3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodPeste 15.000 de elevi din Timisoara, pe cale sa ramana fara scoli

Peste 15.000 de elevi din Timisoara, pe cale sa ramana fara scoli

Sistemul educational banatean ar putea pierde, in urmatorii ani, peste 70 de institutii de invatamant in urma legilor retrocedarilor.
Un numar de 78 de gradinite, colegii, scoli si alte institutii didactice din Timis, adica una din zece, sunt trecute pe lista revendicarilor, majoritatea fiind cerute de culte. In aceasta situatie se afla chiar si sediul Inspectoratului scolar Timis si care a fost castigat de comunitatea evreiasca.
Fundatia „Caritatea” a revendicat imobilul in 2003, iar personalul de la ISJ Timis trebuie sa paraseasca cladirea aflata in centrul orasului pana in noiembrie 2008. Fundatia mentionata a primit inapoi si Liceul de Arte Plastice din Timisoara.

Circa 30 de cladiri merg la Episcopia Romano-Catolica

Cele mai multe cladiri revendicate, aproape 30 in totul judetul, trebuie sa revina in patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice, care a initiat deja demersurile pentru a fi reimproprietarita cu constructiile confiscate de statul comunist. Probleme serioase sunt la cladirile unde functioneaza licee foarte mari, Colegiul National Banatean, Liceul sarbesc "Dositei Obradovici”, Liceul maghiar "Bartok Bela” si Grupul scolar Industrial de Constructii Montaj, unde invata aproape 4.000 de elevi, primele trei primind deja decizii de retrocedare. In cazul in care toate cladirile revendicate vor fi retrocedate, peste 15.000 de elevi din Timis nu vor mai avea unde sa invete.
"Ministerul Educatiei ne plateste chiria la Inspectorat, care este de 10,6 milioane lei vechi lunar. Pentru celelalte scoli retrocedate, autoritatea locala ar trebui sa plateasca chirii, conform legii, 5.000 lei vechi/ metru patrat construit si 1.000 lei/ metru patrat neconstruit. Fiecare autoritate locala trebuie sa gestioneze situatia. Inspectoratul nu are nici terenuri, nici cladiri”, a precizat Halasz Francisc, inspector scolar adjunct. Primaria Timisoara nu are o evidenta a chiriilor pe care le platesc unitatile scolare pentru care exista deja decizii de retrocedare, pentru ca din bugetul local se acorda sume de bani pentru cheltuieli pe capitole bugetare, iar municipalitatea nu are contracte directe cu proprietarii. Din punctul de vedere al reprezentantilor Inspectoratului scolar Timis, situatia nu este inca disperata, pentru ca, pana acum, nu a fost nici o scoala evacuata, dar exista peste 20 de decizii de retrocedare. Primele care ar intra pe lista de evacuare sunt liceul sarbesc si Liceul German "Nikolaus Lenau”, pentru anul 2009.
Sefii invatamantului timisean au propus guvernantilor ca din cei 80 de milioane de euro alocati de MEC pentru rezolvarea situatiilor de criza cauzate de revendicari sa se cumpere si cladirile vechi, nu doar sa se construiasca altele noi. "Nu am primit nici un raspuns. E clar ca nu se va putea construi un alt Colegiu Banatean la marginea orasului”, a declarat Halasz. Acesta adauga ca e prematur sa spuna ce se va intampla cu imobilele, mai ales ca exista inca negocieri intre proprietari si administratiile locale, cultele fiind foarte deschise la discutii.

Un liberal printre proprietari

In Timisoara au fost emise cereri de revendicare pentru 14 scoli, sapte gradinite (majoritatea pentru persoane fizice), sediul Palatului Copiilor si sediul ISJ. Pe lista cazurilor rezolvate in favoarea solicitantului se afla si Palatul Copiilor, care a fost la un pas de evacuare, dar situatia s-a rezolvat prin renegocierea chiriei, de la peste 10.000 de euro lunar la 5.700 euro, suma care s-a angajat sa o plateasca temporar Ministerul Educatiei si Cercetarii. Aici invata circa 6.500 de copii. Cladirea situata intr-o zona ultracentrala a fost castigata de liberalul Mihai Olariu, fost consilier judetean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă