Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, declară că inițiativa Coaliției pentru Familie ”este legală, dar nu are nici o legătură cu protecția familiei, mai ales că revizuirea propusă este una restrictivă; noțiunea de familie e mult mai largă decât cea propusă de ei”.
Rl: De ce s-a ”inflamat” atât de mult dezbaterea privind modificarea Constituției?
Este un subiect sensibil, a fost tabu foarte muți ani, nu s-a discutat în societate și este supus unor știri false, manipulării, și din acest punct de vedere, a prins; foarte mulți s-au ”cocoțat” pe acest subiect și din punct de vedere politic și din punct de vedere al popularității , în sensul în care noi, în societatea din România, avem o homofobie foarte ridicată. Toate sondajele noastre de opinie arată că cea mai exclusă comunitate din România este cea a persoanelor de orientare homosexuală, fapt care explică de ce unii s-au folosit de acest subiect în acest fel.
Rl: Vorbeați de manipulare. Cine manipulează?
Cei care au interes să-și construiască popularitatea să exploateze acest subiect.
Rl: La CNCD, ați primit vreo sesizare privind inițiativa Coaliției?
Nu, nu am avut. Inițiativa este legală. Nu poți să interzici inițiativele. Eu cred doar că nu are nici o legătură cu protecția familiei ceea ce a inițiat această Coaliție, mai ales că revizuirea propusă este una restrictivă, noțiunea de familie e mult mai largă decât cea propusă a fi protejată de ei, spune asta și Curtea Constituțională, în decizia de anul trecut, în care verifică îndeplinirea condițiilor pentru inițiativa de revizuire a Constituției.
Rl: Dacă inițiativa va fi votată prin referendum, se restrâng anumite drepturi ale unor persoane?
Depinde cum se interpretează noile articole din Constituție. Din punctul meu de vedere, ar însemna că Parlamentul, la nivelul constituțional, oferă o protecție expresă familiei rezultate din căsătoria unui bărbat cu o femeie, ceea ce nu înseamnă că alte relații de familie nu trebuie să fie protejate de lege.Vă dau doar un indicator: 30 la sută dintre copiii născuți anul trecut în România sunt născuți în afara căsătoriei. Deci nu este un subiect ce privește doar comunitatea homosexuală.
Rl: Știu că statele europene trebuie să acorde o formă de protecție și cuplurilor de același sex, că există o decizie CEDO în acest sens. Puteți explica puțin?
Există două decizii CEDO: una, împotriva Italiei și una, împotriva Greciei. CEDO spune că în statele în care instituția căsătoriei este rezervată doar persoanelor de sex diferit, statul are obligația să ofere o recunoaștere juridică și protecție juridică și cuplurilor de același sex.
Rl: Și ce se întâmplă dacă un stat nu oferă în nici un fel protecție unei minorități ?
Riscă să fie condamnată la CEDO, dacă o persoană din statul respectiv face o plângere în dreptul intern și trece de toate căile de atac, după aceea se adresează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Alte sancțiuni nu riscă, depinde cum decide un judecător.