdut sau este pe cale sa piarda cele mai multe cladiri in care functioneaza clinici. Pe Bd. C.D. Loga sunt Clinica de Balneofizioterapie si Clinica de Recuperare Cardiovasculara ASCAR, ambele la cateva sute de metri de sediul Prefecturii. Sediul fostului Sanepid este ocupat de circa doi ani de o familie de romi, care au "infrumusetat" acoperisul cu turnuletele specifice, geamuri termopan si marmura. Conform unor surse care se tem sa isi dezvaluie identitatea, romii sunt cu ochii si pe sediul PSD, o cladire impozanta aflata in apropiere. Stradutele apropiate de bulevard sunt si ele in posesia acestei etnii. "Isi pun masinile in mijlocul strazii, cu portierele deschise, isi scot scaunele si dau muzica la maximum. Nu ai cum sa mai treci de ei", a declarat Sorin Grindeanu, prim-vicepresedintele PSD Timis. si alti patroni din zona spun ca aproape zilnic le intra copii romi in sedii si fac galagie ori cer bani. Aproape de retrocedare este si sediul Centrului Cultural Francez, pe care vrea sa il cumpere Consiliul Judetean Timis. Strazile care mai suscita interesul romilor sunt Mihai Viteazul, Trandafirilor, Romulus, Remus, Brasov, Piata Plevnei, Virgil Madgearu (zona de vile in care se afla si Consulatul Sarbesc).

Mana cereasca pentru avocati

Restituirea imobilelor nationalizate fostilor proprietari a fost mana cereasca pentru avocati, unii functionari publici din diverse sectoare ale administratiei locale, consilieri juridici sau chiar magistrati. Au fost create in timp adevarate filiere prin care cladiri intregi situate in inima Timisoarei au trecut din proprietatea statului in cea a fostilor proprietari (ori mostenitorilor), iar apoi au ajuns in mainile romilor. Actiunea de revendicare in instanta, plus celelalte cheltuieli aferente, au fost suportate de cumparatori (romii), astfel ca prezenta la proces a reclamantilor (fostii proprietari) de cele mai multe ori nu mai era necesara, litigiul in sine fiind mai mult o formalitate. Toata lumea avea de castigat: fostul proprietar, avocatul, iar uneori si acel functionar bine plasat in sistem care avea acces la documentele cu adresele imobilelor nationalizate si nerevendicate si, nu in ultimul rand, "finantatorul", cel care se alegea cu o minunatie de casa in "buricul targului".

S-au multumit cu mai putin, numai sa scape de teroare

Familia Maria si Tomas Stili a decis ca nimeni si nimic nu ii poate determina sa paraseasca superbul apartament pentru care au trudit si au facut sacrificii generatii intregi. Au rezistat cativa ani, dupa care au cedat. "Prima propunere care ni s-a facut pentru a vinde apartamentul a fost prin 1995. Ni s-a oferit o suma exorbitanta, numai sa plecam. Tiganii care s-au mutat aici au cumparat, rand pe rand, toate apartamentele din imobil. Intai a vandut un vecin, apoi altul, in total patru. Noi nu am cedat! Am spus ca nu ne pot cumpara cu tot aurul din lume. Am rezistat cat am rezistat, dar oricat de hotarati am fi fost nu s-a mai putut. Intr-un tarziu am fost nevoiti sa cedam si sa ne cautam alt apartament. Bineinteles ca suma in valuta oferita initial a scazut considerabil. Asa am ajuns sa ne multumim cu mult mai putin, dar macar suntem intr-un fel impacati ca avem liniste si vecini civilizati. Daca stiam ca o sa ajungem sa plecam pana la urma din casa noastra, acceptam de la inceput oferta tiganilor", au spus resemnati cei doi soti.

ISTORIC
» Autoritatile au semnalat degeaba

Inca din 1994, presedintele Consiliului Judetean de atunci, liberalul V.iorel Coifan, atragea atentia asupra actiunii concertate a romilor care, "sub privirile calde ale justitiei, cumpara cele mai frumoase case din Timisoara". I-a urmat fostul social-democrat Dan Ioan sipos, tot fost presedinte al Consiliului Judetean, care declara ca "Timisoara este singurul oras din tara unde tiganii au ocupat vilele din centrul civic cu ajutorul justitiei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă