13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodPaszkany, Iancu si Simota copiaza modelul Becali

Paszkany, Iancu si Simota copiaza modelul Becali

Trei importanti oameni de afaceri din Transilvania si Banat au preluat modelul Gigi Becali. Ei imbina afacerile imobiliare cu fotbalul si se folosesc de notorietatea dobandita cu ajutorul sportului pentru a deschide usile administratiei locale. Cateodata, acestia isi mai vara coada si in politica. In general, acestia s-au orientat in functie de mirosul banilor.

Arpad Paszkany
La Cluj, Arpad Paszkany este unul dintre cei mai tari jucatori din domeniul imobiliar. Cea mai importanta afacere a sa este construirea Cartierului Tineretului. Pe un teren de 203 hectare, situat in zona Someseni, firma constituita in urma asocierii dintre Consiliul Local si Polus, compania condusa de Arpad Paszkany, va fi ridicat un cartier cu 2.500 de case. Dintre acestea, Primaria va primi 384 de locuinte sociale si pentru tineri.
Initial, concurentii lui Arpad Paszkany de la Impact SA au contestat modul de atribuire a contractului. Ei insa s-au linistit si au renuntat la contestatii dupa ce au castigat licitatia pentru construirea unui alt cartier nou, pe Dealul Lombului.
O alta afacere imobiliara care a starnit controverse este legata de construirea centrului comercial Polus. Acesta a fost ridicat pe un teren care apartinea Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Dupa un lant de procese care a durat un deceniu, Arpad Paszkany i-a convins pe reprezentantii universitatii sa renunte la teren, dupa ce a oferit rectoratului beneficii in valoare de opt milioane de euro.

Arpad Paszkany este reprezentantul in Romania al holdingului Trigranit. Pe langa afacerile Trigranit si Polus, el detine si reprezentantele din Cluj ale Opel si Chevrolet. Totodata, Arpad Paszkany este si patronul echipei de fotbal CFR Cluj, care a fost alimentata cu un fluviu de bani, dar care a esuat in tentativa de a se califica in grupele Cupei UEFA. Omul de afaceri clujean si-a construit notorietatea in jurul CFR Cluj.
Daca pana in urma cu cativa ani numele lui Arpad Paszkany era citat mai ales in context negativ, legat de scandalul referitor la afacerea terenului preluat de la universitate, acum el este considerat drept salvatorul celei mai vechi echipe de pe teritoriul Romaniei, care a devenit, intre timp, clubul cu cei mai multi jucatori straini din tara.
Numele lui Arpad Paszkany apare si in dosarul "Gazeta". Procurorii DIICOT au deschis pe numele sau un dosar penal pentru complicitate la santaj si la formarea unui grup infractional organizat. Arpad Paszkanzy a negat acuzatiile. Pana acum, el nu a fost trimis in judecata. Omul de afaceri s-a implicat si in politica. O vreme, el a fost unul dintre liderii PNTCD, iar in anul 2004 a sprijinit Alianta PNL-PD. z

Alin Simota
O firma care apartine patronului echipei de fotbal Jiul Petrosani, Alin Simota, va construi primul bloc privat din Valea Jiului, in fapt un viitor ansamblu de locuinte de lux, amenajat pe o fundatie sapata inca dinainte de 1989 si concesionata de Consiliul Local Petrosani. Pentru terenul concesionat, firma lui Simota trebuie sa scoata din buzunar mai putin de 3 dolari/mp/an, iar afacerea se anunta un boom imobiliar. Simota este unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din judetul Hunedoara.
In timp ce administratiile publice locale din Petrosani nu au fost in stare sa construiasca nici macar o garsoniera in ultimii 17 ani, patronul echipei Jiul, Alin Simota, a primit in concesiune, pe o perioada de 49 de ani si la un pret modic o fundatie sapata inca dinainte de 1989, unde va fi construit primul bloc privat din Valea Jiului. Consiliul Local al municipiului Petrosani a adoptat hotararea de concesiune a fundatiei inca de la finele anului trecut, cand a fost organizata si licitatia castigata de SC Simar SRL Petrosani, dar documentatia pentru obtinerea autorizatiei de constructie a fost depusa doar luna trecuta. Alin Simota spune ca investitia in acest proiect se cifreaza la 1,9 milioane de euro, iar blocul va avea 3 etaje, o mansarda amenajata si, in total, 55 de apartamente de 2 si 3 camere. "Este si o afacere imobiliara, construim apartamentele si apoi le vom vinde", a declarat Simota. Blocul de locuinte va fi unul de lux, iar investitia ar putea fi recuperata lejer, dat fiind faptul ca imobilul se afla in zona rezidentiala a Spitalului de Urgenta Petrosani. In plus, taxa catre bugetul local este modica, respectiv 2,8 dolari/mp/an, conform contractului de concesiune incheiat de Serviciul Urbanism si Amenajarea Teritoriului al Primariei Petrosani.
Alin Simota a solicitat si in anii precedenti concesiunea fundatiei de la spital, insa cererea sa a fost respinsa, desi la vremea respectiva acesta motiva ca ar dori sa amenajeze un bloc de locuinte pentru angajatii de la firmele pe care le patroneaza.

» Contestat
Alin Simota este unul dintre cei mai contestati oameni de afaceri din Hunedoara. Dupa scandalul Mihai Lungan, in care un fost fotbalist de la Jiul Petrosani a reclamat ca ar fi fost agresat de doua dintre garzile de corp ale patronului echipei Jiul, s-a vorbit despre apropierea dintre Simota si unii membri ai lumii interlope. Chiar si surse oficiale din Politia Petrosani au precizat ca "Alin Simota a fost implicat in mai multe dosare penale cu CNH, dar au fost rezolvate la Bucuresti". Impotriva patronului echipei Jiul, ANAF a formulat anul trecut o plangere penala, din cauza datoriilor clubului la buget. Este vorba despre retinerea de catre angajator de la salariati a contributiei datorate pentru bugetul asigurarilor de somaj si nevirarea in termen de 15 zile, utilizare in alte scopuri si nevirare la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei retinute de la salariati, nevarsarea sumelor reprezentand impozite retinere de la sursa. Procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Simota pentru ca Asociatia Sportiva este non-profit, de utilitate publica.

Marian Iancu
Patronul Clubului Politehnica Timisoara, Marian Iancu, ar dori sa investeasca in domeniul imobilar din Banat, insa, deocamdata, initiativa omului de afaceri care ocupa un loc fruntas in Top 300 a fost blocata de consilierii municipali. Viitorul cartier "Viola" a intampinat o puternica opozitie din partea unor alesi locali, cei mai vehementi impotriva fiind consilierii PSD. La 31 iulie, proiectul a picat, la o diferenta de numai doua voturi. Marian Iancu dorea o asociere intre firma sa si municipalitate. Mai exact, intentia patronului Poli era aceea de a construi, pe un teren aflat in litigiu (in zona Mehala) un stadion de fotbal ultramodern, precum si peste 50.000 de locuinte. Desi proiectul se dorea unul de anvergura, fiind estimat la 4 miliarde de euro, consilierii care s-au opus acestuia au tras concluzia ca la mijloc ar fi ceva necurat. "Ce vrea sa faca Marian Iancu este un tun imobiliar", a declarat consilierul PSD Sorin Grindeanu.

Pe de alta parte, Marian Iancu este presedintele cunoscutei companii Balkan Petroleum (BkP), finantatorul echipei Poli Timisoara. De altfel, la putina vreme dupa ce Iancu a cumparat clubul fanion de pe malurile Begai, echipa Politehnica a fost numita, mai mult sau mai putin ironic, "Chelsea din Banat".
De asemenea, impreuna cu fratele sau, Octavian, Marian Iancu este actionar intr-un adevarat paienjenis de firme. Actionarii VGB Invest sunt Octavian Iancu, cu 18%, VGB Oil, cu 58%, Faber Invest & Trade Inc., o firma off-shore, care detine 4%, si alte doua persoane fizice, 20%. La randul sau, VGB Oil controleaza si 50% din Balkan Petroleum, companie care are pachetul majoritar (circa 75%) la producatorul de cauciuc sintetic Carom SA. Alaturi de VGB Oil, la Balkan Petroleum mai este actionar si fondul de investitii Central European Petroleum. Mai trebuie spus ca Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit, in octombrie 2003, actionar la RAFO, iar in 2005 participatia firmei britanice a ajuns la 97,82% din totalul actiunilor.
O alta afacere controversata de care se leaga numele finantatorului echipei alb-violete este "Solventul" Timisoara. Societatea fratilor Iancu a fost declarata de catre Curtea de Apel Suceava (unde s-a judecat o contestatie a celor doi impotriva unei hotarari a Tribunalului Alba, unde s-a stramutat procesul de faliment al combinatului timisorean) castigatoarea licitatiei organizate de lichidatorul judiciar pentru vanzarea activelor societatii Solventul.
Oferta VGB Invest a fost descalificata pe motiv de procedura.
Nici domeniul asigurarilor nu este unul strain patronului Politehnicii si fratelui sau. Octavian si Marian Iancu sunt, de asemenea, actionari la compania EUROASIG.

Cele mai citite

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

A găsit un craniu uman în timp ce își plimba câinele

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rovinari, județul Gorj, au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 50 de ani, din comuna Bâlteni,...

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2...
Ultima oră
Pe aceeași temă